105 lokförare stämdes av MTR för att ha brutit mot kollektivavtalets fredsplikt när de gick ut i vild strejk i våras. Nu dras majoriteten av stämningarna tillbaka. Detta för att MTR inte kan ge så många förare ledigt för att närvara vid rättegången. De tio stämningar som kvarstår gäller enligt uppgifter till Arbetaren förare som inte var schemalagda under fredagens förberedande förhandling.
Imorgon fredag skulle målet mot de 105 stämda lokförarna inledas i Arbetsdomstolen i Stockholm. Lokförarna stämdes av MTR efter att ha strejkat vilt under våren i protest mot de undermåliga säkerhetsförhållandena på pendeltågen.
Drar tillbaka alla stämningar utom 10
Majoriteten av de stämda lokförarna skulle infunnit sig vid förhandlingarna, vilket skulle lett till stora störningar i pendeltågstrafiken under fredagen. Men nu drar tågbolagen tillbaka alla stämningar utom 10, rapporterar Stockholmstidningen Mitt i.
I återkallelsen skriver Tågbolagen att det skadestånd som MTR kan förväntas erhålla inte står i proportion till den stora trafikstörning som skulle orsakas om alla de stämda lokförarna deltog i förhandlingarna i stället för att köra tåg.
“Lokförarna har rätt att besluta om de ska delta”
Moa Friman menar att det är lokförarnas rättighet att själva få fatta beslut om de önskar delta vid de sammanträden som kommer att hållas under fredagen.
– Vi protesterade under den vilda strejken mot den graverande nedmonteringen av säkerheten på järnvägen och kommer vid varje tillfälle att försvara den svenska järnvägsmodellen där högsta säkerhet alltid och undantagslöst ska vara gällande. Det är en rättighet och av största vikt för varje enskild stämd lokförare att själva få fatta beslut om de önskar delta vid de sammanträden som kommer att hållas i en rättsprocess där de krävs på skadestånd och utgör part i målet, säger Moa Friman, aktiv i nätverket Rör inte min tågvärd.
Förhandlingarna är öppna för allmänheten att delta i, men endast i den mån det finns plats för åhörare i Arbetsdomstolens sammanträdeslokaler.
Stämda förare var inte schemalagda
Enligt uppgift till Arbetaren ska de tio utvalda förarna inte vara schemalagda att köra pendeltåg samtidigt som fredagens muntliga förhandling i domstolen.
– Om man ändå ska dra tillbaka stämningar kunde man ju gjort det för hela kollektivet. Nu är det de som är lediga den dagen som behöver betala priset, säger Marta Aguirre, tågvärd och ledamot för styrelsen i Pendelklubben.
Hon berättar att hon under dagen blivit uppsagd, till följd av att hon protesterat mot MTR:s omplacering av hennes tjänst som tågvärd.
Arbetaren har länge följt kampen på pendeltågen. Ensamarbetande förare förväntas överta tågvärdarnas arbetsuppgifter och få ett större ansvar. I stället har övervakningskameror installerats på tågen. Sedan beslutet klubbades igenom har hundratals lokförare sjukskrivit sig till följd av stress.
Efter att inte ha fått gehör från arbetsköparen för sina krav inledde de en vild strejk den 17 april, som varade i tre dagar.
Strejken var inte sanktionerad av facket, vilket alltså gjorde att lokförarna bröt mot fredsplikten och därmed blev stämda av arbetsgivaren.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.