På torsdagen fattade regeringen beslutet om intensifierad inre gränskontroll. Det innebär att polisen nu har fått i uppdrag att intensifiera den inre gränskontrollen i Sverige.
– Det kommer skapa ökad otryggheten för de papperslösa som finns i vårt land, snarare än att leda till att avvärja det säkerhetshot som regeringen säger finns mot Sverige, säger Anton Kantor på Asylbyrån.
Regeringens besked om att skärpa de inre gränskontrollerna, vilket kom redan tidigare i veckan, är ett beslut som sätter skräck i människor som redan i dag lever gömda i Sverige.
Anton Kantor på Asylbyrån säger att det troligaste scenariet med de skärpta inrikeskontrollerna inte är att polisen kommer hitta personer som vill skada Sverige, utan snarare att jakten på papperslösa intensifieras.
– Det kommer skapa ökad otryggheten för de papperslösa som finns i vårt land, snarare än att leda till att avvärja det säkerhetshot som regeringen säger finns mot Sverige, säger Kantor och fortsätter:
– Polisen kommer säkert att leta där de brukar leta, vilket vanligtvis handlar om arbetsplatskontroller i branscher där många asylsökande och migrantarbetare finns. Fler personer utan tillstånd att vistas i landet kommer som en konsekvens ”hittas” och placeras i förvar.
Fler förvarstagna
På Asylbyrån har man noterat att politikernas, polisens och Migrationsverkets större fokus på återvändande och hårdare tag den senaste tiden också har lett till ett ökat antal förvarstagande.
Men att sätta en papperslös person i förvar innebär absolut inte att personen kommer att kunna tvångsutvisas.
– Faktum är att många personer som får avvisnings- och utvisningsbeslut inte kan utvisas med tvång tillbaka till sina hemländer eftersom hemländerna inte utfärdar de resehandlingar som behövs, säger Anton Kantor.
Fick hjälp av Ingen människa är illegal
En av dem som drabbas är Henok från Etiopien. Han lever som papperslös i Sverige.
Henok är välutbildad kommunikatör, flydde från kriget i hemlandet och kom till Sverige år 2020. Efter tre år och lika många asylbeslut skulle han utvisas.
– Jag hade arbetat och betalat skatt, men det var inget värt, säger han.
I hemlandet väntar förföljelse och han säger att han därför inte kan resa tillbaka. Så i våras bestämde han sig därför för att resa till Kanada och söka asyl. Men han kom inte så långt utan stoppades i transit i Köpenhamn och greps.
– I två månader hölls jag inlåst 23 timmar om dygnet i en cell på ett fängelse för kriminella. Det var helt fruktansvärt och jag är helt traumatiserad. Jag har aldrig tidigare suttit i fängelse, säger han och fortsätter:
– Så en dag släpptes jag och skickades tillbaka till Sverige. Jag landade som hemlös på Arlanda.
Efter att ha kontaktat tolv organisationer och fått svar från tre lyckades han tack vare nätverket Ingen människa är illegal få tak över huvudet. Det är privatpersoner som upplåter en säng, en soffa ett rum.
Regeringens hårda tag sätter skräck i papperlösa
Henok säger att regeringens beslut att skärpa kontrollerna skapar stark oro och skräck hos honom och andra som av olika, ofta svåra omständigheter, lever utan uppehållstillstånd i Sverige. Han tror att det kommer att driva fler asylsökande och papperslösa till att gå under jorden av rädsla för att deporteras.
– Men inte bara, det kommer få bredare sociala konsekvenser, säger Henok.
De asylsökande som i dag har rätt att arbeta under asylprocessen, arbetar ”vitt” och betalar skatt, kommer få svårare att hitta arbete om det blir fler som lever ”gömda” och kan sugas upp av den svarta arbetsmarknaden, tänker Henok.
– Det kommer påverka hela arbetsmarknaden och samhället i slutänden, säger han.
Henok är själv rädd för att gå ut. Han led av posttraumatiskt stressyndrom redan innan han fängslades i Danmark, och den svåra upplevelsen blev ett nytt trauma för honom.
Solidaritet räddar människor från gatan
Nu måste han överleva dag för dag. Utan inkomst och utan fast tak över huvudet är det svårt att sova.
– Jag kan bara tacka de som öppnat upp sina hem för mig. De har stora hjärtan, i kontrast till den barbariska flyktingpolitik som just nu råder i det här landet, säger Henok och tillägger:
– Sverige är ett mycket stort land och det kommer inte vara möjligt att kontrollera alla människor som rör sig här. Men många unga i samma situation som jag kommer nog försöka fortsätta gå vidare med sina liv och försöka på alla sätt och därmed kanske också ta större risker att bli upptäckta, säger han.
På torsdagen fattade regeringen beslutet om intensifierad inre gränskontroll. Det innebär att polisen nu har fått i uppdrag att intensifiera den inre gränskontrollen i Sverige.