Nacka tingsrätt har dömt att städbolaget som anlitade Chilo, som städade hos dåvarande statsminister Magdalena Andersson, ska betala utebliven lön och skadestånd. Men hennes företrädare berättar att det finns en risk att hon inte får ut pengarna som hon har rätt till.
– Det rättsliga systemet är oerhört fördelaktigt för näringsidkare som fifflar och fufflar, undanhåller och inte dyker upp, säger juristen Yasra Delpisheh som bisitter John Nordmark som företräder Chilo.
Nacka tingsrätt har beslutat att Chilo, som blev gripen när hon skulle städa hemma hos förra statsministern Magdalena Anderson, ska få 81 900 kronor i utebliven lön enligt kollektivavtalsnivå och semesterersättning samt ett skadestånd på 45 000 kronor. Dessutom åläggs städföretaget att betala för motpartens rättegångskostnader, sammanlagt 309 456 kronor.
Men det finns en risk att Chilo inte kommer att få pengarna hon har rätt till.
– Att det finns en dom som konstaterar att Chilo har rätt till skadestånd, till lönefordran och att få sina rättegångskostnader ersatta, är jättebra. Men när vi ser på verkligheten, hur det går att realisera den här domen, så hade domstolen behövt fatta ett annat beslut.
Att Chilo får pengarna hon har rätt till kräver nämligen att det finns pengar i bolaget.
– Om bolaget är dränerat på pengar och resurser, eller går i konkurs är möjligheterna att faktiskt få ut pengarna för skadestånd och rättegångskostnader för Chilo väldigt små, säger Yasra Delpisheh.
Rättegången har skjutits upp i över ett år, dels på grund av att vd:n Hans Ahlholm har haft ett sjukintyg. Samtidigt visar sms som Arbetaren tidigare publicerat, att han under denna perioden agerat som arbetsledare. Dessutom plockade han ut nästan 2 miljoner ur bolaget under förra hösten.
Hans Ahlholm dök inte upp till torsdagens förhandling, vilket gjorde att målet gick till tredskodom. Chilos företrädare hade yrkat på att han som ägde bolaget skulle ta personligt ansvar, men domstolen dömde att han inte behövde göra det.
– Det utspelar sig mitt framför ögonen för domstolen, att ställföreträdande för bolaget inte ens dyker upp. Dessutom har han ställt in huvudförhandlingarna gång på gång, och vi har kommit in med bevis som visar att det finns skäl att ifrågasätta att han faktiskt har varit så pass sjuk att de inte går att genomföra. Detta parallellt med de stora uttag han har gjort ur företaget gör att jag är besviken på att domstolen inte använder rättegångsbalken på det sätt det är tänkt att göra.
Facket vill att vd:n blir personligt ansvarig
Yasra Delpisheh anser att Hans Ahlholm inte skött rättsprocessen på ett bra sätt och att det borde räcka för att han som ställföreträdare för bolaget ska bli personligt ansvarig. Hon tycker att det är ett problem att rättsystemet gör det lätt att undslippa ansvar.
– Man kan inte hela tiden prata om bolaget, för det sköts av personer. Det är syvende och sist personerna och deras beslutsfattande i bolaget som man behöver komma åt.
När det gäller Chilos fall berättar Yasra Delpisheh att de funderar på hur de ska gå vidare med hennes fall. Ett alternativ är att Stockholms LS överklagar delar av domen. Dels för att Hans Ahlholm faktiskt ska ta personligt ansvar för att Chilo ska få de pengar domstolen beslutat att hon har rätt till, dels för att domstolen inte beviljat samtliga rättegångskostnader. Utöver det behöver de planera för hur de agerar om Hans Ahlholm kommer in med en återvinningsbegäran. Då behöver fallet nämligen prövas på nytt.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.