Genom en omröstning har Syndikalisternas medlemmar valt Amalthea Frantz till Arbetarens nya chefredaktör. I januari tog hon över rollen som tillförordnad chefredaktör, men för tillfället är hon tjänstledig. Våren 2025 är Amalthea Frantz tillbaka på plats på redaktionen. Fram tills dess håller Vendela Engström ställningarna som vikarierande chefredaktör.
Amalthea Frantz
Hur känns det att ha blivit vald till chefredaktör?
– Jag är stolt och hedrad och ser mycket fram emot att börja jobba nästa år. Det är skönt att jag redan vet vad jobbet går ut på, men det känns fantastiskt att få göra det med medlemmarnas förtroende.
– Det är bra att det har varit en omröstning efter en lång period där det varit tillförordnade chefredaktörer. Föreningsdemokrati och att besluten fattas nedifrån och upp det är självklart, det är så SAC ska fungera. Det ska vara en vald chefredaktör. Jag är glad att det blev jag, men det viktigaste är att det finns demokrati i den processen.
Du har varit aktiv i både SAC och Arbetaren tidigare, vad är din relation till tidningen?
– Syndikalisterna är den första och enda fackföreningen jag har varit med i och Arbetaren var nog den första nyhetstidningen som jag började läsa när min mamma skaffade en prenumeration på 90-talet. Jag tyckte den var den roligaste och vettigaste tidningen i Sverige.
– Nu växer SAC i medlemsantal för första gången på decennier. Det är nya branscher och det blidas nya LS. Det finns en framåtrörelse som är jättespännande.
Vilka frågor tycker du är extra viktiga att en frihetlig tidning bevakar och vad är dina planer för Arbetarens framtid?
– Vi bör hålla koll på den ökade repressionen och övervakningen, samt den allt mer osäkra arbetsmarknaden. Det handlar om både olyckor och osäkra anställningar. Det är viktigt att vi sätter saker i ett sammanhang och kombinerar nyheter med analys. Jag vill att Arbetaren gör mer grävande och fördjupande journalistik. Det är viktigt med en initierad facklig bevakning på områden andra medier ofta missar. Jag vill också få in mer humor i tidningen!
– De senaste åren har Arbetaren lyckats med att nå ut som webbtidning, det vill jag att vi fortsätter att satsa på, samtidigt som det tryckta magasinet så långt som möjligt fortsätter vara en viktig del.
Vendela Engström
Nu ska du vikariera som chefredaktör fram till nästa vår. Hur känns det?
– Det känns jätteroligt men också som ett stort ansvar. Jag har arbetat som reporter och redaktör på arbetaren i ungefär fem år, så jag vet hur mycket på redaktionen funkar. Samtidigt innebär rollen som vikarierande chefredaktör också nya uppgifter. Det känns skönt att jag har bra kollegor som kan jobbet och att Arbetaren är en tidning där vi hjälps åt.
Vad är din relation till SAC och Arbetaren?
– När jag upptäckte Arbetaren kunde jag läsa nyheter och texter som speglade det jag själv tycker är viktigt. Jag är frihetlig socialist och när jag var yngre var det min största dröm att någon dag få arbeta på Arbetaren. Därför känns det stort och hedrande att både arbeta här och vara vikarierande chefredaktör under en period.
– Sedan några år är jag medlem i Stockholms LS och tycker SAC är ett fack som verkligen behövs just nu, det visar sig inte minst med migrantorganiseringen. Det är en stor grupp på arbetsmarknaden som inte riktigt har något annat fack att vända sig till. Det finns ingen annan tidning som skildrar syndikalistisk kamp och migrantarbetarkamp lika bra som vi och som måste nå ut, annars är det en stor del av arbetarklassens röster som inte hörs alls. Arbetarens uppgift är såklart också att granska makten och skriva om samhällsutveckligen ur ett underifrånperspektiv. Ett perspektiv som är oerhört viktigt i den samhällsutveckling vi ser just nu.
Vilka frågor tycker du är extra viktiga att bevaka just nu och vad är din plan för det kommande året?
– Det är mycket i samhället som går bakåt, med rasistiska och repressiva krafter som tar allt större plats. Jag vill att vi fortsätter att rapportera om, granska och analysera den här utvecklingen samtidigt som vi fortsätter bevaka arbetsmarknad och arbetarkamp. Utöver det vill jag också utveckla vår kultur- och klimatbevakning.
– Jag tror vi har en viktig plats i medielandskapet och ett mål är att vi ska nå ut till fler och bli bättre på att kommentera samhällsutvecklingen. Vi ska stå på rätt sida av historien och vara en modig tidning som inte tiger, precis som vår slogan säger.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.