Arbetsförmedlingen varnar om att arbetslösheten ökar i Sverige. Bara i september har över 6 500 personer varslats om uppsägning och i oktober har flera av landets regioner varslat om hundratals uppsägningar.
I slutet av september anmälde Region Sörmland ett varsel på 700 uppsägningar till Arbetsförmedlingen, samtidigt som de införde ett anställningstopp. Anledningen är att regionen dras med för stora underskott.
Samma anledning framför region Östergötland som förra veckan meddelade att de måste minska personalkostnaderna med 6 procent.
– Vi behöver se över antalet tjänster och minska antalet med cirka 600 stycken. Vi ska analysera hur vi ska gå till väga och återkommer med det inom kort, säger Marie Morell (M), till Svt Öst.
Arbetsförmedlingen varnar om ökad arbetslöshet
I ett pressmeddelande den 12 oktober varnar Arbetsförmedlingen om att både arbetslösheten och varslen ökar i Sverige.
Enligt Arbetsförmedlingen varslades 6 548 personer om uppsägning i september, varav majoriteten arbetar inom byggverksamhet, tillverkning och vård och omsorg. Siffran för samma period förra året låg på 1 893.
Myndigheten uppger även att samtidigt som antalet varsel ökar, har även antalet nya jobb på Platsbanken minskat.
Totalt har nästan 49 000 personer varslats om uppsägning mellan januari och september i år, jämfört med drygt 17 000 personer under samma period förra året.
Stora underskott bakom regionernas varsel
Sveriges kommuner och regionen (SKR) skriver i ett pressmeddelande, kopplat till deras ekonomirapport för oktober, att den ekonomiska situationen för landets kommuner och regioner blir allt tuffare. Orsaken är bland annat inflationens effekter i form av prisökningar och ökade räntekostnader som fortsätter att urholka ekonomin, där regionerna är hårdast drabbade.
– Jag har sagt det många gånger förut, vi är inne i ett exceptionellt läge som vi inte sett sedan 90-talskrisen. Alla regioner och de allra flesta kommunerna genomför nu kraftiga besparingar, effektiviseringar och några kommer att behöva höja skatten. De ser nu över arbetsmetoder, hur och var välfärd ska levereras, samtidigt som de behöver tänka långsiktigt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom SKR, i ett pressmeddelande.
Vårdförbundet kommenterar SKR:s ekonomirapport i ett pressmeddelande där de skriver att regeringens tillskott inte räcker och att “flera regioner varslar samtidigt som det största problemet inom hälso- och sjukvården är brist på personal. Ekvationen går inte ihop.”
– Nu ser vi svart på vitt att det är ett stålbad som väntar nästa år eftersom regeringen inte satsar tillräckligt. Det blir besparingar inom hälso- och sjukvården som drabbar både medarbetare och patienter, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i pressmeddelandet.
Men det ekonomiska läget påverkar inte bara anställda inom det offentliga. Även flera privata företag har varslat om uppsägningar. Ett av dessa företag är Volvo, som nyligen meddelat att de ska minska personalstyrkan med 700 personer.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.