Amazon har betalat tillbaka 1,9 miljoner dollar till över 700 migrantarbetare på Amazons lager i Saudiarabien. Detta efter en internationell mediegranskning som avslöjade övergrepp mot migranter som arbetade i techjättens lager.
– De flesta migrantarbetare trodde att de skulle arbeta för Amazon direkt, men betalade höga rekryteringsavgifter till en underleverantör, berättar Pramod Acharya, journalist på the Guardian som granskat arbetsvillkoren.
Amazon har de senaste åren expanderat i Mellanöstern och öppnat upp lager i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Techjätten meddelade i höstas att minst 1 500 personer, både fast anställda och säsongsarbetare, arbetade på lagren i Saudiarabien.
I höstas kunde ett medienätverk bestående av bland annat The Guardian, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) och Arab Reporters for Investigative Journalism, ARIJ, avslöja omfattande missförhållanden på nätjättens lager i Saudiarabien.
Migrantarbetare från bland annat Nepal lurades av rekryteringsbyråer att tro att de skulle arbeta direkt för Amazon, och tvingades betala olagliga avgifter, allt från cirka 830 dollar till 2 300 dollar för att få anställning. Något som bryter både mot nepalesisk lagstiftning och Amazons regler.
Tvingades betala exitavgifter
Pramod Acharya, journalist på The Guardian och Migrant Rights, ledde granskningen och intervjuade 54 migrantarbetare från Nepal som fått problem med sina löner.
– De flesta migrantarbetare trodde att de skulle arbeta för Amazon direkt, men hamnade i stället hos en underleverantör. Många tvingades även betala höga så kallade “exit-avgifter” när de avslutade sitt kontrakt i förväg, säger Pramod Acharya till Arbetaren.
Människorättsorganisationen Amnesty International har publicerat rapport om de svåra villkoren och de falska rekryteringsavgifterna för migrantarbetare på Amazons lager i Saudiarabien.
I Saudiarabien är fackföreningar inte tillåtna och migrantarbetare har inte möjlighet att organisera sig på arbetsplatsen.
Migrantarbetarna var inhysta i boenden som var ”överfulla och smutsiga, infekterade av vägglöss och saknade ens de grundläggande faciliteterna”, rapporterade Amnesty i sin rapport.
– Många klagade på vattnet, som inte var rent utan saltigt. Samtidigt var situationen på arbetsplatsen svår. Många tvingades gå 15-20 kilometer på ett skift och tog smärtstillande tabletter för att orka med den fysiska ansträngningen av lagerarbetet. Det fanns ingen arbetssäkerhet eftersom Amazon helt enkelt kunde anställa nya ifall arbetarna var för långsamma, berättar Pramod Acharya.
Amazon betalade tillbaka till underleverantörer
Efter granskningen i media och Amnestys rapport har Amazon beslutat att betala tillbaka rekryteringsavgifterna till arbetarna. En talesperson för Amazon bekräftade att arbetare från bland annat Nepal, Indien, Bangladesh och Pakistan har fått betalningar och sade att arbetare från ytterligare länder också fått ersättning för sina rekryteringsavgifter. Totalt rör det sig om 1,9 miljoner dollar till över 700 migrantarbetare.
– Det är hoppfullt att den granskande journalistiken kan förändra och få effekt. Jag talade med över 40 arbetare för att följa upp storyn, som berättade att pengarna överförts. Vi frågade även Amazon, som publicerade ett pressmeddelande om att de betalat pengarna. Vi vet dock ännu inte om fler migrantarbetare från till exempel Filippinerna eller Kenya fått tillbaka sina rekryteringsavgifter, berättar Pramod Acharya och fortsätter:
– Amazon sade att de betalade tillbaka pengar till över 700 personer, men många har fortfarande inte fått betalt.
Situationen fortsatt svår för migrantarbetare
Trots att lagerarbetarna på Amazon fått tillbaka avgifterna är situationen fortsatt svår för migrantarbetare i Saudiarabien.
Generellt måste migrantarbetare inom bland annat logistik, turism och konstruktion i Saudiarabien betala höga exit-avgifter för att avbryta sin anställningar, som ofta löper i två år genom tillfälliga kontrakt.
En lagerarbetare på Amazon tjänar exempelvis endast 1 000 rial i månaden, plus 300 rial extra för mat, vilket motsvarar omkring 3 500 svenska kronor.
– Inte bara i Saudiarabien, utan i gulfländer generellt så är villkoren svåra för migrantarbetare. Vare sig det handlar om löner, boendeförhållanden, arbetsvillkor eller säkerhet på arbetsplatsen. Jag skulle säga att många migrantarbetare får extremt låga löner för sitt hårda arbete i Saudiarabien och detta under en tid när landet förbereder sig för fotbolls-VM och spenderar miljoner på nya byggnadsprojekt och sport-evenemang.
Pramod Acharya menar att det oljerika landet numera fokuserar på turism för att diversifiera sin ekonomi.
– Migrantarbetare bidrar till landets välfärd, men behandlas inte väl trots de uppoffringar de gjort under många år, säger Pramod Acharya.