Lagförslaget om en ny könstillhörighetslag förväntas röstas igenom den 17 april, men den har skapat splittring inom flera riksdagspartier. Arbetaren ställer tre frågor till Silas Aliki, advokat specialiserad på juridik som berör transpersoner.
Vad innebär den nya lagen om könstillhörighet?
– Det innebär en separation mellan medicin och juridik, delvis, i och med att det ska ska bli enklare att ändra juridiskt kön utan att behöva gå genom transvården.
– Det är två lagar som ska ersätta den gamla lagen, den ena lagen ska reglera juridiskt kön och den andra lagen ska reglera tillgången på viss kirurgi. Det ska inte längre krävas samma typ av godkännande från Socialstyrelsen för att genomgå viss kirurgi.
– Det ska fortfarande krävas ett läkarintyg som intygar indikationer på könsdysfori. Så det är inte en fullständig separation mellan medicin och juridik så som många har önskat. Det som rekommenderas från Europarådet sedan 2015 är fullständigt självbestämmande kopplat till juridiskt kön. Att man själv bestämmer vad man ska ha för anteckning i folkbokföringen och att det inte ska krävas någon som helst kontakt med vården. Men det innebär en förenkling och en depatologisering av folkbokföringsuppgifterna. Det betyder att det inte ska krävas en medicinsk diagnos för att få rätten att själv ändra sina folkbokföringsuppgifter.
Varför är den här förändringen viktig?
– Den är viktig för att just nu så är det staten som bestämmer över transpersoners kroppar, och så ska det inte vara. Man ska själv få bestämma vilken vård man vill genomgå och hur ens folkbokföring ska se ut. På samma sätt som man bestämmer vad man ska heta, eller vart man ska bo, eller vem man ska vara registrerad som gift med.
Vad tänker du kring hur den här lagen och frågor kring transidentitet diskuteras?
– Det finns ett blocköverskridande motstånd mot transpersoners rättigheter, vilket har att göra med en konservativ samhällsutveckling som många går med på. Uppenbarligen allt från socialdemokrater till sverigedemokrater. Det är tråkigt att se att det finns en sådan bred överenskommelse i vissa läger om att vissa människor inte ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar.
– Jag jobbar en hel del med att hjälpa personer som, utefter nuvarande lagstiftning, nekas att ändra juridiskt kön och i vissa fall få tillgång till viss vård. Det som är tydligt är att de här personerna inte har möjlighet att själva bestämma över sin kropp. Det är en feministisk grundfråga precis som rätten till abort, eller rätten till att bära en viss religiös klädsel, eller rätt att inte visiteras utan brottstanke av polisen. Alla de sakerna är frågor om statliga ingrepp i den kroppsliga integriteten. Just nu, med den nuvarande lagstiftningen, är det ett ganska omfattande ingrepp i den kroppsliga integriteten för transpersoner. Det är det man är för om man vill behålla den här lagstiftningen: att den här gruppen av människor inte ska få bestämma över sina kroppar eller folkbokföringsuppgifter.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr