Över 100 inblandade bolag och minst fem led av underentreprenörer var aktiva på bygget i Ursvik. På många byggen är normen högst två underentreprenörsled. Fortfarande återstår många frågetecken efter förra veckans hisskatastrof i Ursvik där fem arbetare omkom. Klart är åtminstone att två av de omkomna varit provanställda med muntliga avtal.
– Förundersökningsarbetet pågår kontinuerligt och vi har fortfarande tekniker på plats för att bland annat analysera hissen, säger åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till Arbetaren under tisdagseftermiddagen.

Han vill dock inte gå in på några detaljer i fallet då det råder förundersökningssekretess i ärendet.
Arbetsmiljöbrott och vållande till annans död
Brottsrubriceringen efter olyckan är i dagsläget fem fall av arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Även Statens haverikommission är inblandade i utredningsarbetet.
På det väldiga husbygget i Ursvik norr om Stockholm är byggfirman Andersson Company huvudentreprenör och ytterst ansvarig för säkerheten på arbetsplatsen. De har dock aldrig haft egen byggpersonal på plats utan i stället anlitat ett flertal underentreprenörer.

– På olycksdagen var totalt 19 företag verksamma på arbetsplatsen, skriver Andersson Companys vd Patrik Toresäter i ett mejlsvar till Arbetaren.
Han förklarar att de registrerat sammanlagt 126 bolag på bygget under de 18 månader som arbetet pågått. Bland dem finns företag som sysslar med allt från schaktning till elarbeten och målning.
– Det anmärkningsvärda är egentligen inte antalet underentreprenörer utan att det skett i minst fem led. Alltså företag som anlitar andra företag i en lång kedja, säger Emil Boss som är facklig organisatör på Solidariska byggare, SAC Syndikalisternas byggfack i Stockholm.
Det här är något som sticker ut i den ofta olycksdrabbade byggbranschen. Normen på många byggen är högst två led av underentreprenörer. Flera fackförbund, däribland Byggnads, har länge varnat för att arbetsmiljön blir farligare och arbetslivskriminaliteten ökar ju fler bolag som involveras.
– Det försvårar ju möjligheten att överblicka och kontrollera hur det ser ut på arbetsplatsen, säger Emil Boss.

En av entreprenörerna som anlitats av Andersson Company vid bygget i Ursvik är det lilla företaget Nordecon som drivs av en estländsk byggföretagare bosatt i södra Stockholm.
Saknade ID06-kort
Hos honom arbetade minst två av de nu omkomna, bägge från Ukraina. Till tidningen Byggnadsarbetaren har företagaren tidigare sagt att det funnits både anställningsavtal samt ID06-kort, den form av legitimation på byggarbetsplatser med syfte att försvåra svartarbete och ekonomisk brottslighet.
En uppgift som senare inte visade sig stämma.
I stället har mannen i förhandlingar med Byggnads nu erkänt att de två omkomna varit provanställda med muntliga avtal och att ID06-korten saknats.
– Det står helt klart att två av de omkomna varit anställda av Nordecon och det är väldigt beklagligt att de varken haft skriftliga anställningsavtal eller ID06-kort, säger Emil Boss.
Enligt tidningen Byggnadsarbetaren har Byggnads nu påbörjat sitt arbete med att granska de många underentreprenörer som haft anställda på plats vid bygget.
– I dagsläget går vi igenom bolag för bolag. Det finns en del frågeställningar om avtal och vem som tagit in vem. Vi kommer hålla på den här veckan och nästa vecka, säger Tomas Kullberg som är ordförande Byggnads region Stockholm-Gotland till tidningen.
Insamling till de anhöriga
I veckan startade även Solidariska byggare en insamling till de omkomnas anhöriga.
– Det är redan många privatpersoner som swishat och de anhöriga befinner sig i en svår ekonomisk situation, säger Emil Boss.