Omslag till Arbetarens sommarföljetong: Gun Hedlunds roman Striden må fortgå.
Gun Hedlunds roman Striden må fortgå – En roman om kärlek och syndikalism är sommarens följetong. Foto: Bomhus hembygdsförening/ Arkiv Gävleborg, Evelin Skoglund, Arkiv Gävleborg, privat

”Striden må fortgå” – Kapitel 3

Den självständiga Emilia förälskar sig i den revolutionära syndikalisten Paul. Deras liv präglas av hårt arbete, men också av solidaritet och kärlek. Runt dem växer striderna. Ska det sluta med rösträtt och reformer, eller med revolution? Emilia och Paul tycker olika, men de enas i kampen mot världskriget. Romanen utspelar sig under 1910-talet och är baserad på författaren Gun Hedlunds farföräldrars liv. Det här är kapitel tre ur Striden må fortgå – En roman om kärlek och syndikalism.

1910–1911

Emilia nästan dansade mellan grytorna och på vägen ut till serveringsbordet, gnolade och skojade med flickorna. Ljudnivån i matsalen var som vanligt på tok för hög men hon kunde inte göra mycket åt det hela. Klirrande bestick och tallrikar slamrade ikapp med skrapandet från stolarna, oljud som blandades med mansröster från ett tjugotal gäster. Det doftade av kålpudding och nykokt potatis.

Efter drygt två veckor hade Paul dykt upp i kväll som matgäst. Hon hade fruktat att han varit med om en klämolycka med timret i barkningen, såg för sin inre syn hur han låg lemlästad och nerblodad med stockarna välta över kroppen utan att kunna röra sig. Det pratades om hur farligt arbetet var på sulfitfabriken, särskilt i kokeriet och blekningen, explosioner i ångpannehuset och klorgasläckor var det värsta.

Hon lyckades efter en vecka lura ur en av karlarna som arbetade i kokeriet att Paul var vid hälsa. När han väl stod i matkön, log och nickade mot henne, kändes det som om hjärtat skulle sprängas, som om Greta och matgästerna kunde höra hur hårt det bultade. Hon hade grubblat på om hon varit för frågvis, intalat sig att då fick han väl säga ifrån. Hon mindes klart hur illa till mods han hade tyckts vara då han berättat om de utsatta familjerna i Fors. Han hade sett verkligt plågad ut då han omnämnde de hungriga barnen och hur förskrämda kvinnorna var inför hotet om vräkning och åsynen av hopen med militärer. Han verkade särskilt illa berörd av tanken på dem som hamnade hos fattigvården. Hon begrep sig inte på honom, en ömhudad revolutionär.

Till Emilias besvikelse tackade Paul nej till en kopp kaffe och föreslog en kvällspromenad i stället. Hon undrade om det kunde vara så att en promenad hjälpte honom att undvika samtal om de tunga minnena av barnfamiljer som vräktes och hamnade på fattighuset under strejken i fjol. Ville han hellre blicka framåt? Sådan var ju andan i Bomhus, en framtidsplats. Ett helt nytt samhälle hade på bara några få år vuxit fram på de gamla fäbodmarkerna med små butiker, skomakare, matserveringar, fotograf och barberare. De tog en runda genom Kristinelund, passerade Matfarsgården och Eklunds kortvaruaffär. Hos skomakare Hedström lyste det i verkstaden trots den sena timmen, men Oskar Bergström hade släckt i sitt urmakeri.

»Tänk dig, Korsnäs flyttade både sågverk och flera hundra personer hit för tio år sen«, sade Paul när de vandrat en stund i tystnad.
»Det förklarar varför det språkas dalmål överallt.«
»Bara gott för mig som dalmas, folk tyr sig till sina likar. Jag hör att många vantrivs och längtar hem till sjöarna och skogen.«

Han saktade in stegen när han märkte att Emilia fick småspringa bredvid.
»Nog kan en förstå om de har svårt att finna sig till rätta, så rått och kallt vi har det, blåsigt för jämnan. Varför säger folk Lappstan?« undrade hon.
»Det sägs att det kommer sig av att husen är byggda med ihoprakade brädlappar som nybyggarna fått billigt eller till skänks. Inte är det för att folk kommit hitflyttande från Lappland som jag trodde i början.«

De hade kommit fram till Lappstan och Emilia tittade mot ett halvfärdigt hus som knappast gav skydd mot höstkylan. Det glimmade till bakom en fönsterlös glugg i ena kortväggen och hon hoppades att trångboddheten inte tvingat någon barnfamilj att flytta in innan huset stod färdigt. De mötte en krokryggad man i lortiga arbetskläder som kom släpande på en dragkärra längs Sikviksvägen. Paul förklarade att det var en sågverksarbetare som hade kommit över dagens kortvirke.
»Vänta här så ska jag ge honom draghjälp sista biten.«

Med en knyck fick de båda männen fart på den krängande kärran och Emilia såg hur de svängde in vid det halvfärdiga huset. Mannen skakade hand med Paul och Emilia tänkte att brädstumparna på kärran hyste några människors husdrömmar. Måtte det bli färdigt och ge den väntande familjen ett riktigt hem.

Hon sneglade i smyg på Paul när de fortsatte sin runda. Så självklart det var för honom att ge en hjälpande hand i höstmörkret till en trött kamrat. Hon längtade efter att få komma ännu närmare den visionär hon fäst sig vid. Hon hade sett tidskrifterna och broschyrerna på golvet under den smala sängen när hon var hembjuden på kaffe en söndag till Nygrens.

Brand och Nya Folkviljan hade hon bläddrat i, liksom skrifterna om Kropotkin. En lokalt förankrad och demokratiskt styrd fackföreningsrörelse, generalstrejk och sedan arbetarstyrda företag, det kunde Paul prata om i timmar. Familj och giftermål ingick inte i hans framtidsplaner, så mycket hade han förmedlat på sitt finkänsliga sätt. Hon ville helst inte tänka på det. Han tycktes ju ha återgått till att trivas i hennes sällskap och själv längtade hon varje dag efter att se honom dyka upp i matsalen.

När de gått sin runda och återvänt till Karskär och det var dags att säga god natt framför fru Liljas bostad sade Paul:
»Emilia, du som saknat pratet i ditt föräldrahem. Efter jul kan du följa med mig på möte till Gävle. John Andersson, han är syndikalistisk agitator, ska debattera med flera socialdemokrater.«
»Är det för mig, tror du?«
»Jodå, din gamle bekant, den bloddrickande Fabian Månsson från Arbetarbladet deltar i en debatt«, svarade han med ett skratt.

Emilia kunde skymta hans ansikte i ljuset från en fotogenlykta som lyste svagt genom köksfönstret hos fru Lilja. Han log och tycktes upprymd inför tanken på den förestående debatten.
»Har du skor att gå i då, det tar väl en timme för oss att gå dit?« undrade hon, som vanligt praktisk i sina tankar.
»Jag får låna stövlar av Nygren, de är becksömmade. August Svensson från Sågverksarbetarförbundet ska också debattera. Men var beredd på att de håller på i timmar. Vi kan ta tåget från Bomhus station, hem får vi gå. Men det är bara dryga halvmilen så det klarar vi.«

Emilia stampade med fötterna i kylan och verkade ännu fundersam men sade till slut:
»Jag kommer. Får väl ordna med flickorna att de får ta hand om kvällsarbetet.«
»Det ska nog ordna sig, det är ett bra tag dit.«
Hon log åt Pauls uppmuntrande ord, han hade rätt. Greta och Lisa klarade sig en kväll utan henne.
»God natt på dig, Paul, och tack för sällskapet hem.«
»Sov gott, Emilia, i morgon ska jag på möte men i övermorgon kommer jag och tar en matbit.«

Emilia hade otåligt väntat och längtat efter utflykten till Gävle med Paul. Till och med under julhelgen, på kort besök hos moster Hilda, hade hon haft svårt att släppa tankarna och förhoppningarna på hur det skulle bli. Snön hade vräkt ned ett par dagar före den omtalade debatten, januarikylan hade kommit för att stanna. Nu var det bråttom från Gävle station. Bomhus-tåget hade varit en aning försenat och hon och Paul var äntligen på väg till lokalen. Det var isigt på gatorna och lädersulorna på Nygrens stövlar var hala, Paul fick se upp när han slant till emellanåt.

Lokalen var överfull och Emilia ville helst backa ut igen när de klivit in genom dörren. Luften kändes redan syrefattig och lukterna av svett, tobak, blött ylle och läder låg som ett tjockt täcke över åhörarna. Till sin lättnad såg hon ett par karlar vara i färd med att lyfta bort ett innanfönster för att kunna vädra och släppa in luft. Paul fick en vinkning från ett par kamrater som hållit plats på femte raden och de trängde sig fram dit. Längst fram på ett podium satt syndikalisten John Andersson som representerade syndikalisternas nybildade SAC, Sveriges arbetares centralorganisation, det kunde hon räkna ut.

Hennes fars bekant, den vittberömda agitatorn och redaktören Fabian Månsson från Arbetarbladet var också på plats med Andreas Johnsson vid sin sida. Måtte han inte se åt deras håll och känna igen henne, hon skulle dö på fläcken om han hojtade något om glädjen att återse lilla Emilia som han alltid kallat henne. Lite vid sidan av satt en av tidningens reportrar med penna och block i högsta hugg. Stämningen var upphetsad och så snart anföranden och debatt drog igång uppträdde publiken som på en löpartävling, hurrade och hejade, applåderade och skrattade. Det var inte många kvinnor där, men ingen av karlarna uppträdde illa gentemot Emilia. Rätt snart kunde hon av publikreaktionerna räkna ut vilka som var socialdemokrater och vilka som stödde SAC.

Hon förvånades över att så pass många tycktes villiga att följa den syndikalistiska läran och förstod vad Paul menade med förra årets massflykt från LO. Fabian Månsson, som företrädde socialdemokratin, hade svårt att hålla sig till saken, som skulle vara frågan om arbetarrörelsens vägval framåt. Han hoppade mellan spörsmålen och ägnade tullfrågan stor uppmärksamhet. Emilia tyckte att John Andersson var en skicklig talare och av applåderna att döma vann han poäng hos många av åhörarna. Då hördes Fabian Månssons kraftfulla stämma som ljöd genom salen:
»Sanna mina ord, SAC blir inte ens sex månader innan det självdör!«
»Kan jag få ge Fabian en upplysning? Jag vill gärna meddela att SAC bildades för sju månader sedan«, svarade John Andersson rappt.
»Jävlar!« utropade Fabian utan att låta särskilt förkrossad.

Allmänt gapskratt i salen och Emilia förundrades över den gemytliga stämningen. Herrarna i debatten var oense i sak och gick hårt åt varandras argument men uppträdde inte fientligt, verkade snarare som gamla vänner.
»Säg till när du tycker att du fått nog«, viskade Paul.
»Vi stannar lite till, det här passar mig. Och det är lärorikt«, svarade Emilia.

