Lördag den 9 mars hämtade gränspolisen två syskon, sju och elva år, från ett radhus i Örebro. Därefter hämtades deras mamma från den psykiatriska akutmottagningen på Universitetssjukhuset, rapporterar Nerikes Allehanda.
Enligt läkarnas bedömning skulle kvinnan, som var gravid i fjärde månaden, vara kvar på avdelningen. Något överläkaren även uttryckte till polisen.
– Han ifrågasatte inte direkt vår bedömning men sa att man lätt kan må dåligt i samband med en utvisning, men att när man väl är på flygplanet så brukar det försvinna. Jag sa att det är min bedömning och den kvarstår. Ni kan inte hämta henne eftersom hon nu är inlagd, säger överläkaren till Nerikes Allehanda.
– Klockan sju, när mitt pass var avslutat vilket gränspolisen visste, stormar det in fyra poliser på vår avdelning där vi har 20 patienter med alla möjliga problem, säger överläkaren som även berättar att det inte är första gången polisen stormat in på avdelningen.
Har utvisats till Honduras – polisen anmäld
Familjen har nu utvisats till Honduras som mamman Hilda Mejía Andino flydde från, tillsammans med sin bror, syster, mamma samt sina två små barn. Anledningen till flykten var broderns kamp för mänskliga rättigheter som gjort att det fanns en hotbild mot hela familjen. Brodern, systern och mamman satt sedan tidigare i förvar i Märsta.
När polisen kommer till radhuset för att hämta barnen för utvisning, ringer det äldsta, enligt Nerikes allehanda, till skolkuratorn Marie-Louise Hellqvist. Tillsammans med sin vuxna dotter åker hon till huset men de släpps inte in för att säga hejdå till barnen. Nu har de polisanmält polisen för tjänstefel i samband med utvisningen.
– Hela hanteringen strider mot barnkonventionen, otvetydigt. Man ska alltid se till barnens bästa, säger Marie-Louise Hellqvist till Nerikes Allehanda.
Efter utvisningen har hon haft kontakt med ett av syskonen via sms. På frågan ”Vart ska ni ta vägen” svarar elvaåringen: ”Det vet jag inte.”
Gränspolisen skriver till Nerikes Allehanda att de inte kan kommentera enskilda ärenden men Ulrica Granberg, chef för gränspolissektionen på polisregion Bergslagen, svarar bland annat: ”Att det finns olika bilder av en händelse och att personer påverkas känslomässigt av en utvisning har vi full respekt för, men känslor kan inte vara styrande när det kommer till att verkställa ett beslut av något slag.”
Hon skriver även att om någon ifrågasätter hur polisen genomför en utvisning finns det en process för att göra det.
”Skulle en prövning ske av vårt agerande så ser vi inga problem av en sådan prövning.”
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.