I snart två och ett halvt år har uppsagda fabriksarbetare på bilfabriken GKN utanför Florens ockuperat sin gamla arbetsplats, med sikte på att klimatsäkra produktionen. I en rättslig karusell har företaget än en gång skickat brev om avsked till arbetarna – och arbetarna har genom sin fackklubb överklagat uppsägningarna.
Fabriksarbetarnas kamp för att behålla sin gamla arbetsplats på bilfabriken GKN utanför Florens har redan blivit legendarisk. Sånger och böcker har skrivits och solidaritetsdemonstrationer hållits regelbundet runt om i Italien. Varje helg anordnar arbetarna en marknad tillsammans med lokalsamhället i sina gamla lokaler och underhåller – trots att produktionen står stilla – fortfarande maskinerna.
Arbetaren besökte den före detta bilfabriken i Campi Biscenzio utanför Florens förra året och rapporterade i ett längre reportage om ockupationen.
Fabriken ockuperades den 9 juli 2021, när GKN som ägs av Melrose, bestämde sig för att hastigt över en natt lägga ned produktionen. I över två års tid har arbetare på fabriken kämpat för att få tillbaka sina arbeten – men också tagit sikte på att samarbeta med klimatforskare och miljörörelser.
Fabriken tillverkade när den var i drift drivaxlar till många kända bilmärken, däribland det klassiska före detta italienska bilmärket Fiat. Numera har fabriken förvandlats till något som på italienska brukar kallas för “assamblea permanente”, ett slags permanent stormöte.
– I samarbete med radikala miljöforskare i området skulle vi kunna planera den kommande produktionen. Vi är fabriksarbetare och utbildade tekniker och mekaniker, men vi behöver ett lokalsamhälle omkring oss som kan hjälpa oss med idéer om vad vi ska tillverka, sade Dario Salvetti, facklig företrädare för de fabriksanställda till Arbetaren.
Bland annat har de haft diskussioner om att tillverka solpaneler, lådcyklar och litiumfria batterier.
Under längre tid har arbetarna till följd av ett domstolsbeslut kunnat ta ut full lön, men nu vill företaget sparka de sista arbetarna och har på nytt skickat brev om avsked. Den lokala fackklubben i metallfacket Fiom CGIL har överklagat beslutet med hänvisning till antifackligt beteende och förhandlingarna väntas äga rum den 12 december.
– Vi har bett företaget att dra tillbaka både förfarandet för kollektiv uppsägning och likvidationen av företaget. Vi vill sätta oss vid förhandlingsbordet och hitta en annan lösning tillsammans, presentera en ny industriell plan och göra anläggningen produktiv igen, sade Samuele Lodi, nationell sekreterare och fordonsansvarig på Fiom till tidningen Firenze Today.
Redan innan ockupationen inleddes hade fabriksarbetarna ett starkt inflytande i lokalsamhället, och en lång historia av facklig kamp. Arbetarna är organiserade i det stora metallfacket Fiom, men den lokala fackklubben utgör också en slags mellanhand mellan de anställda och facket – Collettivo di Fabbrica (“fabrikskollektivet”).
Protesterna har lett till en bred solidaritetsrörelse i Italien, inte minst i samband med klimatprotester. Under hösten har tusentals demonstrerat till stöd för GKN-arbetarnas sak. Arbetarna har även inlett en kampanj för att samla in pengar och hoppas på att inom en snar framtid kunna ombildas till ett kooperativ.
Den närmaste månaden kommer fabrikens öde att avgöras. Om arbetarna vinner mot företaget blir det ett unikt mål i italiensk rätt, som också kan bana väg för liknande självförvaltade projekt i framtiden.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.