Paul kände sig undrande inför Emilias iver att stanna kvar till sena timmen. Det skulle bli kallt och mörkt att ta sig hem från innerstaden ut till Bomhus, en dryg halvmil att vandra. Det var ingen stjärnnatt att tala om och de hade ingen lykta med sig. Visserligen hade Emilia tåga i sig, men han ville inte se henne dra på sig en farlig nedkylning. Pauls kamrater försvann i trängseln på väg ut ur lokalen och nu stod de huttrande i kylan.
»Jag visste inte hur länge de skulle hållas«, sade Emilia.
»Det kan bli långdraget ibland. Debatten i Sandviken höll på i sju timmar«, svarade Paul.
»Vi är nog inte hemma förrän vid midnatt.« Hon lät tveksam.
»Det är söndag i morgon, vi kan ta det lugnt, Emilia.«

Det visade sig att hon ogärna ville vandra tillbaka hela vägen i mörkret. Snöfallet hade tagit fart och de skulle bli tvungna att pulsa även om den nylagda vägen var bättre än Spången över sumpmarkerna.
»Vi kan sova över på Pensionat Hvilan, det är ett enkelt ställe, jag betalar«, föreslog hon.
»Det är nog inte så lämpligt«, mumlade Paul.
»Jag reserverade rum om det skulle behövas, visste inte om det skulle bli full snöstorm. Karin som förestår Hvilan var min kurskamrat på Hushållsskolan, hon har lagt ut nyckel. Jag får halva priset«, förklarade Emilia.
»Jag kan följa dig dit och sen gå hem. Det blir nog bäst«, svarade Paul.
Han visste varken ut eller in. Emilias förslag överrumplade honom, vad var detta? Nog för att han läst anarkistiska pläderingar för fri kärlek i Nya Folkviljan, men han hade haft svårt att ta till sig sådana idéer. Han som redan hade en fjälla, Marta, hemma i Fors, även om de inte träffades så ofta efter hans flytt. Och Emilia hade aldrig gett intryck av att vara promiskuös, mest bara gladlynt och pratsam.

Stående på gatan under en av Gävle stads svagt lysande, väsande gatlyktor såg han in i hennes vädjande blick och ångrade sig helt plötsligt. Ångrade stunderna med trivsamt prat i matsalen, kvällspromenader, skratt och skoj. Emilias erbjudanden om sällskap hade lindrat ensamheten på kvällar och helger. Deras umgänge hade lättat upp tillvaron i en värld bestående av bara karlar i slitsamt arbete och hemliga möten. Det var väl hans egen obetänksamhet som fått henne att börja betrakta dem som blivande fästfolk.

Helst ville han dra åt sig handen när hon helt resolut tog tag i honom och sade:
»Jag ska inte bita dig. Vi måste ju sova någonstans och det är på tok för kallt och mörkt att pulsa hem till Bomhus.«

Den vilsamma tystnad som han fäst sig vid när de vandrat runt i Bomhus på sina kvällspromenader var förbytt till en lika obekväm tystnad som på svenska kyrkans gudstjänster. Han ville ogärna vara hård och otidig mot Emilia, hon hade ett gott hjärta. Det tycktes som om han skulle bli så illa tvungen att sova över i Gävle, han fick väl inrätta sig och sova på golvet i pensionatsrummet.

När de kom fram till pensionatet, som låg i ett prydligt litet stenhus, fiskade Emilia raskt upp en nyckel ur en hög svartglänsande gjutjärnsurna med kvarvarande juldekoration av granris och mossa. Under en väl tilltagen prydnadskotte hade Emilias väninna pillat in nyckeln. Tyst låste hon upp och de gick upp för en halvtrappa och kom in i pensionatsrummet. En liten lampa, med klockformat frostat glas, lyste på sängbordet. Gävle var elektrifierat i flera stadsdelar och Karin ville väl att det skulle te sig välkomnande. Hon hade också eldat i den smala, runda kaminen och en välfylld hink med koks och en långskaftad spade stod uppställda intill. Sängen var prydligt bäddad med manglade lakan, brodyr på örngottet och vinrött vadderat täcke. De blommiga tapeterna, en tavla föreställande en häst på bete och en blåmönstrad trasmatta gjorde det trivsamt. Det fanns en svag doft av såpa.

»Här är det varmt minsann, koleldat har de«, sade han i ett försök att inte verka alltför tvär.
»Hm, Karin är snäll och omtänksam, det har hon alltid varit«, svarade Emilia lågt och kastade en undrande blick på honom när hon satte sig ned på en pinnstol och började snöra av sig kängorna. Paul tvekade inför om han skulle hjälpa henne med snörningen, som han ibland gjorde med sin mor, men avstod.
»Och elektriskt, inte illa minsann att slippa osande fotogenlampa«, sade han.

Paul våndades, han hade gjort henne ledsen. Kanske hon undrade vad han tänkte om henne? Vid närmare eftertanke var det inte så tokigt att få sova i värmen i stället för att ge sig ut i nattkylan. Paul hängde upp skinnmössan på en av krokarna innanför dörren och sparkade av sig lånestövlarna. Golvet kändes inte alltför nedkylt så han kunde helt visst ligga ovanpå ytterrocken. Han bredde under tystnad ut rocken på golvet, sade god natt och gjorde sig redo att lägga sig ned. Då var det som om Emilia vaknade till liv, all tveksamhet var borta och hon sade med bestämd röst: »Inte ska du ligga på golvet. Vi kan väl sova skavfötters, men frysa ska vi inte. Lägg dig först du.«

Han kröp ned under täcket med kläderna på. Hon knäppte upp klänningen och hängde den prydligt över pinnstolens karm och kröp iklädd underklänning snabbt ned i sängen på innersidan mot väggen med fötterna på hans kudde. De var iskalla.
»Emilia, du kan bli sjuk med dina kalla fötter. Feber och nedkylning är inte att leka med. Är du kittlig? Jag kan värma dig«, frågade han, uppriktigt oroad över att hon kunde dra på sig livshotande lunginflammation.
»Lite kittlig, men du får gärna värma dem. Gnugga hårt så går det bättre.«

Han höll sin händer stadigt runt hennes nätta fötter och gnuggade dem under täcket tills han kände hur värmen väcktes till liv i både tår, fotsulor och anklar. Emilia låg blickstilla med slutna ögon, till slut viskade hon:
»Tack, det räcker så. Men det är obekvämt utan kudde, kan jag vända mig om och dela kudde med dig?«
»Kom du, vi har gott om plats båda två.«

Paul åsåg förundrat hur Emilia bökade runt en stund och till slut fann sig till rätta med ryggen vänd emot honom. Han lyckades ovant lista ut hur man släckte den elektriska lampan och önskade henne god natt. Paul var van vid att dela säng med någon av sina bröder men det här var annorlunda. Hennes andhämtning var knappt hörbar, lätt som en vag bris, inte alls som brödernas ljudliga stånkande.

