Bukele styr El Salvador med framgångssagor om bitcoin och undantagslagar, som sätter rättsstatens principer ur spel. När dessa vänds från landets ökända maras till folket riskerar populariteten att fallna, skriver Jon Weman.
El Salvadors Nayib Bukele vann valet den 4 februari med närmast sovjetiska siffror: 85 procent. I parlamentet tog hans parti Nuevas Ideas (Nya Idéer) samtidigt 54 av 60 platser. Självutnämnd som den ”coolaste presidenten i världen”, bitcoinprofet, och anförare av världens hårdaste kampanjer mot brottslighet liknar Bukele inte riktigt någon annan ledare i Latinamerika.
De flesta skulle placera Nayib Bukele mer till höger än vänster, men han kommer ursprungligen från vänsterpartiet FMLN, och till skillnad från de mer traditionella högerpresidenterna i världsdelen står han inte speciellt nära USA.
Centralamerika tenderar att vara en ganska bortglömd del av världen – till och med i övriga Latinamerika brukar folk blanda ihop länderna. Men Bukele har blivit en internationell berömdhet och till och med förebild, som för Ecuadors nyvalde högerpresident Noboa och hans ”krig mot brottsligheten”.
Bukele plockar då och då upp pratpunkter från den internationella ytterhögern, bland annat har han upprepade gånger påstått sig vara förföljd av ”Soros” (inte mycket tyder på att finansmiljardären i verkligheten har något större intresse för honom). Men är knappast någon typisk representant för den ideologin heller – det hade varit märkligt att vara invandringsfientlig i El Salvador, ett av världens mesta utvandrarländer, till exempel.
Omvalet av Bukele stred mot konstitutionen
Omvalet av Bukele stred mot konstitutionen enligt de flesta experter – dock inte enligt de nyligen installerade medlemmarna av Högsta Domstolen. Och oberoende observatörer hade problem att få tillgång till rösträkningen. Trots det är det knappast något tvivel om att Bukele tog hem en stor majoritet av rösterna, om än med ett valdeltagande på bara strax över 50 procent.
Den oberoende tidningen El Faro beskriver det som ”en diktatur införd med folkets vilja” och att landet förvandlats till en ”megakyrka” där folk kommit att uppfatta politiken som ”en kamp mellan gott och ont”. Skribenten Jorge Cuellar nämner en bekant som förlorat sitt ID-kort och ”gråtfärdig bad Bukele om förlåtelse för att hon inte kunde rösta på honom”.
Undantagstillstånd i kampen mot ”maras”
Hela resultatet hängde i princip på ett tidigare löfte han kunde hävda sig uppfyllt – att göra landet säkrare. El Salvador utropade undantagstillstånd 2022, och det har aldrig lyfts sedan dess. Undantagstillståndet upphäver många konstitutionella fri- och rättigheter, däribland tidsbegränsningen för hur länge man får hålla en person häktad, skyddet mot ”försvinnande” och rätten till försvarare.
Misstänkta medlemmar i ”maras” – hårdtatuerade gäng kopplade till internationella narkotikakarteller – kan numera dömas i kollektiva rättegångar för ”medlemskap i terrororganisation”.
El Salvador har numera gått om USA som landet med störst andel av sin befolkning i fängelse, otroliga 1,6 procent. Men det har fungerat – från rekordet 53 mord per 100 000 invånare 2018, en av de högsta i världen, hade siffran 2023 minskat till 2,4 mord per 100 000 invånare, vilket är bland de lägsta i Latinamerika.
Dokument som under förra året avslöjades av tidningen Elementos visade visserligen att hälften eller så mycket som två tredjedelar av alla mord kan ha gått orapporterade, men minskningen är ändå imponerande.
Ekonomin går dåligt men bitcoin beskrivs som framgångssaga
Ekonomin har inte varit samma framgångssaga. Andelen fattiga, enligt den inte speciellt generösa officiella definitionen, har sedan 2019 ökat från 24 till 27 procent, och den extrema fattigdomen från 4,5
till 8,6 procent.
Landet har haft budgetunderskott under hela mandatperioden och tros snart behöva vända sig till IMF för lån. I januari gick lärarfacken ut i strejk mot frysta löner. Det är ett närmast unikt fall att en politiker kan nå ett sådant stöd utan att folk åtminstone tillfälligt fått mer pengar i fickan.
I december, tillfälligt ledig från presidentposten för att driva valkampanj, kunde Bukele triumferande twittra ut att investeringen i runt 2 800 bitcoins för första gången var mer värd än landet betalt för de virtuella mynten, runt 1,5 miljarder kronor.
Men kalkylen har en del hål. El Salvador gjorde inte bara en placering, utan hade ambitionen att transformera landet. Men Corbyn Keegan, arbetslös kryptoentusiast från USA, som flyttade till El Salvador 2021 med förhoppningen att bli en av de första invånarna i ”Bitcoin city”, väntar
fortfarande på att projektet ens ska påbörjas, rapporterar tidningen Perfil.
Hur mycket pengar som landet plöjt ned i skapandet av ”Chivo”, en app för dagliga transaktioner där alla som installerade den fick 30 dollar ”gratis”, och ATM-automater för Bitcoin, finns inte klart redovisat. Vad som däremot finns svart på vitt är att 88 procent av salvadoreanerna svarat att de inte använde Bitcoin alls under 2023.
I pengaöverföringar från de miljontals familjemedlemmar som lever i exil – till synes idealiskt – representerar det bara 1 procent. Och om man räknar med kostnaden för de strandade projekten är det ”högst troligt att nettot är ett klart minus”, konstaterar BBC:s korrespondent.
En ”stark man” brukar ploppa upp som svar på ett politiskt vakuum. El Salvador har upplevt påfrestningar som många länder, speciellt i Centralamerika, känner igen: åsidosatta av den globala kapitalismen, med en vänster (FMLN) som förvandlats till maktbärande parti och förlorat sin identitet, och på väg mot en ”misslyckad stat” under trycket från narkotikakartellerna (den globala kapitalismens illegala sida).
Undantagsreglerna riskerar vändas mot folket
Kriget mot gängen har stort opinionsstöd, men rättigheter även för brottsanklagade existerar av en anledning. Redan finns det flera rapporter om att politiska aktivister fängslats efter falska anklagelser om att vara ”maras”.
Redaktionen på tidigare nämnda El Faro har flyttat till Costa Rica, eftersom de upplever det som allt för stor press att stanna i landet. Samtidigt snabbehandlade rättsväsendet misstankar om gängkopplingar mot en av Nuevas Ideas borgmästarkandidater och han rentvåddes officiellt trots trovärdiga bevis.
Fast Bukele har väljarnas stöd, fullständigt dominerat landets institutioner och i stort sett eliminerat oppositionen, är problemet att han inte har någon plan för att utveckla landet på sikt. Besattheten av Bitcoin – ett improduktivt, bli-rik-snabbt pyramidspel – är symtomatisk.
När förhoppningarna om en bättre framtid inte realiseras, och människor som vill protestera finner att de undantagslagar de röstat fram för att användas mot kriminella gäng vänds mot dem själva, kommer antagligen bilden av Bukele att ändras.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.