Mohammed Alserr sitter fast i krigets Gaza. För Yumna Ismail och hennes döttrar Sarah, 5, och Raseel, 3, har livet förvandlats till en mardröm.
– Just nu splittrar Utrikesdepartementet familjer när de inte ger oss någon hjälp, säger Yumna Ismail.
Ingenting är längre som vanligt i radhuset i Storvreta, strax norr om Uppsala. I hallen håller Yumna Ismail om sina små döttrar Sarah, 5, och Raseel, 3. De har precis kommit hem från förskolan, men har fortfarande inte vant sig vid att pappa inte är hemma.
De senaste månaderna har barnen haft svårt att somna om kvällarna. Raseel gråter på nätterna och frågar efter sin pappa.
– Mohammed brukade alltid läsa godnattsagor för barnen. De förstår inte varför han inte får hjälp att komma hem, säger Yumna Ismail.
Mohammed Alserr, 36 år, är en av de många svenskar som fortfarande är fast i Gaza. Han har, trots att han varit med på evakueringslistan, ändå nekats inresa in i Egypten.
Stoppades i gränskontrollen
Det var nära ögat att hela familjen fastnade i kriget. Familjen Alserr reste till Gaza i september för att hälsa på Mohammeds pappa, som varit sjuk och genomgått en omfattande hjärtoperation. Yumna Ismail berättar att Mohammed hade planerat resan grundligt.
– Vi skulle bara stanna i tre veckor, och vi hade hört från släkt och vänner att läget var stabilt – så stabilt som det kan vara i Gaza, berättar Yumna Ismail.
Till en början gick allting bra. Sarah och Raseel kunde äntligen krama om sina farföräldrar, och leka på stranden i vågorna.
Enligt planen skulle hela familjen lämna Gaza den 31 september för att därefter resa hem via Egypten. Men när familjen skulle lämna Gaza stoppades Mohammed Alserr i passkontrollen och blev kvarhållen.
Familjen fattade då snabbt beslutet att Yumna och barnen skulle resa i förväg till Sverige.
– Vi kunde aldrig ana att kriget stod inför dörren. Att Mohammed inte skulle komma därifrån, säger Yumna Ismail.
Endast några dagar senare, den 8 oktober, började bomberna skoningslöst falla över Gaza.
Yumna och Mohammed försökte från varsitt håll ta hjälp av UD, men fick inget gehör.
Precis som andra svenskar har Mohammed Alserr kontaktat UD och fått meddelanden om att han ska få resa hem ett flertal gånger. Med fara för sitt liv, under ett regn av raketer, har han begett sig till gränsen i Rafah, men ändå inte tillåtits passera.
Han har tills nyligen sökt skydd på en FN-skola i Khan Yunis, men skadades förra veckan i en attack.
Förra veckan publicerade Arbetaren en debattartikel som Mohammed skrivit inifrån Gaza, i vilken han kräver att ansvariga ministrar ska avgå och att han måste få hjälp att återvända till sin familj i Sverige.
Splitterskada och i behov av vård
Yumna tittar ständigt på telefonen för att se om Mohammed skickat något meddelande. Israels militär stänger ofta av internet i Gaza, och “blackouten” kan vara i flera dagar.
Yumna Ismail berättar att det gått tre hela dagar sedan hon senast hade kontakt med sin man. Då befann han sig på Nasser-sjukhuset i Khan Yunis med en splitterskada i benet, i ett område som bombas kraftigt.
– Han måste genast hem till Sverige, säger Yumna och kan inte längre hålla tillbaka tårarna.
Om dagarna försöker Yumna Ismail plugga svenska. Hon är utbildad biokemist och undervisar över nätet, och hoppas att snart kunna språket tillräckligt bra för att börja arbeta i Sverige.
– Jag blev kallad till en anställningsintervju på ett privat företag. Men den psykologiska pressen blev för stor och jag kan inte fokusera på någonting annat än barnen, situationen för familjen i Gaza och att Mohammed ska komma hem från kriget, säger hon.
Svenska barn dödade i Gaza
Det finns fortfarande ett hundratal svenskar kvar i Gaza som meddelat Utrikesdepartementet att de vill lämna området, enligt UD:s egna uppskattningar.
I dagsläget har enligt FN över 25 000 människor dött i de hejdlösa bombningarna, varav fler än 13 000 barn, och rättegången gällande Israels folkmord fortgår i Haag. Representanter för FN har beskrivit Gaza som “helvetet på jorden” och Unicef kallar Gaza för en “begravningsplats för barn”.
Även flera svenska barn har de senaste månaderna dödats i de urskillningslösa bombningarna. Åttaåriga Khadija dödades tidigare i januari under en nattlig bombning i Khan Yunis, och flera i hennes familj blev allvarligt skadade, rapporterar Dagens ETC. Flickans mamma befann sig i slutet av december på ett sjukhus i Khan Yunis, tillsammans med familjen som överlevde raketattacken. Hon har allvarliga ryggskador och svårt att röra sig.