När han trodde sig ligga jämte en sovande Emilia hörde han hennes lågmälda röst i mörkret.
»Jag var på pastorsexpeditionen för en vecka sen.«
»Vad gjorde du där?«
»Jag skrev mig i Bomhus, att jag är utflyttad från Valbo nyårsafton 1910.«
»Hm … inte har jag tänkt på att skriva om mig från Fors.
Varför gjorde du det? Ska du inte återvända till Valbo?«
»Näe, jag vill bo där du finns. Far har fått flytta till fattiggården i Backa.«

Fattiggården i Backa. Hennes ord träffade Paul som en stöt i hjärtat. Tillvaron kastades över ända, en våg av ömhet sköljde över honom, igenom honom och han var blottställd. I den stunden ville han ha henne riktigt nära, hålla henne, och viskade:
»Kom Emilia.« När hon snurrade runt och kröp in i hans famn var alla betänkligheter som bortblåsta av en hastig kastvind. Han förmådde inte ta ansvar längre, ville bara följa Emilia i hennes kyssar och rörelser. Smeka och låta sig smekas, hud mot hud, bultande av åtrå. Släppa allt.

Mest av allt var Paul överraskad när han vaknade till liv i pensionatsrummet, helt ensam. Att Emilias far hamnat på fattiggården i Backa, Valbo hade han aldrig kunnat föreställa sig. Stackars tös. Inte heller att Emilia och han själv skulle ha idkat älskog. Det sprakade i kokskaminen och rummet var behagligt uppvärmt. Overklighetskänslan kom över honom när han såg sina kläder liggande i en hög på golvet och insåg att han låg spritt språngande naken mellan pensionat Hvilans inte längre lika välmanglade lakan. Emilias hatt och kappa hängde på en krok, så han hade inte drömt.

Kanske hon gått ned till Karin på nedervåningen? Och vad hade hon tänkt att han skulle göra, klä på sig och komma efter och hälsa på väninnan som om sådana här övernattningar hörde till vanligheterna? Hans egen sällhet över vad natten burit med sig avbröts av tanken på hur tungt det måste ha varit för henne att berätta om en far som tvingats till Backa. Tankarna på Emilia och natten gjorde honom vemodig till sinnes. Han hade hört om fattiggården av en arbetskamrat från Valbo, det var ingen vacker berättelse. Ett armod utan like. Utkylt, lortigt, spottloskor och orenligheter på golven, usel mat, förvirrade åldringar, dårar, vräkta förtvivlade familjer, sjuka och de oönskade, toviga och smutsiga småungarna. Alla hopträngda under en ogin husföreståndarinna.

Han klev ur sängen, vaskade sig i tvättstället på den grå kommoden och tankarna snurrade medan han strök till håret med hjälp av fingrarna och lite vatten i brist på kam. Medan han klädde sig var det som om hans gamla jag återvände, plagg för plagg ökade känslan av ansvar. Skuld eller skam var det inte tal om, natten hade varit ljuv och vacker. Men den revolutionära kampen måste stå främst.

Paul stannade på tröskeln till den lilla matsalen där några gäster spisade sin frukost. Borta vid en serveringsdisk stod Emilia och Karin i ett innerligt samtal, han kunde se på långt håll hur nära väninnor de tycktes vara sedan Hushållsskolan. De höll varandra om livet och skrattade och log mest hela tiden, Emilia vände sig hastigt om och gick emot honom när hon blev varse hans ankomst.
»God morgon, Paul. Följ med så får du hälsa på Karin.«

Hans lättnad var djup, Emilia uppträdde inte som ett klängigt fästfolk utan korrekt, som om han bara var den matgäst och vän som hon presenterade honom som. Det gjorde det mindre svårt att samla sig inför det samtal som han måste ha med Emilia på väg hem till Bomhus.

Trots att det var en smaklig frukost, med kokt ägg, gröt, nybakt bröd och rökt korv, hade han svårt att få ned maten. Tursamt nog satt Karin ned hos dem och det blev inte så uppenbart hur tankspridd han var. Han behövde tänka igenom orden, ville inte för allt i världen krossa Emilias hjärta. Men han måste be henne vänta, inte ha för bråttom. Han måste få henne att förstå.

Under nästkommande månader återvände Emilia då och då i tankarna till promenaden hem från Gävle den där januariförmiddagen sedan hon och Paul legat samman på pensionat Hvilan. Hur hela hon svävade runt den morgonen, uppfylld av känslan av att vara en vuxen kvinna, det var på tiden vid tjugotre års ålder. Hon ville inte sluta som ungmö och nu hade hon mött mannen i sitt liv. När de fått på sig ytterkläder och började vandringen hemåt gick det lättare än på natten eftersom gatorna i Gävle blivit plogade och även Bomhusvägen var uppkörd. Solen hade brutit fram och strålarna blixtrade som kristaller i snötäcket. Då började Paul tala.

Han sade att han inte ångrade vad som hänt under natten, men att han inte tänkt sig att binda sig ännu. Att han var nyss tjugo år fyllda och att det revolutionära arbetet var vanskligt, än så länge måste han och kamraterna vara försiktiga, de kunde sparkas hur lätt som helst. Han hade fortsatt med att utan blygsel säga att de inte kunde ligga samman framöver utan att tänka på frågan om barnalstring. Frågat henne om hon lagt märkte till annonserna från Nyhetsmagasinets hygienartiklar i Falköping som fanns att läsa i Brand? Att de behövde beställa. Han hade sett både sträng och ömsint ut vid dessa ord.

Vid ett besök en vecka senare hos Karin i Gävle fick Emilia sitt livs överraskning. Väninnan stack till henne en broschyr när de satt och småpratade på pensionatet. Fnissande bläddrade de igenom priskuranten från Sällskapet för humanitär barnalstring och Emilia insåg att Karin inte berättat allt om sitt liv.
»Nå vilken sort ska du välja till din käre Paul?« retades Karin.

Emilia vred sig av skratt när Karin satte sig intill henne och med förförisk, insäljande ton långsamt och tydligt läste högt ur sortimentet. Sällskapet redogjorde noggrant för sina varor.

Nr 17.
Pr.dussin
Fiskblåsekådånger, franska medelstora
Tätheten bör prövas med vatten. Undvik luftblåsor vid påtagandet. Fuktas efter påtagandet. Fasthålles med kautschukring eller med ett band.

19.
Provsortering, av olika såväl gummi. som fiskblåsekådånger. 6 st. av olika slag.
1,50

21.
Claire, av finast otalkade silkesgummi, Synnerligen tunna och elastiska, med och utan behållare.
3

22.
Polly, garanterad fin kvalité, var och en förpackad i gelatinomslag,
utan behållare
2,50

23.
Jupiter, diskret förpackad uti små eleg. Aluminiumetui, utan beh.
2,75

24.
Derby Winner, rosafärgad god kvalité, inlagda i små träaskar, vilka skydda mot värme och köld en längre tid, utan behållare.
2,25

Det blev inget tillfälle att nämna något till Paul. När de sågs b rättade han att försändelsen redan var på väg. Emilia tänkte med ett småleende att rosa kådånger elegant inlagda i små träaskar kanske ändå inte var passande för Pauls smak.

Inte kunde de krypa till sängs hemma i Nygrens kök sedan försändelsen från Nyhetsmagasinet äntligen anlänt i ett diskret kuvert från Falköping. Det kändes dråpligt att i stället smuggla in Paul i hyresrummet hemma hos änkefru Lilja och flamsande som två småbarn försöka få ordning på de franska gummikåndångerna. Inte fick de till sina älskogsstunder så ofta som hon önskat, men när väl tillfällena yppade sig var hon helt säll.

I slutet av mars månad 1911 förstod hon hur det var fatt. Hon väntade smått med en upptagen syndikalist som inte var myndig. Barnet skulle bli oäkta. Det var inte så ovanligt med »stockholmsäktenskap« här i Bomhus, men en skam inför släkten Eggers, den saken var klar.

Hon ängslades inför om Paul skulle bli besviken, det var inte uppgiften som försörjare och familjefar i så unga år som han hade stakat ut som sin livsbana. De hade inte setts på en knapp vecka och det var som om all hennes förmåga att vara kavat och rakt på sak var som bortblåst. Hon tvekade inför hur hon skulle lägga orden. Paul hade varit upptagen under ett par veckor med olika möten och knappt haft tid att titta förbi matserveringen. När han till slut dök upp en torsdagskväll gav hon flickorna ledigt så snart de diskat det som dukats av. Resten skulle hon ta hand om själv. De satte sig vid det vanliga hörnet i matsalen, innan han skulle hasta vidare, och hon fick det sagt. Han såg begrundande på henne, satt helt stilla och tyst en stund. En tystnad som var förfärlig att uthärda. Till slut tog han till orda:
»Ett barn är alltid en Guds välsignelse. Det glädjer mig att du inte ängslas för att jag ska smita ifrån. Jag vill ändå vara ärlig, Emilia, det här är inte vad jag tänkt mig.«

Hon drog efter andan. Vad menade han med att inte smita ifrån?
»Hm … Du har sagt att du inte är ämnad för familjeliv.« Paul nickade och mötte hennes blick.
»Nu blir det så ändå. Jag tänkte mig att vi varit försiktiga och använt gummikådånger«, sade han eftertänksamt.
»Barnet blev till den natten på pensionatet.«

Han sköt kaffekoppen åt sidan, skruvade en aning på sig på stolsitsen och såg allvarligt på henne.
»På så vis. Du vet vad jag anser om monarkin. Jag går inte till kungs för att be om lov att gifta mig. Så jag kan tyvärr inte fria, Emilia.«
»Det ordnar sig, Paul. Du blir myndig någon månad efter att barnet fötts. Vi behöver inte skrika ut till släkten hur det är fatt«, skyndade hon sig att lägga till.
»Och barnet ska inte döpas i Svenska kyrkan.« Han lät bestämd.
»Nähä … får en fråga varför?« undrade Emilia.
»Mina föräldrar är baptister, även jag ansluter mig till att det är rätt med vuxendop. Sånt ska ske när en är mogen att finna ut hur en vill ha det med sin gudstro.«

Emilia nickade. Inte hade hon något emot de frikyrkliga, tvärtom. Hyggligt och nyktert folk, lite väl allvarsamma emellanåt.
»Det går bra för min del. Men vi behöver hitta ett boställe tills det är dags«, påminde hon.
»Vi får fråga runt, det ska väl finnas nåt.«

Han reste sig upp och drog på sig tjockvästen, satte skärmmössan på huvudet och drog ned öronlapparna.
»Jag måste ila nu, Emilia, det är möte igen. Jag kommer förbi i morgon.«
Emilia satt kvar en kort stund sedan Paul rest sig och gått ut i den mörka vårvinterkvällen, försvunnen bort i snömodden med ovanligt raska steg. Hon stirrade oseende framför sig, reste sig till slut långsamt från stolen och släckte fotogenlamporna i sina hållare. Hon låste den gnisslande dörren till matsalen och skyndade mot sitt hyresrum.

