COP28 är över och ett slutdokument är klubbat av de 200 deltagande länderna. Målet är att länderna i världen ska ”ställa om från fossila bränslen”. Fackliga representanter som var på plats ser vissa framsteg för den globala arbetarrörelsen.
Slutförhandlingarna på COP28 drog över tiden och på onsdagsmorgonen svensk tid klubbades ett nytt klimatavtal. Länderna var oeniga om texten i slutdokumentet, eftersom inte alla ville skriva under på målet att fasa ut fossila bränslen.
Slutresultatet blev en kompromiss som innebär att länderna ska ”röra sig bort från” eller ”ställa om från alla typer av fossila bränslen”, det vill säga olja, kol och naturgas. Detta är något som välkomnas av den globala arbetarrörelsen och de fackliga organisationerna som var på plats. Deras huvudfokus var att trycka på för en socialt rättvis klimatomställning som tar hänsyn till arbetares rättigheter i omställningen.
Omställning från fossila bränslen till förnybar energi ska ske till år 2050, då världen ska nå noll nettoutsläpp av växthusgaser.
Facken kräver finansiering och investeringar
Fackföreningar som deltagit på plats på COP28 i Dubai har efterlyst ökad finansiering och investeringar i omskolning i arbetslivet, skapande av arbetstillfällen och sociala skyddsåtgärder för att säkerställa en socialt rättvis klimatomställning som omfattar alla arbetstagare.
Internationella fackliga representanter, bland annat från IndustriALL, deltog i sidoevenemang samt i förhandlingarna kring slutdokumentet för att föra fram arbetarnas och fackens perspektiv.
– Vi arbetade utifrån ett syd-perspektiv och såg till att arbetarnas röster inom energi-, gruv- och tillverkningsindustrin hördes samt förespråkade en omställning som respekterar deras rättigheter och behov, sade Diana Junquera Curiel, ansvarig för rättvis omställning och energi hos IndustriALL.
Sammantaget är det globala facket försiktigt positiva till utfallet.
”För första gången har Global Stocktake – alla länder och intressenter som deltar i processen sedan Parisavtalet – erkänt behovet av en ‘rättvis omställning bort från fossila bränslen’. Det är en betydelsefull inkludering som fackföreningar världen över har krävt under många år”, skriver IndustriALL i ett uttalande.
För enligt representanterna från den globala arbetarrörelsen som var på plats i Dubai går det inte att uppnå en rättvis klimatomställning om inte sociala inklusive arbetares rättigheter tillgodoses.
Det viktigaste budskapet handlar om att klimatomställningen måste innefatta både klimat- och social rättvisa – både för arbetare och för lokalsamhällena.
Den globala arbetarrörelsen gjorde delvis gemensam sak med andra grupper som är underrepresenterade vid förhandlingsbordet, såsom urfolksrörelsen och människorättsorganisationer.
Två av de delar som dessa grupper betonar är rättvisa och vem som ska finansiera omställningen. Mindre rika länder kräver stöd för att kunna ställa om och röra sig bort från fossila bränslen till grön energi. Enligt dessa länder är de rika länderna, varav många har blivit rika på just olja, kol och gas, hycklande om de inte går med på att även låta fattigare länder ta del av den vinsten i form av stöd till omställning.
Samma budskap har den globala arbetarrörelsen. Arbetarna får inte glömmas bort i omställningen utan det krävs resurser, såsom vidareutbildning, omställningsstöd och arbetstillfällen för att ställa om även för arbetstagarna.
När det gäller finansiellt stöd till fattigare länder, menar IndustriALL, att slutdokumentet lämnar mycket att önska. Inga garantier för detta finns med.
Det har dock gjorts framsteg i årets förhandlingar för arbetares rättigheter globalt. Ett viktigt sådant är införlivandet av ett ”erkännande av arbetsrättigheter” i det som kallas Transition Work Program (JTWP) och något som benämns som ”socialt skydd” under anpassningsåtgärder.
Avsaknaden av ett uttryckligt omnämnande av arbetare och deras fackföreningar i slutdokumentet väcker dock oro för att arbetarnas röster inte ska komma fram ordentligt i klimatdialogen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.