Den palestinska kvinnorättsorganisationen Aisha i Gaza tilldelas årets Ottarpris av tidningen Arbetaren.
– Vi är mycket hedrade och glada för priset, säger Mariam Abu al Atta, projektledare på Aisha, från organisationens temporära kontor i Rafah i Gaza till Arbetaren.
Ottarpriset är Arbetarens årliga pris som syftar till att uppmärksamma personer eller organisationer som arbetar i sexualupplysaren, och den tidigare Arbetaren-medarbetaren, Elise Ottesen-Jensens ”Ottars” anda. Priset instiftades 2017 och består av 10 000 kronor.
Det här året har Arbetaren valt att uppmärksamma en organisation som arbetar för kvinnors och barns rättigheter i Gaza – nämligen organisationen Aisha, Association for the Protection of Women and Children.
– Det här priset betyder mycket för oss. Vi är glada och hedrade för priset och att vårt arbete uppmärksammas, säger projektledaren Mariam Abu al Atta när Arbetaren når henne i Gaza genom Whatsapp.
Stöttar kvinnor och barn på Gaza-remsan
Aishas huvudsakliga mål är att stärka kvinnors rättigheter och minska våldet mot kvinnor på Gazaremsan och hantera dess konsekvenser.
Genom sitt dagliga arbete som bland annat består av kvinnojourer, hjälplinje, psykologisk hjälp och juridisk rådgivning har organisationen i över 15 års tid stärkt och stöttat många kvinnor och barn på Gazaremsan.
Samtidigt har Aisha ökat medvetenheten om frågan om könsrelaterat våld i Gaza och spelar en viktig roll i det palestinska civilsamhället. Aisha har i dagsläget ett åttiotal anställda och medarbetare, varav flera psykologer, socialarbetare, advokater och en sjuksköterska.
Aisha strävar efter att öka medvetenheten kring reproduktiva och sexuella rättigheter för kvinnor och arbetar för att motverka alla former av våld mot barn.
Aisha håller även i olika workshoppar och utbildningar på skolor och universitet i Gaza, bland annat ett projekt där män och pojkar engageras i frågor om maskulinitet och patriarkat.
Finansiering från svenska Kvinna till Kvinna
Aisha samarbetar med andra organisationer i det palestinska civilsamhället för att stärka kvinnors rättigheter, både praktiskt och rättsligt. Organisationen har även fokus på att hjälpa kvinnor med deras mentala hälsa – något som blivit ännu mer akut under det pågående kriget.
Internationellt samarbetar Aisha bland annat med svenska Kvinna till Kvinna, och får även delar av sin finansiering från organisationen.
Den 10 oktober bestämde sig den svenska regeringen för att pausa stödet till Kvinna till Kvinna och flera andra biståndsorganisationer verksamma i Palestina.
– Därför är Arbetarens bidrag till verksamheten viktigt, både symboliskt och konkret, för att Aisha ska kunna fortsätta bedriva sitt arbete mitt i brinnande krig, säger Amalthea Frantz, tillförordnad chefredaktör på Arbetaren.
Hjälper med akuta humanitära insatser
Under kriget i Gaza har Aishas verksamhet, precis som många andra organisationers, övergått till främst humanitära akutinsatser.
Aisha tar emot hygienkit från bland annat UN Women, Rädda Barnen, Kvinna till Kvinna och Läkare utan gränser, som passerar genom gränsövergången i Egypten och distribuerar dessa till behövande.
Aisha hjälper också till med distribution av mat och medicin till behövande i Gaza. Aisha har även installerat latriner i flyktinglägren, och hjälper till med akuta sanitetsinsatser.
Flera medarbetare har dödats
Sedan kriget bröt ut den 7 oktober har närmare 30 000 människor, enligt FN, dödats i Gaza. Israel utreds för folkmord i den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Tre anställda i personalen har dödats i bombningar, och flera medarbetare har skadats under rasmassorna, eller sett sina anhöriga dödas.
Ett av organisationens två kontor i centrala Gaza har skadats av bombningar. I det andra har utrustningen blivit stulen eller förstörd.
– Tre av våra kollegor dödades i bombningarna, och flera har skadats. En av våra anställda som brukade svara på samtal i larmcentralen hamnade under rasmassorna och hennes familjemedlemmar dödades. Vi har förlorat kontakten med många av våra kollegor, berättar Mariam Abu al Atta.
Upprättat tillfälligt kontor i Rafah
Men Aisha har under kriget upprättat ett tillfälligt kontor i Rafah i södra Gaza. I lokalerna finns tre mottagningsrum för att bistå kvinnor med akut psykologiskt stöd. Samtidigt är organisationen djupt oroade över en eventuell kommande israelisk markinvasion i Rafah.
– Läget försämras varje dag i Gaza och ingen plats är säker. Vi laddar våra telefoner med hjälp av solpaneler, och försöker att hålla verksamheten igång. Men i dagsläget har också våra medarbetare behov av akut psykologiskt stöd och hjälp, berättar Mariam Abu al Atta och fortsätter:
– När kriget är över kommer fokuset inte enbart handla om att bygga upp husen i Gaza, utan även om människorna som sett sina liv förstöras, säger hon.