Tusentals samlades i Fatbursparken i Stockholm för att protestera mot regeringens förslag om anmälningsplikt i Tidöavtalet på söndagen.
– Vi ska lära våra elever att läsa, skriva och räkna, inte utvisa dem ur landet, säger grundskolläraren Karin Arvidsson.
“Lärare – inte gränspolis, undersköterska – inte gränspolis, socialarbetare – inte gränspolis.”
Ropen skallade i Fatbursparken i Stockholm på söndagen. Tusentals samlades för att protestera mot regeringens föreslagna angiverilag, i en av de största demonstrationerna i Stockholm på flera år.
Förslaget handlar om en punkt i Tidöavtalet som innebär att offentligt anställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa personer de kommer i kontakt med till polis eller Migrationsverket. Yrkesgrupper som kan komma att omfattas av förslaget är alltifrån lärare och sjuksköterskor till bibliotekarier och skolkuratorer.
Söndagens demonstration arrangerades av privatpersonerna Leo Rudberg och Evelina Szamosi, men fick stöd av ett femtiotal stora organisationer. Bland talarna fanns företrädare från flera fackförbund, volontärorganisationer och politiska partier.
En lång rad fackförbund stod bakom demonstrationen, bland annat Kommunal, Sveriges lärare, Vårdförbundet, fackförbundet DIK, fackförbundet Vision, Logopedförbundet, Akademikerförbundet SSR, fackförbundet ST, TCO och SACO.
Bryter mot mänskliga rättigheter
En av de första talarna på scenen var Johanna Jaaraa Åstrand, förbundsordförande för Sveriges lärare. I talet betonade hon att Barnkonventionen är lag i Sverige, som ger alla barn och elever rätt till utbildning, oavsett om de är papperslösa eller inte.
– Den här lagen är oförenlig med lärares yrkesetik. Den handlar alltid om att sätta barnens bästa i centrum och om det får det inte råda någon som helst tvekan, sade hon i talet.
På scenen talade även Amnesty Internationals ordförande i Sverige.
– Rättigheter ska vara tillgängliga i praktiken. Vissa barn kommer inte att våga gå i skolan och människor kommer att avstå från att söka vård. Sverige har lovat att garantera och respektera mänskliga rättigheter. De gäller alla oavsett var du kommer ifrån, hur du ser ut eller vem du är, sade Anna Johansson i talet på scenen.
“Vi ska lära eleverna räkna och skriva, inte utvisa dem”
En som valde att delta i demonstrationen var grundskolläraren Karin Arvidson. Hon berättar att stämningen bland personalen på skolan där hon arbetar är upprörd.
– Lagförslaget är galenskap. Det här kommer i högsta grad att påverka mig. Mina kollegor är otroligt upprörda, det är ingen som tycker det här är en bra idé. Vi ska lära våra elever att läsa, skriva och räkna, inte utvisa dem ur landet.
Leif Åsbrink Lopez, kommunalråd i Solna för Vänsterpartiet, deltog även han i protesten.
– Vi minns och lär av historien. Vi vet alla vad det leder till om vi får ett angiverisamhälle. Jag vill inte att människor som anger familjer är de som lyder lagen, och de som skyddar dem bryter mot den. Det är varken rättvist eller mänskligt, säger han.
Ella Coogan deltog i demonstrationen tillsammans med sin familj.
– Vi är livrädda för den här utvecklingen, alla gränser för anständighet och medmänsklighet suddas ut. Samhället går jättefort i fel riktning. Jag arbetar med ungdomsorganisationer, och många unga kommer att drabbas hårt om angiverilagen blir verklighet. Vi är rädda för att de inte ska våga engagera sig i civilsamhället och stå upp för sina rättigheter, säger Ella Coogan.
Arbetskraftsinvandrare deltog i protesten
I demonstrationen deltog även många medlemmar i föreningen Work Permit Holders, WPHA. De protesterade mot det kommande lönegolvet som regeringen vill instifta. Om förslaget går igenom riskerar många migrantarbetare att bli papperslösa.
Lagförslaget “Ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare” klubbades igenom av riksdagen i november förra året och innebär ett försörjningskrav på 26 650 kronor för arbetskraftsinvandrare som kommer från länder utanför EU.
Denise Saravia, 36 år, arbetar som städare och riskerar att utvisas till El Salvador om det nya lönegolvet blir verklighet den 1 oktober.
– Jag kom för att stötta den här protesten för papperslösas rättigheter och vill även lyfta frågan om det nya lönegolvet för arbetskraftsinvandrare. Vi är många arbetar i många sektorer där det inte är möjligt att tjäna så stora summor.
Denise Saravia menar att många arbetskraftsinvandrare kommer att stanna kvar i Sverige illegalt, eftersom det inte är ett alternativ för dem att resa tillbaka.
– Det är farligt för mig också. Jag har ingenting kvar i El Salvador.
Hon berättar att hon är utbildad läkare i El Salvador, men i Sverige arbetar inom städbranschen i väntan på permanent uppehållstillstånd.
– I framtiden vill jag arbeta som läkare eller inom sjukvården här i Sverige, säger hon.
Katastrofala konsekvenser för hbtq-flyktingar
På plats var också Rainbow Refugees Sweden, en organisation som bistår hbtq-personer i Sverige på flykt.
Maria Källner, ordförande för RRS, menar att lagförslaget skulle få katastrofala konsekvenser för medlemmarna.
– Vi hjälper till exempel många lesbiska kvinnor, som kommer från länder där de tvingats gifta sig eller blivit våldtagna.
Hon berättar att många av Rainbow Refugees medlemmar har fått visum till hbtq-fientliga länder som Ungern och Polen, men inte till Sverige och blir då papperslösa.
– De har fått avslag i andra hbtq-fientliga länder, men kan stanna kvar i Sverige en period, för att senare söka asyl här. Om de här kvinnorna inte skulle våga be om medicinsk vård skulle det innebära en fullständig katastrof, säger hon.
Nasuna Davita, 34 år, flydde till Sverige i december förra året från Uganda. Ett land där homosexualitet straffas med döden.
Nasuna Davita har numera fått uppehållstillstånd, men oroar sig för hur förslaget om anmälningsplikt skulle påverka andra hbtq-flyktingar från Uganda.
– Vi kommer hit med trauman och behöver psykologisk hjälp. Folk kommer hit för att de blivit våldtagna, slagna eller behöver akut läkarvård. Om läkare eller psykologer då skulle rapportera flyktingar för att de är papperslösa är det direkt livsfarligt för den gruppen, säger hon.
Fler protester väntar
I flera andra svenska städer planeras nya demonstrationer mot lagförslaget, bland annat i Göteborg och Malmö.
Se fler bilder från demonstrationen i Stockholm nedan: