Avsaknaden av skyddsombud på många byggarbetsplatser är ett växande problem. Nu planerar Solidariska byggare att utbilda migrantarbetare i arbetsmiljö och säkerhet.
Skyddsombudets roll är att se till att arbetsmiljön och säkerheten på arbetsplatsen håller hög standard, så att arbetstagarna kan känna sig trygga. När dessa blir färre eller saknas, finns det inte någon som tar på sig ansvaret för att fånga upp brister i eller klagomål på arbetsmiljön på arbetsplatsen. Det kan få ödesdigra konsekvenser. Förra året dog rekordmånga på jobbet.
Enligt Byggnads ligger problemet i den utveckling som har skett i byggbranschen över tid.
– Tidigare hade stora byggföretag fler anställda yrkesarbetare, nu har de minskat på personalen till förmån för att sälja ut jobbet till andra entreprenörer, och då ofta underentreprenörer som inte har samma arbetsmiljöarbete eller särskilt schysta villkor, säger Johan Torstensson Aas, ombudsman för arbetsmiljöfrågor på Byggnads.
Han fortsätter:
– Långa underentreprenörsled med otydlig ansvarsfördelning och språksvårigheter på arbetsplatserna gör det svårare att rekrytera skyddsombud bland de anställda. Särskilt eftersom en del bara är tillfälligt i Sverige och arbetar.
Pelle Sunvisson, författare och styrelseledamot i Solidariska byggare, Stockholms byggsyndikat av SAC, är en av dem som träffar många av de migrantarbetare som anställda hos de olika underleverantörerna.
– Bland våra medlemmar känner vi inte till en enda person som har träffat ett skyddsombud, än mindre ett ombud som pratar deras språk på arbetsplatsen, konstaterar han.
Solidariska byggare, som organiserar rysk- och spansktalande byggarbetare och träffas varannan söndag i SAC:s lokaler i Stockholm, ser dock att det är viktigt att försöka göra något här och nu för att fylla det jättehål som finns när det handlar om att utbilda i frågor som rör arbetsmiljö och säkerhet.
– För även om underentreprenörsföretagen är oseriösa, så innebär inte det att de som arbetar som byggarbetare inte bryr sig om sitt liv och hälsa.
Stockholms LS av SAC har därför för avsikt att utbilda medlemmarna i frågor som rör just detta. Målet är att någon av dem sedan ska kunna bli skyddsombud eller representant på arbetsplatsen.
– Det är högst osäkert om någon av våra medlemmar kan bli ett skyddsombud ”inom systemet”, eftersom många av dem arbetar under osäkra och svåra arbetsvillkor och ofta utsätts för påtryckningar av arbetsgivarna.
Sunvisson menar dock att det är jätteviktigt att det finns skyddsombud, eftersom många människor i branschen far otroligt illa.
– Det handlar dels om plötsliga trauman som att bli av med lemmar eller skada sig allvarligt på annat sätt, dels om förslitningsskador på händer, axlar och knän eller livslånga skador på grund av asbest eller höga ljudnivåer, som har en långsammare utveckling men där konsekvenserna blir lika smärtsamma, säger han.
Därför vill Solidariska byggare utbilda så gott det går och tänker under våren sätta igång en utbildning i arbetsmiljöfrågor och säkerhet. Men eftersom många har osäkra anställningar hos ibland oseriösa arbetsköpare måste utbildning ske utanför arbetstid.
Johan Torstensson Aas på Byggnads delar bilden av att det är ett stort bekymmer i branschen både med många olycksfall och dödsolyckor samtidigt som det finns allt färre skyddsombud.
– Bristen på systematiskt arbetsmiljöarbete, otydlig ansvarsfördelning och oreda på byggarbetsplatserna när hundratals entreprenörer ska samordna på en yta, är alla faktorer som bidrar till olyckor och dödsfall.
Därför, menar Byggnads, behövs skarpare lagstiftning.
– Några av de saker vi skulle vilja se är minimikrav på eget antal anställda vid upphandlingar, begränsning av antalet underentreprenörer i ledet till en max två, tydligare krav på arbetsmiljökunskap för att få ha entreprenad i byggbranschen och så måste huvudentreprenören få ett helhetsansvar för arbetsmiljön som även gäller för de underentreprenörer som anlitas, då de sällan i praktiken styr över sin arbetsmiljö. I dessa fall ska skyddsombud som är anställda hos huvudentreprenören ha rätten att verka på företagen längre ner i kedjan.
Enligt Pelle Sunvisson är språkfrågan avgörande här.
– För att Byggnads ska kunna spela roll så måste deras skyddsombud ha språkkompetens. De behöver anpassa sig efter den verklighet som är. Och det är livsviktigt för att förbättra säkerheten på arbetsplatserna.
Byggnads anser att arbetsköpare som använder utländsk arbetskraft ska vara skyldiga att stå för kostnaden för tolk då deras regionala skyddsombud gör arbetsplatsbesök.
– Att kostnaden för tolk behövde hanteras var något man tog upp redan i förarbetena till arbetsmiljölagen. Tyvärr kom man inte längre än så, säger Johan Torstensson Aas.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.