Katarina Lindqvist är svensk ordförande för föreningen Barents Press som nyligen inlett ett samarbete med den ryska, oberoende medieplattformen 7×7. Under våren kommer Arbetarens läsare få ta del av några texter skrivna av ryska journalister som beskriver situationen i dagens allt mer repressiva Ryssland.
– Det motstånd och de kritiska aktörer som finns kvar tar ofta själva stora risker och sitter på kunskap som också vi i Norden behöver läsa och utbilda oss om, säger Katarina Lindqvist.
I samband med Rysslands anfallskrig mot Ukraina har många utrikeskorrespondenter kastats ut ur Ryssland. I takt med det har den redan hotade oberoende ryska journalistiken mötts av allt hårdare repression. Flera regimkritiska, ryska medier har antingen stängts ner helt eller klassats som ”utländska agenter”.
Det internetbaserade journalistprojektet 7×7 (uttalas Sem na sem) grundades 2010 i den ryska delrepubliken Komi, och är ett exempel på en oberoende, rysk medieplattform som drabbats hårt av den ökade repressionen i landet.
– 7×7 har genom åren belyst ämnen som får lite eller ingen uppmärksamhet i statskontrollerade medier, däribland urfolksrättigheter, klimatfrågor och korruption, säger Katarina Lindqvist.
Barents Press Sverige har sedan starten 1994 fokuserat på samarbete i Barentsregionen – norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Det är en ideell journalistorganisation som arrangerat kurser, seminarier, studieresor och olika typer av samarbeten.
– 7×7 och Barents Press har mycket gemensamt, såväl geografiskt som innehållsmässigt.
Varför har Barents Press valt att inleda ett samarbete med just 7×7?
– Kriget i Ukraina och en alltmer repressiv statsapparat har slagit hårt mot det ryska civilsamhället. Oberoende medier och ideella organisationer har stängts ner och antalet politiska fångar och flyktingar har skjutit i höjden. Barents Press Ryssland har fått lägga ner och många av våra journalistkollegor har tvingats lämna landet eller byta jobb, samtidigt som utländska korrespondenter har skickats hem. Det är självklart att mycket fokus riktas mot Ukraina, det angripna landet, liksom andra konflikthärdar. Men vi som redan är inriktade på norr kan också vara de som stöttar spillrorna av betrodda, oberoende ryska aktörer vi känner och litar på, som exempelvis 7×7, som dessutom delvis fortfarande rapporterar inifrån landet. I samarbete med Svenska Institutet har vi fått möjlighet att stötta 7×7 med nätverkande och att översätta och sprida deras texter – först ut för Arbetarens läsare.
Hur ser situationen ut för journalisterna som skriver för 7×7?
–
Blandad: en stor del av redaktionen har tvingats flytta till bland annat Baltikum och arbetar därifrån. I och med att deras säkerhetsläge är bättre får de stå som ansikte och namn utåt för nätverket, medan de journalister som är kvar i Ryssland ofta verkar anonymt. Av den anledningen signeras vissa texter med 7×7 och inte med ett riktigt namn. Deras webbsida är blockerad i Ryssland och de har fått styra om till att sprida sitt material i sociala medier. Deras nätverk har också fått stämpeln ”Inagent”, utländsk agent – en benämning som getts många aktörer som dels inte jobbar i enlighet med statens linje, dels någon gång fått ekonomiskt stöd från andra länder.
Varför tycker du, eller Barents Press, att det är viktigt att regimkritiska journalistiska texter når ut till läsare utanför Ryssland?
– Som flera av Sveriges tidigare utrikeskorrespondenter i Ryssland har kommenterat situationen sedan de själva kastats ut ur landet: är man inte på plats, är det svårt att ha samma öra mot marken som tidigare, när kontakter, möten och andra möjligheter att se vad som händer uteblir. Det motstånd och de kritiska aktörer som finns kvar tar ofta själva stora risker och sitter på kunskap också vi i Norden behöver läsa och utbilda oss om. Att få ut deras material, och samtidigt visa att de har vårt stöd, är det minsta vi kan göra. Och det står inte i motsättning till att självklart fortsätta stötta Ukraina och sprida texter från ukrainare, vilket vi också själva fortsätter att göra parallellt, säger Katarina Lindqvist.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.