M.P.T. Acharya (1887–1954) räknas som Indiens mest kända anarkist genom tiderna. Nu finns en ny biografi om honom och hans kamp mot kolonialismen. Extra intressant för en svensk publik är att Acharya tidvis bodde i Stockholm och skrev för Arbetaren.
Det finns en ny biografi om den indiska anarkisten M.P.T. Acharya, med titeln Anarchy or Chaos. Författare är den danske forskaren Ole Birk Laursen.
Biografin är värd att uppmärksamma eftersom M.P.T. Acharya räknas som Indiens mest kända anarkist genom tiderna. Men det som är särskilt intressant för en svensk publik är att Acharya bodde i Stockholm under en period, höll kontakt med syndikalister i Sverige och skrev artiklar för Arbetaren.
Antikolonial kamp
M.P.T. Acharya föddes i Madras år 1887. Med många nationalister i familjen politiserades han tidigt. När nationalister utsattes för hård repression av den brittiska kolonialregimen emigrerade han till Europa år 1908. Där engagerade han sig i den antikoloniala miljön i London och Berlin.
I maj 1917 reste han till Sverige för att delta i en internationell socialistkongress som skulle bana väg för fred. Tillsammans med den kända indiska nationalisten Virendranath Chattopadhyaya ville han övertyga de europeiska socialisterna att stötta Indiens befrielsekamp.
Kongressen var ingen vidare succé, men Acharya och Chattopadhyaya bestämde sig för att stanna och grunda en indisk nationalkommitté för att påverka opinionen i Norden. De skrev debattartiklar för bland annat Svenska Dagbladet och Aftonbladet, men Bonnier vägrade att trycka deras pamfletter. Däremot fick de bidra med artiklar om Indien och Burma (dagens Myanmar) i en antologi med titeln En Bok om England och dess Undertryckta Folk.
Ole Birk Laursen berättar för Arbetaren att Acharya också hade kontakt med Ellen Key. Det står inte i boken eftersom Laursen fick veta det efter att den hade skickats till tryck.
Lämnade Sovjet och blev anarkist
Efter det våldsamma krossandet av Kronstadtupproret 1921 bestämde han sig för att lämna Ryssland. Hans gamla kamrat Chattopadhyaya avrättades under Stalins utrensningar.
Acharya lämnade Stockholm i december 1918. Under den ryska revolutionen anslöt han sig till den kommunistiska rörelsen och blev en viktig figur i uppbyggnaden av Komintern (den tredje internationalen av kommunistpartier). Samtidigt blev han mer och mer kritisk mot bolsjevikernas auktoritära styre.
Efter det våldsamma krossandet av Kronstadtupproret 1921 bestämde han sig för att lämna Ryssland. Han identifierade sig numera som anarkist och flyttade till Tyskland.
Hans gamla kamrat Chattopadhyaya avrättades under Stalins utrensningar.
Acharya återvände till Indien år 1935.
”En länk sorgligt lite utnyttjad”
Efter sin återkomst till Indien tog han kontakt med syndikalister i Sverige och korresponderade regelbundet med bland annat Bert Ekengren och Helmut Rüdiger, båda redaktörer på Arbetaren. De tog in några av Acharyas artiklar, främst om det politiska läget i Indien.
Efter Acharyas död år 1954 beskrevs han av Helmut Rüdiger som ”den frihetliga socialismens mest framstående representant i Indien”.
Ole Birk Laursen säger till Arbetaren att Acharyas vistelse i Sverige var viktig för honom på olika sätt. Fast han var besviken över socialistkongressen 1917, så träffade han personer i Stockholm som blev betydelsefulla för hans politiska radikalisering.
Dessutom blev Acharya, som ”en brevvän” (antagligen Ekengren) uttryckte det i Arbetaren efter hans död, ”en intressant länk mellan indisk och svensk anarkism, en länk som blev sorgligt lite utnyttjad”.