Pauls tystnad när hon hade berättat om sitt tillstånd hade känts förkrossande. Var det motvilligt som han lovat att barnet skulle bli äkta?

Aldrig tidigare hade Emilia lämnat matsalen i ett sådant skick. Vanligtvis lyfte hon upp stolarna uppochnedvända på de rentorkade matborden. Alla rester från dagens matgäster brukade vara noggrant avlägsnade och golven sopade och rentorkade med våt trasa. Den här kvällen var ingenting sig likt. Rummet såg ut som om hon flytt därifrån. Som om hon omöjligt kunnat se klart vid avtorkningen. På ett par av borden stod några sopptallrikar kvar, rester av ärtsoppan hade torkat in till en grågul skorpa. Spill av pannkaksbitar med lingonsylt bildade små blodröda öar på det nyoljade bordet som doftade linolja. Under en stol skymtade en hög med tuggtobak som ännu glänste salivblöt. Den hade hamnat där trots Emilias absoluta förbud mot snusk på golvet.

På bordet i ena hörnet av matsalen stod två odiskade kaffekoppar med blå prickar på. Finkopparna som var en gåva från faster Emelie i Stockholm brukade bara användas när Paul stannade kvar för en stunds kvällsprat. Sådana kvällar diskades de varsamt, Emilia brukade hålla hans kopp i handen en stund innan hon torkade den på linnehanduken och placerade den på översta hyllan. I kväll var hans kopp odiskad.

Publicerad Uppdaterad
14 hours sedan
Suzanne Osten 1944–2024. Foto: Leif R Jansson/TT

Suzanne Osten – med liv och konst som ett äventyr

Suzanne Ostens gärningar för svensk kultur går inte att överskatta. En besvärlig och djupt älskad människa som man väl trodde skulle leva för alltid. Som visade hur leken kan läka och kulturen vara ett livsavgörande möte. Arbetarens Josephine Askegård minns Suzanne Osten, 1944–2024.

Dramatikern och regissören Suzanne Osten, som avled under en av de sista vackra oktoberdagarna, hyllas med rätta för sin livsgärning, och den var verkligen historiskt förändrande, på riktigt. Hyllningarna har funnits där under hela hennes långa kulturliv. Hon förde in den rikedom som också de psykiskt sjuka, de med beroendesjukdomar, de queera, de med utopiska drömmar och inte minst barnen i kulturen – också i så kallade finkulturella rum där de knappast synts innan hon stormade in. Själv övertygad men knappast färdig och tillsammans med de grupper hon mötte utvecklade hon det angelägna och fick det att spraka. 

Att se en föreställning eller läsa en text av Suzanne Osten var alltid ett äventyr och en varm hand i ryggen på den väg genom livet som ibland är lust, och ibland en ensam och vilsen färd i ett ökenlandskap. 

Total tilltro till barnet

Suzanne Ostens hela liv och verk handlade om att se barnet och den som befann sig eller kände sig utanför normen som gällde för tillfället. Hon föddes in i ett hem där hon utsattes för både extrem gräns- och skyddslöshet, och samtidigt fick hon med sig en självklar blick för det kreativt tillåtande – på ett positivt gränsöverskridande sätt. Hennes arbete handlade om att skilja de två, och att undersöka kreativa ramar på gott och ont. 

Suzanne Osten i samband sin 80-årsdag 2024. Foto: Pontus Lundahl/TT

Suzanne Ostens far var tysk socialdemokrat och flykting från det nazistiska Tyskland. Mamman Gerd Osten var känd skribent, scripta och filmregissör, som kritiker visade hon vägen och pekade ut begränsningar som hon såg hos de etablerade manliga regissörerna. Men hon flög högt i 1940- och -50-talens stränga normer och motades tillbaka. Gerd Osten utvecklade allvarlig psykisk sjukdom och dottern Suzanne som föddes under andra världskrigets sista år växte upp i en familj i kaos. En situation som hon berättat om i pjäser, självbiografiska texter, intervjuer och filmer som Mamma (1982) och inte minst i barnfilmen Flickan, mamman och demonerna 2016 – som blev barnförbjuden. Själv slogs hon för barns rätt att ta del av de av filmens teman som visserligen behandlar tunga mänskliga tillstånd men som visar på hopp och möjlighet i möten med människor som svajar. Hon hade en total tilltro till barnet. 

Fickteatern – teater för alla

Suzanne Osten tog tidigt tyglarna i sin egen konst, tillsammans med Lottie Ejebrant, Leif Sundberg och Gunnar Edander startade hon Fickteatern 1967, en av de första fria teatergrupperna i Sverige, och med ett uttalat socialistiskt perspektiv. Man ville söka upp en ny publik och spegla deras verklighet genom att spela på torg, skolor och fängelser. Musiken var en viktig ingrediens och samarbetet med musikern Gunnar Edander blev mångårigt. Han skrev det mesta av musiken till den enorma succén Jösses flickor! Befrielsen är nära på Stockholms stadsteater 1974. Den var den tredje i en rad pjäser om kvinnor, men blev hennes största publiksuccé, som lever än. Där fick även den prostituerade kvinnan, arbetarflickan och den nedtryckta hemmafrun sina sånger som, som vanligt, gavs ut på skiva och sjöngs, och sjungs forfarande i körer, i demonstrationståg och i varje kvinnas badrum. 

Fickteaterns ensemble 1968: Gunnar Edander, Lottie Ejebrant, Leif Sundberg och Suzanne Osten. Foto: Bo Schreiber/TT

Suzanne var beläst och arbetade med sina grupper kring teorier av forskare och barnpsykologer, en av de viktiga var psykolanalytikern Alice Miller. Många är de medarbetare i Suzanne Ostens projekt som vittnat om att ha hamnat i en utvecklande grupp och process som man aldrig glömde. Skådespelarna återkom, och så gjorde publiken. Hon har arbetat på många olika scener och alltid bidragit med nya synsätt. 

