Solidariska byggare är en av Sveriges snabbast växande fackföreningar. De flesta av medlemmarna är rysktalande, nyanlända och migrantarbetare. Varannan söndag samlas de till stormöte. Arbetaren var på besök.
Det är en söndag i februari och klockan närmar sig två på eftermiddagen. I ABF-huset i Stockholm står dussintals människor i kö.
Det småpratas på bland annat ukrainska, uzbekiska och ryska. Inne i Katasalen drar snart Solidariska byggares stormöte för rysktalande medlemmar i gång. Facket, som är ett syndikat inom Stockholm LS av SAC, grundades 2021 och har sedan dess vuxit till nästan 1 000 medlemmar.
De flesta medlemmar kommer från forna Sovjet. Majoriteten av dem är manliga byggarbetare, men utöver dessa finns även ett antal kvinnor från samma region på plats. De flesta av dem är städare, som i nuläget inte har ett eget syndikat.
Trycket inför mötet är stort. Vid mötets starttid är det fortfarande folk som väntar på att få komma in. Det har bildats en flaskhals vid dörren där Anastasiia Omelian från Ukraina, sitter bakom en laptop och tar upp närvaron på mötesdeltagarna. Hon hittade till SAC Syndikalisterna 2021, i samband med en konflikt med ett städbolag hon jobbade för då. I dag är hon administratör och tolk på Stockholms LS.
– Har ni registrerats? frågar hon på skarpen när någon försöker tränga sig förbi. Hon är vänlig men bestämd, och är noga med att det blir ordning i systemet.
Strax efter klockan två, när runt 80 personer har tagit plats i salen, tar Pelle Sunvisson ordet.
– Nu är det bara 15 personer kvar i kön, så jag tycker vi kör i gång, säger han på ryska.
Pelle Sunvisson var en av grundarna till facket, numera förhandlare, och håller i dagens stormöte. Punkterna på dagordningen är flera.
Solidariska byggare driver in obetalda löner
Pelle Sunvisson informerar om vilka ärenden som avslutats sedan senaste mötet: I konflikter med sju olika arbetsköpare har elva medlemmar fått ut sammanlagt 255 301 kronor i uteblivna löner. En av dem är Artem Siver, som kom på dagens möte med sin lilla dotter.
– Företaget som jag jobbade på undanhöll för mig att jag hade rätt till ersättning för att jag fick åka över 70 kilometer till jobbet, förklarar han.
– Det vara bara tack vare facket jag till slut fick pengarna, säger snickaren, som nyligen valdes till en av fackets revisorer.
I den svenska byggbranschen är anställningarna ofta delvis eller helt svarta. Att chefer blåser sina anställda på pengar tillhör vardagen. Sedan starten har facket lyckats driva in miljoner kronor i stulna och uteblivna löner.
Säkerhet A och O på arbetsplatserna
Ett lika allvarligt problem är att arbetsköparna ofta snålar på säkerheten. I och med rättslösheten som många migrantarbetare befinner sig i löper de särskilt stor risk att råka illa ut. Bland de fem arbetarna som omkom i hissolyckan i Sundbyberg förra året fanns två ukrainska och en rysk medborgare. Merparten av Pelle Sunvissons presentation ägnas i dag åt en säkerhetsgenomgång, med fokus på arbete på höjd.
– Kom ihåg att det aldrig är ni som ska straffas för säkerhetsbrister på arbetsplatsen, utan det är alltid chefens ansvar, understryker Pelle Sunvisson.
Mot slutet av stormötet kommer takläggaren Ivan Semenov upp på scen. Han sitter med i fackets styrelse, och vid sidan av driver ukrainaren en Youtubekanal där han på ryska ger råd kring livet som nyanländ i Sverige. Han håller upp en lapp med länkar till några videos på temat arbetsrätt, och ber de samlade att ta med sig några kopior och sätta upp i sina bostadsområden.
– Jag gör gärna det, men bara om lappen är på ukrainska, ropar en kvinna i salen.
– Kan vi inte bara ha en lapp med alla olika språk, inflikar en mansröst.
Som kompromiss föreslår Ivan Semenov att alla fixar lappar på de språk de önskar, och de som vill börjar med att affischera ut de ryskspråkiga som redan är färdiga.
Innan stormötet avslutas, tipsar Pelle Sunvisson om en stödfest som förbundet Allt åt alla ordnar till förmån för facket på Kulturhuset Cyklopen den 17 februari.
– Det kommer bli dans, god mat och pengarna kommer att gå till vårt fack, säger han till glada tillrop från salen.
Facklig konsultation
Efter att stormötet på ABF-huset avslutats börjar den andra, och för många medlemmar viktigaste delen av dagens program. På syndikalisternas huvudkontor, snett över gatan, håller fackliga förhandlare öppet för konsultation.
Luften är kvav när majoriteten av mötesdeltagarna väntar på att det ska bli deras tur i den trånga entrén. Administratören Anastasiia Omelian har satt upp en lista över vilka förhandlare de ska vända sig till och i vilken ordning. Medan förhandlarna börja avhandla de första fallen tar hon emot medlemsavgifterna.
En av anledningarna till att Solidariska Byggare har vuxit sig starkt är att andra fackföreningar i regel inte tar sig an ett fall som uppstått innan medlemmen gick med. Det må vara en begriplig princip i grunden, men för nyanlända som inte känner till systemet bidrar det till utsatthet.
– De sade att de inte kunde hjälpa mig, berättar en uzbekisk arbetare som blev lurad på lön, och som vill vara anonym.
”Vad tråkigt med en arbetsgivare som inte sköter sig”, fick han till svars från Byggnads, när han vände sig till dem för hjälp. ”Hände det innan du blev medlem saknar vi möjlighet att agera i frågan”.
– Så jag gick med här i stället, förklarar mannen.
Fördubblade medlemstal för Solidariska byggare
För att kunna hjälpa människor i hans situation har Solidariska byggare som princip att även bistå dem som redan har en pågående konflikt när de går med.
– Det är klart, vissa lämnar sedan organisationen igen efter ärendet är avslutat. Kanske för att de har blivit deporterade eller arbetslösa och inte längre har råd att betala, förklarar förhandlaren Emil Boss.
– Men det är fler som stannar och hela tiden nya som går med, och det totala medlemsantalet har fördubblats under två år i rad, berättar han.
Mörkret har fallit över Stockholm när de sista ärendena avhandlas. En kirgizisk byggarbetare, numera även styrelseledamot, diskuterar ett utdraget ärende gällande honom och en arbetskamrat. En man som sedan ärendet initierades återvänt till hemlandet, och därmed troligtvis är Sveriges mest avlägsna syndikalist. En annan styrelseledamot, en georgisk byggare som hunnit lära sig flytande svenska, agerar tolk.
Klockan närmar sig åtta när de sista kaffekopparna plockas undan i lokalerna. I dag var det 22 nya medlemmar som anslöt sig till facket.