Strejk har brutit ut på Teslas verkstäder i Sverige. Tidigt i morse besökte Arbetaren en av verkstäderna och pratade med strejkvakterna på plats.
– Det kan potentiellt bli en lång strejk, säger Emma Hansson, ordförande för IF Metalls avdelning Stockholms Län.
IF Metall har gått ut i strejk på Teslas verkstäder i Sverige. Utanför verkstaden i Segeltorp i Stockholm står strejkvakterna och de fackliga ombudsmännen Ola Sjösten och Arturo Vasquez.
– Du vet att vi finns här. Gå med i facket så betalar vi din lön under strejken, säger Ola Sjösten till en av bilmekanikerna som kör in för att påbörja arbetsdagen.

Strejkvakterna har varit på plats sedan kvart över sju i morse. De uppskattar att ungefär hälften av de anställda mekanikerna på just den här verkstaden kommer gå ut i strejk i dag.
– Det känns bra att stå här i dag, vi är redo att stå upp för våra medlemmars rättigheter, säger Emma Hansson, ordförande för IF Metalls avdelning Stockholms Län, som även hon är strejkvakt i dag.
IF Metall har under fem års tid försökt teckna kollektivavtal med elbilsjätten Tesla, som ägs av Elon Musk, en av världens rikaste män. Men förhandlingarna har varit resultatlösa.
– Det är oerhört lång tid, säger Emma Hansson om försöken.
Förra veckan lade facket ett strejkvarsel mot bolaget, ett varsel som påverkar cirka 120 anställda på verkstäderna som finns på sju orter i Sverige.
– Det är väldigt ovanligt med strejker i Sverige. Vi har rekordlåga antal strejkdagar, så det här är en ovanlig situation, säger Emma Hansson.
Hur är arbetsförhållandena på Teslas verkstäder?
– Rent avtalsmässigt är de lägre jämfört med andra inom motorbranschen. Vi har även hört anekdotvis om en prestationsbaserad och hård stämning på företaget, men det är inget vi har fakta på.

Framför huvudingången till Teslas verkstad har hon, tillsammans med de andra strejkvakterna ställt upp ett tält där de dukat upp med kaffe och mackor. De planerar att stå utanför verkstaden hela dagen för att informera medlemmarna om läget.
– Vi kommer att ha en uppsamling för våra medlemmar på vår avdelning senare i dag. Då får vi en bättre överblick över hur många som kommer att delta i strejken, säger Emma Hansson.
Har ni hört något mer från Tesla?
– Nej.
I går kunde tidningen Dagens arbete avslöja uppgifter om att bolagsledningen planerar att ta in strejkbrytare för att ersätta de arbetare som går ut i strejk.
– Gör de det är det ett slag mot den svenska modellen och vårt avtalsslutande, det är inte så det går till i Sverige, säger Emma Hansson.

Strejkvakterna berättar att de även fått information om att bolaget försökt ta reda på vilka som kommer arbeta i dag och vilka som kommer gå ut i strejk.
– Det får man inte göra. Fackförbundsmedlemsskap är en skyddad uppgift, en känslig personuppgift, så det har en arbetsgivare inte rätt att kartlägga, säger hon.
Strejken kan utvidgas
Innanför grindarna står en arbetsledare, som ”vill se att allt går rätt till”, men som inte vill svara på några av Arbetarens frågor. På plats är även en vakt från Securitas som bolaget hyrt in för dagen.
– Det var oväntat, men vi planerar inte att gå in på företagsområdet och de har rätt att vakta sin privata mark, säger Emma Hansson, ordförande för IF Metalls avdelning i Stockholms Län.
Ola Sjösten menar att om ett företag stöttar ett företag som är försatt i konflikt så kan det innebära att de också blir indragna i konflikten.
– Vi kommer att anmäla in alla företag som gör affärer med Tesla till vår konfliktledning, säger han.
För många medlemmar på avdelningen är det första strejken de är med om.
– Det känns stort, det är verkligen arbetarhistoria, säger Emma Hansson och tillägger:
– Det kan potentiellt bli en lång strejk, med tanke på hur de betett sig vid förhandlingsbordet. Men vi sitter redo att ta emot dem om de kommer.
I veckan varslade IF Metall om utökade stridsåtgärder. Om ingen uppgörelse nåtts den 3 november, tas ytterligare 17 arbetsplatser ut i sympatistrejk.
Arbetaren har sökt Tesla, men har vid publicering inte fått något svar.