Nyligen utsattes migranträttsorganisationen KISA på Cypern av ett rasistiskt motiverat bombdåd. Sedan dess har KISA:s medarbetare mottagit dödshot på sociala medier.
– Jag är orolig för min och mina kollegors säkerhet, men vi tänker inte ge upp. Vi tänker fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter, säger människorättsaktivisten Doros Polykarpou över telefon till Arbetaren.
Det var i gryningen den 5 januari som en bomb detonerade utanför människorättsorganisationen KISA:s lokaler i centrala Nicosia. Glasrutorna krossades och nästan all elektronisk- och kontorsutrustning förstördes.
Migranträttsorganisationen KISA har i över 20 år hjälpt migranter på Cypern, men har kontinuerligt motarbetats av myndigheterna – och utsatts för hat från högerextrema grupper.
Doros Polykarpou, som arbetat med organisationen sedan start och tidigare varit ordförande, har mottagit ett flertal dödshot på sociala medier.
– Högerradikala och ultranationalistiska aktivister och fotbollshulliganer jagar oss nu. Personer som är aktiva i paramilitära och rasistiska grupper. Jag är orolig för min och mina kollegors säkerhet, men vi tänker inte ge upp. Vi tänker fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter, säger Doros Polycarpou över telefon till Arbetaren.
Doros Polykarpou säger att han har en lång lista av hot som mottagits på sociala medier på grund av arbetet med KISA.
– Detta här var en noggrant iscensatt attack för att varna oss, säger han till Arbetaren och tillägger att högerextremister sprider falska rykten om att KISA är ansvariga för att olagligt föra migranter till Cypern.
KISA har motarbetats av cypriotiska myndigheter
I augusti 2020 ändrade cypriotiska myndigheter i lagen om föreningsfrihet som försvårade möjligheterna för frivilligorganisationer att bedriva verksamhet på ön. Inrikesministern tog bort KISA ur registret över hjälporganisationer.
Bankkontot frystes och organisationen får formellt inte bedriva någon utåtriktad aktivitet. KISA bötfälldes samma sommar för ärekränkning, på grund av en rapport om näthat som organisationen publicerat tio år tidigare. Organisationen är nu skyldig att betala 10 000 euro till staten.
Den cypriotiska inrikesministerns beslut att inskränka KISA:s verksamhetstillstånd sammanföll med att Cypern införde en än mer restriktiv asyl- och migrationspolitik. De senaste åren har flera olagliga pushbacks av migranter som kommit till Cypern rapporterats av människorättsorganisationer och UNHCR, FN:s flyktingorgan.
Fortfarande har ingen hållits ansvarig för den rasistiska attacken den 5 januari. En utredning har efter flera anmälningar inletts, men KISA har inga förväntningar på att den ska leda till något resultat.
– Ingen i det här landet vågar prata om eller agera mot de paramilitära grupperna, eller andra kriminella högerextrema nätverk. Och jag är rädd att polisen snarare samarbetar med de här organisationerna än hjälper oss, säger han.
Farlig utveckling med rasistiska våldsdåd
Det senaste året har södra delen av Cypern skakats av rasistiska våldsdåd. Arbetaren rapporterade i somras om hur högerextrema grupper anordnade demonstrationer och slog sönder hela kvarter. Butiksägare från Syrien fick sina lokaler sönderslagna i Paphos. Människor misshandlades på öppen gata. Fordon sattes i brand och restauranger tvingades stänga. Leveransbud med migrantbakgrund misshandlades och Kuwaits ambassadör varnade turister från att besöka landet på plattformen X, tidigare Twitter.
Enligt KISA är det samma högerextrema grupper som nu ligger bakom attacken.
Attacken fördöms av människorättsorganisationer
Bombdådet mot KISA har fördömts av andra människorättsorganisationer, inklusive Amnesty International.
– Den våldsamma attacken mot KISA är avskyvärd och väcker allvarlig oro över säkerheten för människorättsförsvarare i landet, säger Kondylia Gogou, Cypernforskare vid Amnesty International till Euronews.
European Network Against Racism har också uppmanat myndigheterna att inleda en utredning av attacken och skydda KISA:s personal.
Nu kräver migranträttsorganisationen KISA att FN agerar.
– Det är viktigt att FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter agerar mot det faktum att den cypriotiska regeringen ännu inte tagit ställning och fördömt attacken, säger Doros Polykarpou.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.