Suzanne Osten var beundrad och respekterad, inhöstade priser och hade ständigt nya projekt på gång, hennes liv och verk var som ett äventyr. Hennes humanism, arbete och kärlek till kulturen kan inte överskattas. 

Suzanne Osten och skådespelaren Gunilla Röör inviger Pridefestivalen i Stockholm 2010. Foto: Maja Suslin/TT

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
"Arbetare inom låglöneyrken behöver kompenseras kraftigt för att möta övriga branschers lönenivåer." Foto: Jonas Ekströmer/TT, Byggnads, Kollage: Arbetaren

Unga Byggare: Tre procent lön är 100 procent svek

LO:s krav på en tre-procentig löneökning är ett svek mot Sveriges arbetare skriver Erik Andersson, ordförande för Unga Byggare Väst i en debattartikel. Istället måste vi se löneökningar som motsvarar tidigare reallönesänkningar och inflation.

Idag går vi en ny vecka till mötes och Sveriges arbetare går upp för att ta sig till jobbet. Många av oss har en lång resväg innan vi är framme. Är man i god tid hinner man ta en kopp kaffe innan det uppjagade arbetstempot suger tag i en. Många reser sig segdraget upp från stolen i boden och tar en sista suck innan en dammig hjälm åker på, vissa är i början av arbetslivet medan för andra är det ännu en dag i ett långt yrkesliv. 

Det märks i stegen Sveriges byggnadsarbetare tar, det haltas och diskuteras operationstider med förhoppningen om en dugligare vardag. Väl ute på ställningen sviks man antingen av vädret i eller den så kallade ”inteckningen av ställningen”, och om inte kroppen orkar så gör snart inte psyket det heller. Man känner regnet piska i ansiktet och när regnet smyger innanför jackan så blir man snart påmind om att man lever.

Lönen äts upp

Murbruk börjas blandas och en armé av skottkärror körs fram. Under tiden kommer några uppmuntrande ord från arbetskamrater – det gäller att hålla moralen uppe. Sex kvadratmeter per gubbe är det som gäller, det är minimum för att ackordet ska gå ihop. Bort från storbyggena klättrar en byggnadsarbetare, en familjefar som många andra i branschen, upp på ett hustak för att fräsa ur fogarna på en skorsten och sedan foga om. Om man kan stänga av allt jäkt och stress samtidigt som man försöker göra ett noggrant arbete så kommer man förhoppningsvis hem helskinnad till sin familj efter ännu en hård arbetsdag. 222kr/timmen är priset på både kropp och själ, när man tar sig an samhällets uppgifter som byggnadsarbetare. 

När lönen trillar in den 25:e varje månad äts tyvärr mycket upp av höjda boendekostnader, matkostnader och el-priser. Ett gott liv som arbetare kräver ekonomiskt utrymme det vill säga att Sveriges arbetare får ut större del av mervärdet som vi skapar åt företagen. 

Att klassklyftorna ökar i det här landet beror mycket på synen på vårt arbete, och viljan till att hämta ut den lön vi har rätt till. Vår plikt känner vi varje gång klockan ringer och vi ger oss av mot arbetet. Plikten blir vi alltid varse om när vi tar av sparpengarna för att ekonomin ska gå ihop. Plikten är i vårt medvetande varje dag och om inte så känns den iallafall i kroppen, endast tre procent av Sveriges byggnadsarbetare klarar sig fram till pension. Då bör vi åtminstone få en god lön att leva på.

LO har blivit svagt

Det Unga Byggare vill lyfta fram är hur svag Landsorganisationen blivit. Man säger att Sveriges arbetare måste ta ansvar, att Sveriges arbetare inte kan kräva för mycket i förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Man tar ton för att en tre-procentig löneökningstakt skulle vara bra för Sveriges arbetare. Detta visar hur ”Märket” spelat ut sin roll och att industriavtalet borde skrynklas ihop för och hivas i papperskorgen. Det behövs bildas en ny lönemodell som ger Sveriges arbetare rättmätiga lönelyft. Arbetare inom låglöneyrken behöver kompenseras kraftigt för att möta övriga branschers lönenivåer, och de branscher där löneutrymmet är stort behöver man plocka ut en större del av mervärdet. Det är därför dags att man som huvudorgan inom fackföreningsrörelsen blir påmind om att allt annat är ett svek. Ett brutalt svek. Ett svek mot arbetare som vill få ut sin rätt i pengar och få chansen till en god tillvaro.

Lönekrav på 15 procent

Om man nu kan sätta ett pris på hederligt arbete som byggnadsarbetare, så är det bra mycket mer än 222kr/timmen. Arbetarrörelsen har inte råd att vända arbetare ryggen. Unga Byggare anser att vi måste ha löneökningar som tar igen tidigare reallönesänkningar och inflation, därför är ett lönekrav på 15 procent rimligt speciellt när inflationen varit vinstdrivande, och medvetet drivits på av företagen. För om inte så vänder snart Sveriges arbetare fackföreningsrörelsen ryggen, om de inte redan gjort det.

Men tron på gemenskap och vilja finns, något som vi i Unga Byggare alltid förespråkar i vårt fackliga arbete. Och när man har örat nära marken så blir man snart varse om att låga löneökningar är impopulära, därav vill vi se ett lönekrav på 15 procent.

Landsorganisationens förslag på tre procent är i praktiken ett svek på 100 procent. 

Erik Andersson är ordförande för Unga Byggare Väst

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
Facklig manifestation utanför Teslas butik på Sveavägen i Stockholm
Trots att ingen hindrades från att gå in i butiken polisanmäldes manifestaionen utanför Tesla i centrala Stockholm. Foto: Johan Apel Röstlund

Polisen anmäler facklig manifestation utanför Teslas butik i Stockholm

Den fackliga manifestationen utanför Teslas butik i centrala Stockholm polisanmäldes på måndagsförmiddagen.

