Det har gått flera månader sedan utvisningsbeslutet från Migrationsverket damp ned i brevlådan i radhuset i Alvik. Vivian Khayog från Filippinerna har arbetat som sjuksköterska på Attendo i fem år och vill skapa en bättre framtid för sina barn. Nu har hon tillsammans med sina kollegor på Attendo startat en namninsamling. Sjuksköterskorna kräver att få stanna i Sverige.
Vivian Khayog lyfter upp sin snart ettåriga son Khian ur lekhagen i vardagsrummet.
Sommaren går mot sitt slut, och snart ska hon återgå till jobbet på Attendo efter mammaledigheten.
Inskolningen ska påbörjas på förskolan och Khian få nya vänner.
I fem år har Vivian arbetat på Sabbatsbergsbyns äldreboende, efter att ha rekryterats som arbetskraftsinvandrare från Filippinerna av vårdföretaget Attendo.
Men Vivian Khayogs livssituation är alltifrån enkel. Khians pappa och sexåriga lillasyster befinner sig fortfarande i hemlandet Filippinerna.
I våras damp brevet från Migrationsverket ned i brevlådan. Utvisningsbeslutet kom som en chock för Vivian och framtidsplanerna om att återförena familjen grusades.
Hon kan inte ens lämna landet för att hälsa på familjen utan att riskera sin anställning.
– Nu får Khian inte träffa sin storasyster. Vi hade hoppats på att äntligen återförenas hela familjen här i Stockholm. Jag har planerat livet och framtiden för oss här i Sverige.
“Vi kom till Sverige för att avlasta vården, inte belasta landet”
I radhuset i Alvik bor Vivian tillsammans med sin syster och flera andra kollegor från Filippinerna.
Sjuksköterskorna som Arbetaren möter arbetar samtliga på Attendos äldreboende på Sabbatsbergsbyn i Stockholm. Boendet ska i höst tas över av Stockholm stad, och nya omplaceringar väntar.
Resan från Filippinerna till Sverige var lång och emotionellt krävande. Men Vivian och hennes kollegor har lärt sig språket flytande.
Totalt anställdes omkring 200 sjuksköterskor av Attendo via ett traineeprogram på ett bemanningsföretag. Först fick sjuksköterskorna genomgå en ettårig utbildning i svenska på plats i Filippinerna, sedan började de arbeta.
Numera har de flesta även tagit en svensk sjuksköterskelegitimation.
– Vi har alltså fullt utbildade och har dubbla legitimationer… Vi kom till Sverige för att avlasta vården, inte belasta landet, säger Josie Vila, som är syster till Vivian.
Fram till nyligen har sjuksköterskorna fått sina arbets- och uppehållstillstånd förnyade vartannat år – och omkring hälften av de rekryterade sjuksköterskorna har fått permanent uppehållstillstånd och även medborgarskap.
Men så kom chocken. I höstas meddelade plötsligt Migrationsverket att Attendos rekrytering inte följt EU-reglerna eftersom den krävde en språkkurs på Filippinerna och enligt myndigheten inte riktat sig till EU-medborgare.
Under våren har därför Migrationsverket gett avslag på alla ansökningar om både förnyat och permanent uppehållstillstånd. Sjuksköterskorna fick ett brev på posten i maj om att de skulle utvisas, och att de måste lämna landet inom fyra veckor.
Nu har de överklagat beslutet till Migrationsdomstolen och startat en namninsamling.
“Det är ett slags överlevnadstillstånd”
Fika dukas fram och stolar skrapar mot golvet.
Stephen Paul Antero kom även han till Sverige 2019 för att arbeta som sjuksköterska. I Filippinerna har han en liten systerdotter med speciella behov, som han anställt en vårdare till och försörjer genom lönen. Han har tagit svensk legitimation som sjuksköterska.
Stephen har många framtidsplaner och skulle vilja vidareutbilda sig till distriktssköterska eller specialistsjuksköterska i framtiden. Men nu när han vaknar på morgonen känner han sig apatisk.
– Jag känner mig inte lycklig eller ledsen. Det är ett slags överlevnadstillstånd. Jag bara går till jobbet. Det finns nästan ingen arbetsglädje. Jag äter, sover och jobbar. Det är svårt att undvika att tänka på beslutet från Migrationsverket.
35-åriga Joy sitter också med vid fikabordet den här eftermiddagen. Hon minns de långa arbetsdagarna på Attendos äldreboende i Vallentuna under corona-pandemin.
