I skuggan av Rysslands pågående krig flyr tjetjener från samma krigsmakt som ukrainarna, men behandlas på ett helt annat sätt. Nästan alla tjetjener som söker asyl i Sverige utvisas enligt Dublinförordningen, skriver Laura Abubakarova, migrationsjurist.
Den pågående konflikten i Ukraina, och lidandet för den tjetjenska befolkningen under Putins regim, har belyst allvarliga brister i EU:s Dublinförordning. Trots att EU grundar sig på värden som mänskliga rättigheter, solidaritet och rättvisa, visar den nuvarande situationen att dessa värden är hotade när det kommer till hanteringen av flyktingströmmar.
En särskilt smärtsam konsekvens av Dublinförordningen är att medan ukrainska flyktingar har möjlighet att fritt röra sig över gränserna och söka skydd i vilket EU-land de vill, så begränsas tjetjenernas flyktvägar av avslag på visum, skärpta gränskontroller och hinder från Dublinförordningen. Detta trots att båda flyr med anledning av samma krig och samma regim. Det strider mot principerna om rättvisa och mänskliga rättigheter som EU säger sig värna om.
Ett aktuellt fall i Sverige belyser de allvarliga konsekvenserna av denna orättvisa. En gravid kvinna från Tjetjenien, som befinner sig på Migrationsverkets anläggning i Malmö, väntar på verkställande av ett utvisningsbeslut till Kroatien. Trots sjukhusets varningar om faran med att transportera kvinnan i hennes nuvarande tillstånd har Migrationsverket redan köpt biljetter för att genomföra utvisningen strax efter förlossningen. Detta exemplifierar tydligt hur Dublinförordningen kan straffa de mest sårbara individerna och sätta nationers välfärd framför mänskligt lidande.
Begränsad rätt till asyl
Svenska Migrationsverkets statistik avslöjar också en oroväckande trend. Av 26 personer med tjetjensk bakgrund som sökte asyl i Sverige har 23 utvisats till Kroatien med hänvisning till Dublinförordningen. Detta väcker djupa frågor om det är rättvist att en större nations välfärd ska väga tyngre än en mindre nations lidande, och om EU verkligen lever upp till sina egna värderingar.
Att begränsa rätten till att söka asyl, eller att stämpla en hel nation som kriminell, strider mot kärnprinciperna för demokrati. I en demokrati är det av yttersta vikt att skydda principerna om rättvisa, individuella rättigheter och respekt för mångfald. Situationen riskerar att skapa oro och misstro bland medborgarna, och vi står inför risken att skapa en farlig och delad samhällsstruktur.
Det är dags att reflektera över och omvärdera EU:s Dublinförordning för att säkerställa att den verkligen speglar de värderingar som unionen säger sig stå för. Vi måste sträva efter en rättvis och humanitär hantering av flyktingar som inte är beroende av nationalitet eller medlemsstatens storlek. EU:s framtid som en förespråkare för mänskliga rättigheter och rättvisa står på spel.
Laura Abubakarova, migrationsjurist
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.