I Zjetybaj, i Kazakstans västra Mangghystauregion, fortsätter oljearbetare att strejka, trots hot från såväl staten som arbetsköparen. Strejken har pågått sedan 11 december 2023 då runt 500 arbetare ur landets Bränsle- och energiarbetareförbund lade ner jobbet.
På onsdagen hotade oljeföretaget West Oil Software med att sparka samtliga som fortsätter att strejka efter 24 februari. I ett budskap som publicerades i lokala medier, klagar företagsledningen på att strejken skulle ha orsakat ekonomiska skador motsvarande över tjugo miljoner kronor.
Ledningen påpekar också att strejken olagligförklarats i lokala domstolar. Inga fackliga företrädare fick närvara vid domstolsförhandlingarna. Sedan strejken inleddes har flera av deltagarna redan fått sparken, sju av dem har blivit inkallade till förhör.
Internationell solidaritet
I ett brev till Kazakstans president har Luc Triangle, generalsekreteraren för Internationella fackföreningskonfederationen ITUC, som svenska LO, TCO och SACO är medlemmar i, krävt att landet upprätthåller sina förpliktelser gällande internationella avtal om arbetares rättigheter.
”Lokala myndigheter har hotat fackliga aktivister med åtal, utövat tryck mot deras anhöriga, spridit missvisande information och orkestrerat en förtalskampanj”, heter det bland annat i brevet. ITUC kräver att regeringen ser till att konflikten blir löst genom social dialog och att samtliga straffåtgärder mot de strejkande lyfts.
I Kazakstan, särskilt inom landets lönsamma olje- och gassektor, är strejker vanligt förekommande. Industrin präglas av ett stort antal underleverantörer, som West Oil Software, som ofta erbjuder betydligt sämre villkor än det statliga oljebolaget KazMunayGas. Ett av arbetarnas krav i den aktuella strejken är därför att de blir direkt anställda av KazMunayGas.
I och med omfattande repression mot landets arbetarrörelse uppstår strejker i Kazakstan ofta spontant och utanför ramen för landets befintliga, ofta stats- och arbetsköparlojala, fackliga strukturer. Att registrera oberoende fackföreningar är svårt, och de som lyckas utsätts för systematiska byråkratiska trakasserier.
I vissa fall har staten till och med förtryckt arbetarorganiseringen med blodigt våld. 2011 dog 17 personer, enligt officiella siffror rapporterar the Diplomat, när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot strejkande oljearbetare i staden Zjanaozen, som likt Zjetybaj befinner sig i Mangghystauregionen. Även de blodiga oroligheterna som skakade landet i januari 2022, och krävde flera hundra människoliv, hade sitt ursprung i denna region.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.