I Centralasien finns några av de länder som är som mest beroende av remitteringar, alltså pengar migrantarbetare skickar hem. Det skapar en situation med människors som är lätta att exploatera, vilket ständigt händer på den del av arbetsmarknaden där migrantarbetare befinner sig. Volodya Vagner om arbetslivskriminalitetens geopolitik.
– Det finns nästan inga stora byggarbetsplatser i Stockholm där det inte jobbar ett gäng uzbeker, några kirgizer eller tadzjiker, säger Emil Boss, förhandlare på SAC Syndikalisternas byggsyndikat i Stockholm, Solidariska Byggare, där en växande skara rysktalande migrantarbetare ur forna Sovjet började organisera sig för drygt två år sedan.
Sedan starten har hundratals medlemmar gått med, och man har lyckats driva in miljoner kronor i obetalda löner – en vanlig företeelse på Stockholms svarta byggarbetsmarknad.
Medlemsskaran är heterogen. Många är från Ukraina, andra från Georgien, Baltikum eller Belarus. Men runt en tredjedel kommer från de tre centralasiatiska republikerna Uzbekistan, Kirgizistan och Tadzjikistan, bortom Kaspiska havet. I den informella hierarkin som avgör hur mycket man får betalt av arbetsköparna på byggen, finns centralasiaterna långt ner.
Eftersom det för dem är svårast och mest riskfyllt att ta sig till Sverige, är de som mest utlämnade till omständigheterna. Samtidigt är de som grupp statistiskt sett i mest desperat behov av inkomsten.
Mest beroende av remitteringar
Deras utarmade hemländer tävlar i världstoppen om ett sorgligt nationalekonomiskt rekord: Beroendegraden av så kallade remitteringar, alltså finansiella överföringar från migrantarbetare till sina hemländer.
Samma sak händer i det lilla, en familj i taget, varje gång en migrantarbetare blir lurad på sin lön.
På rangordningen över hur stor andel av länders BNP utgörs av sådana remitteringar, enligt Världsbankens senaste siffror, hamnar Uzbekistan (20 procent) på sjuttonde, Kirgizistan (29 procent) på fjärde, och Tadjikistan, med hela 50 procent, på första plats i världen.
Vad dessa siffror innebär, är att inte bara själva arbetarna, utan även deras hemländer som helhet, är utlämnade till de nyckfulla praktiska, ekonomiska och politiska upp- och nergångar som styr huruvida de får ihop några pengar i slutet av månaden.
Enligt forskare spenderas merparten av pengarna som skickas hem på mat. Under pandemin, när transportvägar stängdes och stora delar av ekonomin i länderna där de jobbar sattes på paus, sjönk pengaflödet till de centralasiatiska härkomstländerna avsevärt, med akut ökad fattigdom som direkt följd. Samma sak händer i det lilla, en familj i taget, varje gång en migrantarbetare blir lurad på sin lön.
Centralasiatiska arbetare brukade jobba i Ryssland
Traditionellt har den centralasiatiska arbetarklassen sökt sig till Ryssland. Pålitliga siffror finns ej, men experter utgår ifrån att det på senare år brukar jobba någon miljon kirgizer, minst lika många tadzjiker och runt tre miljoner uzbeker där vid varje givet tillfälle. När Vladimir Putin fattade vansinnesbeslutet att starta ett storkrig mot Ukraina, störtade han inte bara det egna landets framtid i ovisshet, utan även deras.
Migranternas levnadsförhållanden i Ryssland var alltid tuffa. Nu, i en tid av krigsekonomi och nationalistisk psykos, har lönsamheten blivit mindre, men riskerna desto större. Den ryska rubeln har dramatiskt tappat i värde. Samtidigt rapporteras det om att migrantarbetarna uppmanas, ibland tvingas, att gå med i den ryska militären.
Deras hemländers regeringar har visserligen intensifierat sina ansträngningar att hitta nya destinationer åt sitt ”arbetskraftsöverskott”.
Andra rekryteras till krigszonen som civila, för att gräva skyttegravar eller återuppbygga ödelagda städer som Mariupol. Dessutom finns det tecken på att extremhögern på senare tid har återupptagit den brutala jakten på icke-ryssar, som under 00- och 10-talet skördade hundratals centralasiatiska arbetares liv på ryska gator.
Brist på alternativ
Att många trots allt jobbar kvar där beror främst på bristen på alternativ. I hemländerna väntar endast löner det inte går att leva på eller arbetslöshet. Deras hemländers regeringar har visserligen intensifierat sina ansträngningar att hitta nya destinationer åt sitt ”arbetskraftsöverskott”.
Man har lobbat för att utöka avtal med företag i exempelvis Storbritannien och Sydkorea, som garanterar lagliga, men tidsbegränsade kvotjobb. Men i förhållande till hur många som brukar jobba i Ryssland, är några tusen av dessa eftertraktade placeringar en droppe i havet.
Allt fler försöker därför att ta sig till nya arbetsmarknader på egen hand och under alla myndigheters radar. Människor har gått så långt som att flyga, via Turkiet, till Mexico för att därifrån försöka korsa gränsen till USA.
Hur många som har sökt sig till Sverige finns det inga pålitliga siffror på. Men med tanke på att Ukrainakriget och dess konsekvenser på den ryska ekonomin inte ser ut att upphöra inom nära framtid, framstår det som sannolikt att fler kommer söka sig hit.
För kriminella arbetsköpare inom den svenska byggbranschen, vars affärsmodell går ut på att utnyttja den centralasiatiska arbetarklassens desperata läge, är detta goda nyheter.
En militant facklig kamp som gör motstånd mot denna exploatering bekämpar inte bara lönedumpning här, utan försvarar också befolkningen i Centralasien från det överhängande hotet av fattigdom och social instabilitet där.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.