– Så många arbetade hemma, men vi gick till jobbet varje dag och hjälpte till. Det var en tuff tid, men som sjuksköterska mår jag bra av att hjälpa andra människor och ge dem vård.
Vårdförbundet menar att sjuksköterskorna bör få stanna
Fackförbunden har kraftigt reagerat mot Migrationsverkets beslut.
Sineva Ribiero, förbundsordförande i Vårdförbundet, säger till Arbetaren att det är viktigt att svenska arbetsgivare följer WHO:s kod om etisk rekrytering, som innebär att man ska motverka rekrytering från länder där det råder brist på utbildad hälso- och sjukvårdspersonal.
Men hon är fast beslutsam om att de filippinska sjuksköterskorna på Attendo ska få stanna i Sverige.
– Däremot stöttar vi alltid invandrade kollegor när de etablerar sig i Sverige, och tycker inte att man ska kompetensutvisa kollegor som etablerat sig i Sverige. Det är olyckligt att arbetsgivaren i detta fall gjort fel och det bör gå att rätta till så att de personer som flyttat hit och skaffat sig svensk legitimation också får stanna, säger Sineva Ribiero.
Pamela Otarola är migrantorganisatör på Stockholms LS och har arbetat på Södersjukhuset i flera år. Hon beskriver Migrationsverkets beslut som “ofattbart”.
– Det råder sjuksköterskebrist i vården och ändå väljer man att utvisa personalen. Det är ett stort misstag, för vården behöver sjuksköterskor. Det här beslutet är obegripligt. Jag förstår inte deras resonemang, säger Pamela Otarola.
“Attendo behöver personalen”
Linda Bengtsson, pressekreterare på Attendo, säger att företaget som arbetsgivare stöttar sjuksköterskorna och nu försöker hjälpa dem juridiskt med överklaganden till Migrationsdomstolen.
– De är jätteuppskattade och jag förstår att de känner oro inför framtiden. De är väldigt uppskattade av de äldre, de närstående till de äldre och av sina kollegor. Vi på Attendo behöver personalen, och Sverige behöver dem.
Hon menar att det är viktigt att sjuksköterskorna får stanna eftersom sjuksköterskeyrket är ett bristyrke i Sverige.
– Det har även socialstyrelsen gått ut och sagt. Det är brist på den här kompetensen som de besitter. Det är en långsiktig satsning som Attendo har gjort. De här sjuksköterskorna har bott här i många år och Sverige är deras hemland nu.
“Upp till politikerna att göra undantag från lagen”
Fredrik Bengtsson, regiondirektör på Migrationsverket, menar att myndigheten endast tillämpar den lagstiftning som gäller på området och att det är upp till politikerna att ändra lagstiftningen.
– Jag kan förstå att det upplevs som orimligt att människor som jobbar och gör nytta i landet ska utvisas. Samtidigt har vi en lagstiftning att förhålla oss till och om vi som myndighet blundar för den i våra bedömningar skulle vi få ett helt annat samhälle. Det är en rättssäkerhetsfaktor och annars skulle det bli en godtycklighet i beslutsfattandet, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör på Migrationsverket.
Även om Attendo skulle ha gjort formellt fel i rekryteringsprocessen, är det inte diskriminerande att en grupp får stanna och den andra inte?
– Vi jobbar inte med att diskriminera folk. Vi prövar ärenden efter de sakförhållanden som är kända för tillfället. När vi beviljade de första ansökningarna såg det på papperet rätt ut. Senare bedömde vi de andra fallen utifrån de nya sakförhållanden som uppdagats, säger Fredrik Bengtsson.
Han menar att om Migrationsverket fått i uppgift att göra undantag från svensk lagstiftning när det gäller bristyrken i Sverige så hade myndigheten gjort det.
– Men det finns ingen politisk vilja eller möjlighet att göra undantag från den lagstiftning som finns. Det är upp till politikerna. De kan ändra den lagstiftningen och då kommer vi självklart följa den.
Finns det någon möjlighet att ni ändrar beslutet?
– Om Migrationsdomstolen landar i en annan bedömning i de ärenden som överklagats kommer vi självklart följa deras utslag. Säger de att vi har gjort fel så kommer vi att ändra besluten.
Startat namninsamling
Sjuksköterskorna har nu startat en namninsamling i protest mot Migrationsverkets beslut.
Den är redan uppe i över 2000 namn. Brukare och anhöriga till patienter på Attendos äldreboenden finns bland underskrifterna.
Josie Vila hoppas att namninsamlingen ska ge resultat.
– Det är svårt att drömma, för allting hänger i luften just nu. Men det enda jag vill är att bli en svensk medborgare.