En ny antirasistisk rörelse är på frammarsch i Finland, i protest mot den högerradikala regeringens invandringspolitik.
– De som organiserar antirasistiskt och fackligt måste förstå att kamperna hänger ihop, säger Ufoka Eugene, ordförande för African Anti-Racism Society Finland.
Under sommaren har en rad demonstrationer som på olika sätt berör frågor om invandrares rättigheter hållits i Finland. Arbetaren pratar med företrädare för en ny rörelse som de senaste åren börjat bygga broar mellan organisering för migrantarbetares rättigheter, asylaktivister och antirasistisk aktivism.
I onsdags gick över 5000 personer ut på gatorna för att kräva regeringspolitikers avgång, i en av de största antirasistiska demonstrationerna i Finland de senaste tio åren.
Den finländska regeringen har planer på att drastiskt skärpa reglerna för invandring och göra det betydligt svårare att få asyl i landet. Statusen permanent skydd slopas och längden på de tillfälliga uppehållstillstånden ska motsvara EU:s miniminivå på ett till tre år. Även kraven kopplade till arbetstillstånd skärps. Antalet kvotflyktingar halveras till 500 personer om året och reglerna kring anhöriginvandring stramas åt.
Ufoka Eugene är aktivist och ordförande för den antirasistiska föreningen African Anti-Racism Society Finland, som anordnat demonstrationen. Han berättar att mobiliseringen startade för ungefär tre år sedan, i samband med Black Lives Matter-protesterna.
Organisationen AFARS, som grundades 2020, utbildar och agerar för att bekämpa rasism och diskriminering i Finland, både på ett institutionellt och strukturellt plan.
– Vi arbetar i samma tradition som Martin Luther King Junior för att kämpa för civila rättigheter och social rättvisa i samhället. Det här innebär att kämpa för att alla ska ha samma möjligheter i Finland oavsett religion, etnicitet, medborgarskap, brottsregister, ekonomisk status, kön eller sexualitet, säger han.
Rasistiska skandaler i regeringen
Det högerradikala partiet Sannfinländarna sitter numera i regeringsställning tillsammans med högerpartierna moderata Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.
– Sannfinländarna var inte alls ett så stort parti för tio år sedan, men något har hänt och den rasistiska politiken har normaliserats på olika fronter, säger Ufoka Eugene.
Samtidigt har Sannfinländarna de senaste månaden skakats av en rad mediaskandaler, som rör flera högt uppsatta politiker. Nyligen avslöjades att partiets partiordförande och finansminister Riikka Purra redan i september 2008 skrivit flera grova rasistiska inlägg på en högerextrem blogg.
I bloggen skriver hon bland annat om ett möte med tonåringar från Somalia i ett tåg, och fantiserar om att skada dem. ”Om jag skulle få ett vapen så skulle det finnas lik i lokaltågen, you see”, skrev finansministern på bloggen.
Tio dagar efter att den konservative politiker Petteri Orpos regering tillträtt avgick Sannfinländarnas näringsminister Vilhelm Junila efter anklagelser om kopplingar till högerextremism. Han talade bland annat så sent som 2019 vid ett evenemang arrangerat av Kansallismielinen liittouma, en grupp som grundades av medlemmar från det nazistkopplade medborgargardet Soldiers of Oden.
Men de rasistiska skandalerna har inte gått obemärkt förbi. Onsdagen den 19 juli gick över 5000 personer ut på gatorna i Helsingfors för att protestera mot rasism och kräva regeringspolitikernas avgång. Den antirasistiska demonstrationen var en av de största på många år i Finland.
Fokus på migranters rättigheter generellt
Ufoka Eugene menar att om de nya migrationslagarna går igenom, kommer detta att få drastiska konsekvenser för Finland, som är i stort behov av arbetskraft.
– Födelsetalen i landet går ned. Det saknas arbetskraft i nästan alla branscher, samtidigt har vi politiker som spridit grovt rasistiska tillmälen och vill utvisa så många människor som möjligt. Man förstår att det här får allvarliga konsekvenser för samhället, säger han.
Precis som i Sverige, har den finska regeringen börjat föra en allt mer restriktiv invandringspolitik, som drabbar både asylsökande och arbetskraftsinvandrare. Regeringen vill göra det svårare att få arbetstillstånd i landet, särskilt för personer från länder utanför Europa.
– Om en person förlorar jobbet och har arbetstillstånd, och inte hittar ett nytt inom tre månader riskerar den deportation. Man har skurit ned på integrationsinsatser och som arbetskraftsinvandrare är det praktiskt omöjligt att lära sig finska utan att finansiera kursen själv, säger Ufoka Eugene.
Det är viktigt för människor i Sverige att förstå att man i en sådan här situation måste sammankoppla sociala kamper. Det räcker inte bara att kämpa för till exempel enbart arbetstillstånd och blunda för asylrätten.