Många svenskar fast i Gaza
Den 12 januari skrev flera anhöriga till svenskar i Gaza ett upprop i Aftonbladet i vilket de vädjade om hjälp att få hem sina familjemedlemmar. I uppropet kräver de anhöriga att UD omedelbart agerar och samarbetar aktivt med de anhöriga i evakueringsförsöken.
“Vi får känslan av att UD hade förhållit sig annorlunda till våra familjer om de hade hetat Alice, Maja, Felix och Liam i stället för Mohammed, Khadija och Amal. Vi vill be UD att i ord och handling visa att våra familjers liv är viktiga för dem”, skriver de anhöriga i uppropet.
Yumna Ismail kan heller inte förstå varför UD inte följer barnkonventionen, som är lag i Sverige sedan 2020. Både när det gäller att skydda svenska barn, som är fast i krigets Gaza – och att hjälpa barnen i Sverige att återförenas med sina föräldrar.
– Varför omfattar inte barnkonventionen de här barnen? Barnen behöver sin pappa mer än någonsin. Just nu splittrar UD familjer när de inte ger oss någon hjälp, säger Yumna Ismail.
Ingen hjälp av UD
Bessma Alserr, kusin till Mohammed, är på besök hos Yumna den här fredagen. Hon berättar att familjen ett tjugotal gånger varit i kontakt med departementet gällande att få Mohammed Alserr i säkerhet, men inte fått någon hjälp. Familjen har inte heller tilldelats någon kontaktperson gällande Mohammed Alserrs ärende.
– Mohammeds bror vädjade till Utrikesdepartementet om hjälp, men han blev otrevligt bemött. Svaret har i princip alltid varit ”det här är din och familjens problem och ni får lösa det själva”. Flera gånger har en person i växeln lagt på luren i hans öra, berättar hon.
UD har även meddelat familjen att de inte haft kontakt med det svenska teamet i Egypten gällande Mohammed Alserrs ärende.
– Trots att hans bror varnade för att han kunde skickas tillbaka till krigsområdet, svarade personen på UD i telefon att hon redan svarat på alla frågor och att man saknade kontakt med det svenska teamet, säger hon.
Sverige hämtar inte själva ut medborgare ur krigsområdet. Namnen sänds till COGAT, Coordinator of Government Activities in the Territories, som är en myndighet under Israels försvarsdepartement. Det är också COGAT som avgör vilka som får lämna Gaza via Egyptens gränsövergång.
SvD avslöjade i veckan att ett tiotal personer med anknytning till Sverige ska ha försetts med en flaggning från Säkerhetspolisen och plockats bort från evakueringslistorna. Familjer som i månader fått vänta på hjälp från Sverige. Bland annat en mamma, vars dotter i lågstadieåldern dödades i ett raketangrepp. Familjerna hade vid tidpunkten ingen aning om att deras namn tagits bort från evakueringslistorna.
Standardsvar över mejl
När Arbetaren skriver till UD och frågar om bemötandet svarar de endast genom ett standardsvar, som de brukar skicka till journalister, över mejl. UD skriver att de arbetar, i den mån det är möjligt, för att stötta svenska medborgare och personer med svenskt uppehållstillstånd som vill lämna Gaza.
”UD svarar på frågor och söker kontinuerligt kontakt med de svenskar som getts tillstånd att lämna Gaza och informerar om förutsättningarna för gränspassage och de möjligheter vi har att bistå. Sveriges ambassad i Egypten har beredskap för att ge konsulärt stöd till svenskar som passerar gränsövergången vid Rafah. UD haft många kontakter med svenskar i Gaza och anhöriga under de senaste månaderna”, skriver UD i mejlet.
De skriver vidare att det inte är säkert att alla svenskar som uttryckt en önskan att lämna Gaza kommer att kunna göra det.
”Det är lokala myndigheter som fattar beslut om vem som tillåts lämna Gaza, resa in i Egypten och när det kan ske. Sverige har mycket begränsade möjligheter att påverka lokala myndigheters beslut om gränspasseringen. Samma sak gäller för alla länder med medborgare i Gaza”, skriver UD:s presstjänst i mejlet.
Demonstrerade utanför UD
Förra veckan åkte Yumna Ismail och barnen till Stockholm för att demonstrera utanför ingången till Utrikesdepartementet, tillsammans med andra familjer med anhöriga i Gaza.
Hela familjen fortsätter kämpa för att få hem Mohammed Alserr från kriget.
– Svenskar i Gaza har lidit i fyra månader. De nekas hjälp och det är en diskriminering som pågår. Jag har en dröm om att Mohammed ska komma tillbaka till oss och hålla om sina döttrar. Det är det enda jag vill, säger hon.