Två medlemmar i Solidariska byggare har inte fått ut sina löner på flera månader. En utpekad arbetsköpare undviker delgivning och hävdar att han bara var anställd. En annan på företaget har anklagats för misshandel. Men måndagens fackliga blockad mot en av arbetsplatserna ledde till samtal med huvudentreprenören – och nytt hopp.
”Lurendrejare! Var rädd, var rädd, vi hittar dig!” ekar på ryska mellan flervåningshusen på Infanterigatan i Solna.
Fasaderna är täckta av byggställningar, luften är disig. Bakom byggstaketet pågår en omfattande renovering av ett flertal bostäder. Vid infarten till bygget står ett tjugotal arbetare. De är från bland annat Ukraina, Bulgarien, Lettland, Peru, Colombia, Bolivia, och Costa Rica. På deras matchande reflexvästar står det SAC-Syndikalisterna.
Det är fackföreningen Stockholms byggsyndikat, även känd som Solidariska byggare, som genomför en blockad mot ett bygge där två av dess medlemmar tidigare jobbat. Slagorden riktar sig mot några ljusskygga underentreprenörer.
De två medlemmarna i facket, Roman Ramazanov och Jevgenij Marinov, säger att de inte fått lön för flera månaders arbete som de utförde förra året. Arbetarna är bulgariska medborgare, med rötter i forna Sovjet, och pratar ryska. Arbetsköparen ska inte heller ha betalt ut semester- och övertidsersättning.
Totalt handlar det om en löneskuld på över trehundratusen kronor.
– Vi fick betalt i några månader, men sedan slutade lönen komma, säger Jevgenij Marinov.
– Ibland jobbade vi 10–12 timmar, även på helger, men vi fick aldrig någon övertidsersättning heller, lägger Roman Ramazanov till.
När Roman Ramazanov först kom till Sverige jobbade han för ett litauiskt bolag i Göteborg. Förhållandena var okej, även om lönen var låg. Han ville jobba på ett ordentligt, svenskt bolag och flyttade så småningom till Stockholm. Men trots att bolaget där han och Jevgenij Marinov sedan blev arbetskamrater var registrerat i Sverige, var förhållandena mycket sämre.
Oklara anställningsförhållanden
Enligt dem sysslar personerna bakom bolaget med målmedvetet bedrägeri. Roman Ramazanov och Jevgenij Marinov berättar att deras chefer tjänade väl på deras arbete och att en av cheferna var regelbundet bortrest på semester.
– Man frågade: Var är chefen? Och får höra att han är i Thailand. Nämen fantastiskt! Själv står jag på byggställningen och jobbar. Utan lön!, minns Roman Ramazanov ett enligt honom typiskt samtal på jobbet, och skakar på huvudet.
Dagens blockad är den senaste episoden i en historia som tidvis påminner om en detektivfilm. Deras anställningsförhållanden har nämligen varit oklara, något som ofta är fallet i den förslummade svenska byggbranschen.
Roman Ramazanov och Jevgenij Marinov jobbade initialt för ett bolag vid namn Grumeco, som renoverade fönster och fasader på flera objekt i Uppsala och Stockholmsområdet.
Tidigare kritiserat företag
För ett år sedan blev Grumeco föremål för en granskning i tidningen Arbetet. Bolaget saknade kollektivavtal, ett antal ukrainska arbetare vittnade om uteblivna löner, och en av dem hade blivit misshandlad efter en diskussion om utebliven lön med chefen och en arbetsledare.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.