Ufoka Eugene
I demonstrationerna har man därför valt att fokusera på flera grupper, både arbetskraftsinvandrare, asylsökande och migranter generellt.
Ufoka Eugene understryker att mobiliseringen som pågår i Finland är bred och inkluderande.
– Vi demonstrerar helt enkelt för invandrares rättigheter generellt. Nu har vi ett extremt högerparti vid rodret, men samtidigt en bred opposition som inte får komma till tals inom parlamentets väggar. Det är viktigt för människor i Sverige att förstå att man i en sådan här situation måste sammankoppla sociala kamper. Det räcker inte bara att kämpa för till exempel enbart arbetstillstånd och blunda för asylrätten.
Stor protest den 25 augusti
Nästa stora protest är utlyst den 25 augusti och då utvidgas protesten till flera stora städer, bland annat Tammerfors, Helsingfors och Vasa. Bland annat kommer kurdiska, somaliska, ghanesiska föreningar i civilsamhället att delta. Flera företag och restauranger har även stöttat protesterna ekonomiskt.
– Flera restauranger planerar att bjuda demonstranterna på mat och delar även ut vattenflaskor. De är rädda om sina anställda då många nu riskerar utvisning.
Demonstrationen är utlyst av African Anti-Racism Society Finland ry, Specialist in Finland, International working women of Finland ry, Diaspora reporters and Suomen Kurds ry och flera andra NGO:s.
”Organiseringen måste ske underifrån”
Ufoka Eugene understryker att det handlar om en bred antirasistisk rörelse, som inte involverar politiska partier.
– Det här är en rörelse och kamp av folket och för folket. Det är viktigt att det här är en gräsrotsorganisering som sker underifrån. Migranter med olika bakgrunder och livserfarenheter ska tillsammans med finnar marschera från Senattorget till parlamentet. Vi ber riksdagspolitiker kämpa för oss, men det är vi som måste vara på gatorna just nu.
“Det behövs en fackförening för migranter”
Samtidigt har de stora fackförbunden enligt Ufoka Eugene varit frånvarande när det kommer till migrantarbetares rättigheter.
– Vi är många som frågat oss, var är de stora fackförbunden? Inget fackförbund har visat något stöd för oss. Nu planerar vi att starta ett fack själva, som representerar migrantarbetare. Det är ett långsiktigt projekt, men nödvändigt. Det gäller också att kommunicera på flera språk så att man når ut till den här gruppen, säger Ufoka Eugene.
Arbetsmarknaden i Finland präglas allt mer av osäkra anställningar. Regeringen har föreslagit en ny lag som innebär stora inskränkningar i anställningstryggheten. I Finland har företag tidigare behövt motivera visstidsanställningar och osäkra kontrakt. Nu ska företagen inte behöva lämna skäl för beslutet.
– Den här lagen innebär ett kryphål för att exploatera migranter i ännu högre utsträckning. Det här borde man tala om, men det är knäpptyst från fackens håll, säger Ufoka Eugene.
Regeringen föreslår också att migranter inte ska ha samma sociala rättigheter som finska medborgare. Det ska till exempel bli svårare att få tillgång till a-kassa.
– En viktig paroll i demonstrationerna har varit “samma skatt, samma behandling”. Regeringen försöker använda migranter som ett slit och släng-verktyg på arbetsmarknaden, och betraktar dem inte som människor. Vem som helst kan förlora sitt jobb och behöva stöd. Migrantarbetare är inte maskiner och bör har rätt till samma sociala förmåner som finska medborgare.
Ett annat stort problem är att en stor del av den invandrade befolkningen i Finland inte har rösträtt.
– Om folk får möjlighet att rösta skulle ytterhögern inte alls ha den här procenten. De vill göra det extremt svårt för invandrare att få medborgarskap. De vill kontrollera befolkningen för att bedriva sin politik och inte låta invandrare få representation i politiken. Invandrare betalar lika mycket skatt som alla andra, de måste inkluderas i samhället på alla nivåer, även när det kommer till politiskt deltagande, fortsätter Ufoka Eugene.
Mobilisering genom sociala medier
Hittills har demonstrationerna varit självorganiserade genom whatsapp- och telegramgrupper.
– Hittills har vi haft en mindre whatsapp-grupp med organisatörer från olika föreningar, och sedan en större telegramgrupp med över 1000 personer.
Ufoka Eugene hoppas att den antirasistiska kampen i Finland även kan inspirera människor i Sverige.
– Här i Finland drar regeringen alltid paralleller till Sverige, och utmålar invandrare där som kriminella. De som organiserar antirasistiskt och fackligt, måste förstå att sociala kamper hänger ihop. De här krafterna kommer inte att försvinna över en natt, och då blir det viktigare än någonsin att mobilisera ett verkligt antirasistiskt motstånd. Vi har ingen tid att förlora.