I staden Padua i norra Italien har myndigheterna börjat stryka icke-biologiska mammors namn från födelsecertifikat till barn med lesbiska föräldrar. Istället förväntas mamman ansöka om adoption – och om paret separerat kan hon förlora vårdnaden helt och hållet.
– Plötsligt står en av mammorna helt utan rättigheter, säger Gabriele Piazzoni, generalsekreterare för Arcigay i Italien till Arbetaren.
De senaste veckorna har den repressiva utvecklingen rörande samkönade föräldrars rättigheter i Italien uppmärksammats internationellt.
Myndigheter i landet har börjat stryka icke-biologiska föräldrars namn från födelsebevisen till barn med lesbiska föräldrar.
Medieintresset från omvärlden har varit stort. I Sverige har Dagens Nyheter bland annat skrivit om att det skulle handla om en ny lag från premiärminister Georgia Melonis högerradikala regering. Men i själva verket handlar det om att delar av domstolsväsendet självständigt börjat agera på ett nytt sätt.
Gabriele Piazzoni, generalsekreterare för Arcigay, som är den största hbtq-organisationen i Italien, är mycket bekymrad över utvecklingen.
– Meloniregeringen har inte infört någon ny lag. Det är helt enkelt så att vi har ett samhällsklimat där de lokala domstolarna börjat agera självständigt, baserat på ett antal domar under de senaste åren. Staden Padua står ut som ett unikt exempel där man helt enkelt häver födelsebevis och drar tillbaka vårdnaden från icke-biologiska mödrar.
Gabriele Piazzoni menar att det är ett stort problem att det saknas en tydlig lagstiftning i Italien för hbtq-personers rätt till föräldraskap.
– Men den här utvecklingen var svår även när vi hade mer progressiva regeringar i Italien. Ingen regering har än så länge stiftat en ordentlig lag för samkönade föräldrars rättigheter. Vi vill att en lag ska tas fram som erkänner föräldraskapet oavsett kön, likställt med heterosexuella par, säger Gabriele Piazzoni.
Padua den första staden som retroaktivt häver födelsebevis
För sex år sedan, 2016, erkändes möjligheten till registrerat partnerskap i Italien. Ungefär vid samma tidpunkt började även födelsebevis för homosexuella gifta par registreras på samma grunder som för heterosexuella födslar.
Men nu blir lesbiska par som genomgått insemination utomlands inte längre automatiskt föräldrar genom födelsebeviset, om den biologiska mamman föder i Italien. Istället måste den icke-biologiska föräldern ansöka om adoption.
Padua är den första staden i Italien som genom sin domstol nu även retroaktivt häver födelsebevis för barn med samkönade föräldrar.
Totalt handlar det om 33 födelsebevis till italienska kvinnor i lesbiska förhållanden, som har genomgått en inseminering utomlands och sedan efter födseln i Italien registrerat föräldraskapet hos det lokala styret i Padua.
Barn riskerar att bli föräldralösa
– Det här är traumatiserande för många familjer. Särskilt de familjer där föräldrarna separerat och där en av mammorna plötsligt står helt utan rättigheter. Om en förälder dör blir de här barnen i lagens mening plötsligt föräldralösa, säger Gabriele Piazzoni och fortsätter:
– I Italien har vi nu en situation där många familjer lever i stor osäkerhet. Familjer som har födelsebevis är nu rädda att de plötsligt ska dras tillbaka. Just nu är inte lagen lika för alla, utan det beror på var i landet du befinner dig.
Plötsligt ska socialassistenter besöka de här hemmen och bedöma om någon är en lämplig förälder eller ej.
Gabriele Piazzoni, generalsekreterare Arcigay
Adoptionsprocessen kan ta flera år och vara uppslitande för både föräldrar och barn.
– Plötsligt ska socialassistenter besöka de här hemmen och bedöma om någon är en lämplig förälder eller ej. Och ännu svårare blir det för de par som separerat. Föräldrar som inte har födelsebevis får inte längre för sitt barns räkning tillgång till samhällets offentliga resurser, som till exempel sjukvården.
Gabriele Piazzoni menar dock att det finns ett starkt stöd i civilsamhället för hbtq-familjer.
– Men i Italien skulle jag säga att många skolor och lärare strider för de här barnens rättigheter, och försöker se till att båda föräldrarna kan fortsätta vara delaktiga på lika villkor. Befolkningen är mer progessiv än landets lagar, säger han.
Svårt att planera förlossning utomlands
Det finns ingen statistik på hur många par som berörs, men Arcigay uppskattar siffran till åtminstone ett tusental.
En del lesbiska par väljer att föda barn utomlands, eftersom det är problemfritt att använda det födelsebeviset i Italien.
– Men det är svårt för föräldrar att migrera flera månader till ett annat land för att föda där. Det går inte att planera en födsel och är kostsamt och svårt, säger Gabriele Piazzoni.
De senaste månaderna har dock flera protester anordnats till stöd för samkönade föräldrars rättigheter, i bland annat Milano, Rom och Neapel.
Under sommaren pågår också Pridefestivalen i över 54 italienska städer och har fått större uppslutning än något tidigare år. Totalt har minst två miljoner deltagit i demonstrationerna, enligt Arcigay.
– Vi hoppas att reaktionerna och ilskan över utvecklingen också ska ge gensvar i politiken.