I augusti reste tio riksdagsledamöter från Kristdemokraterna till Israel. Resan arrangerades av KKL – en organisation som anklagas för finansiering av illegala bosättningar på palestinsk mark. Under resan träffade KD-delegationen ingen representant från den palestinska sidan. Däremot hann de med ett möte med en högerextrem politiker och en övernattning på ett lyxhotell.
Förra veckan avslöjade Arbetaren att tio av KD:s riksdagsledamöter åkt till Israel på en resa arrangerad av organisationen Keren Kajemet, KKL, i augusti 2023. En veckolång resa som betalades av riksdagen.
KKL är en israelisk landköpande organisation för judisk bosättning som kritiseras för förflyttning och diskriminering av palestinier.
– KKL spelar en nyckelroll i den israeliska förflyttningen och diskrimineringen av palestinier på Västbanken och i Östra Jerusalem, sade Hagit Ofran, som arbetar med bosättningsbevakningen på Peace Now, till Arbetaren förra veckan.
Arbetaren har nu tagit del av det dagsprogram som KD-ledamöterna skickat till riksdagen inför resan.
Under resan besökte riksdagsledamöterna några av KKL:s projekt i landet. De träffade premiärminister Benjamin Netanyahu, dåvarande utrikesminister Eli Cohen, Sveriges ambassadör i Israel, en pastor i Nasareth och turistade runt i bland annat Jerusalem och Gennesaretsjön – där de även övernattade på lyxhotellet Holiday Resort Ein-Gev, där kvitton från resan visar på att en natt kostat mellan cirka 2 500 till 3 800 kronor per person.
“Boendekostnaderna och resans övriga planering är helt förenlig med riksdagens reglemente”, svarar kristdemokraten Magnus Oscarsson, som var med på resan, via mejl.
Utöver det hade de en timmes samtal med konstitutionsutskottets ordförande Simcha Rothman, tillhörande det högerextrema partiet Religiös sionism, även kallad Tkuma. Partiledaren för samma parti, Bezalel Smotrich, har i ett kritiserat uttalande från mars 2023 förnekat existensen av palestinier.
Simcha Rothman var även med och ledde arbetet med den föreslagna rättsreformen som stoppades 2023 efter massiva protester i landet. Kritiker menar att reformen hotat landets demokrati, med förslag om att bland annat begränsa Högsta domstolens oberoende genom att tillåta parlamentet att sätta sig över domstolens beslut.
”Simcha Rothman är ordförande i Knessets konstitutionsutskott och berättade om det förslag som debatterades i Israel under den tiden”, skriver Magnus Oscarsson till Arbetaren via mejl på frågan om hur det kommer sig att de träffade honom.
Med på resan var även en prästen Hans Weichbrodt från den så kallade Oasrörelsen, där han bland annat agerar reseledare för resor till Israel. Sex av riksdagsledamöterna har skickat in ett kvitto på 1 657 kronor var för en guidad visning av prästen.
“En guide anlitades under resan för att gruppen skulle få ett förtjänstfullt perspektiv av landet”, svarar KD:s pressekreterare Arvid Jansson via mejl.
Är det rimligt att riksdagen, och i slutändan skattebetalarna, ska stå för den här typen av kostnader?
“Det här rör en region där olika platser är centrala för konflikten. Så det kan vara relevant för programmet, syftet med stipendieresorna är ju att få kunskaper som är till nytta i uppdraget”, svarar förste vice talman Kenneth G Forslund via mejl.
Träffade ingen palestinsk representant
Enligt programpunkterna träffade KD-ledamöterna inte en enda palestinsk representant under den veckolånga Israelresan.
Hur kommer det sig?
“Vi träffade representanter från oppositionen för att få förståelse för de olika perspektiven. Dessutom träffade vi Sveriges ambassadör Erik Ullenhag, som redogjorde Sveriges hållning till bland annat tvåstatslösningen. Vi träffade även palestinier under resan”, svarar Magnus Oscarsson.