– Det är vi själva som anmäler för brott mot ordningslagen då manifestationen inte är tillståndsgiven, säger Ola Österling som är Stockholmspolisens presstalesperson till Arbetaren.

Ett femtiotal personer samlades på måndagsmorgonen utanför Teslas butik på Sveavägen i centrala Stockholm med plakat och flygblad. På plats fanns förutom strejkvakter representanter för flera andra fackförbund. Den infekterade konflikten om kollektivavtal med den amerikanska elbilsjätten har nu pågått över ett år och läget ser, som Arbetare kunde rapportera i fredags, fortfarande låst ut.

Foto: Johan Apel Röstlund

– Jag är här för att stötta mina kompisar i IF Metall. I Sverige ska vi ha kollektivavtal helt enkelt, säger en kvinna på trottoaren utanför den exklusiva bilbutiken.

Hon är barnskötare, medlem i Kommunal och har bytt bort sitt arbetspass med en kollega för att kunna delta i manifestationen.

Andra är där som strejkvakter. Som exempelvis Mohammed Alansari.

För Mohammed Alansari var det viktigt att vara på plats utanför Tesla på måndagsmorgonen. Foto: Johan Apel Röstlund

“Håller ångan uppe”

– Vi måste hjälpas åt för att få till ett avtal med Tesla. Annars står arbetarna på deras verkstäder helt utan skydd, säger han och håller en bunt flygblad i händerna som han räcker över till förbipasserande.

En bit därifrån står Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST, och pratar med kollegor från andra fack. 

– Det är så otroligt viktigt att vi håller ångan uppe och stöttar den här kampen. Samtidigt hade jag önskat att ännu fler fackförbund slöt upp och drev på. Det skulle öka trycket på Tesla, säger hon.

Britta Lejon. Foto: Johan Apel Röstlund

Men trots att inga människor hindrats från att gå in i butiken valde polisen, bara 20 minuter efter det att manifestationen påbörjats, att göra en anmälan för brott mot ordningslagen.

Det bekräftar presstalesperson Ola Österling för Arbetaren.

– Jag vet faktiskt inte vad det innebär men vi kommer att stå här fram till klockan tolv idag, säger Emma Hansson som är ordförande i IF Metall i Stocholms län.

Emma Hansson. Foto: Johan Apel Röstlund

Hon är också på plats utanför huvudentrén och är trots anmälan nöjd med förmiddagen.

– Det har ju samlats en hel del folk och känns som en riktigt bra uppslutning. Att vi står här idag kanske inte kommer att leda till kollektivavtal men det är viktigt att vi fortsätter för att hitta en lösning för våra medlemmar, säger Emma Hansson.

Publicerad Uppdaterad
5 days sedan

Vendela Engström:
Jens Stoltenberg: Riddare av Nato-orden 

“Det hade lika gärna kunnat varit ett aprilskämt. Men den gångna veckan har återigen påmint om hur råkonservartiva de politiska strömningarna är just nu.” Arbetarens vikarierande chefredaktör Vendela Engström om att Jens Stoltenberg mottagit riddarorden av kungen.

För några år sedan besökte jag en medeltidsmarknad. Gycklare, kanderade äpplen och vuxna människor iklädda särk. Tempelriddaren Arn, alltså Joakim Nätterqvist, var marknadens och barnens stora dragplåster och jippo. Utklädd till riddare dubbade han alla som mäktade med kön. 

”Jens Stoltenberg får riddarorden” är en rubrik man inte såg komma. Det hade lika gärna kunnat varit ett aprilskämt. Men den gångna veckan har återigen påmint om hur råkonservartiva de politiska strömningarna är just nu. Denna  gång var det dock inte Arn som la svärdet på axeln, utan kungen som fäste en medalj på Nato-pensionärens bröst. 

Förra året återupplivades tydligen det svenska ordensväsendet: Riddarordnar kan återigen delas ut till personer som, enligt stadgarna, utfört ”extraordinära personliga insatser för Sverige eller svenska intressen.” Beslutet ska ha fattats av bred politisk enighet i riksdagen. 

Traditionen, ett ultrakonservativt blast from the past, härrör från korstågens religiösa väckelse vid början av 1100-talet. Det ”moderna” svenska ordensystemet härrör däremot från mitten av 1700-talet. Men för femtio år sedan, 1974, ansågs det konservativa belöningssystemet daterat. Att kungen ska dela ut ordnar till befolkningen, ansågs höra till det förflutna.

Att kungen, eller ”Stormästaren” som han kallas i det här samanhanget, nu delar ut ordnar för första gången på 50 år är ett ”återuppväckande av en fin tradition som Sverigedemokraterna drivit på för”. Det skriver fyra SD:are i motionen ”Konservativ politik för samtid och framtid”, inlämnad till riksdagen den 2 oktober i år. Ett litet stickspår: I motionen föreslår de bland annat att helgdagarna ska få grundlagsskydd. Givetvis undantaget  första maj. Den vill SD ersätta med Valborgsdagen. 

Utöver Stoltenberg får nio andra personer riddarorden för deras insatser i den svenska Nato-processen. En process som gick över huvudet på befolkningen. Nu ska Sverige i stället samsas med USA-imperialister som bistår Netanyahu att bomba sönder Gaza och samarbeta med Turkiets president Erdoğan. 

Samtidigt ökar polariseringen i landet. Den SD-influerade regeringen skyller givetvis alla problem på invandring och lösningen stavas hårdare straff, när det som i själva verket sker och har skett är att vi fått ett allt mer ojämlikt samhälle.

Enligt en ny rapport från Oxfam är Sverige nu sämst på jämlikhet i Norden och en vanlig lönearbetare bidrar 28 gånger mer till det gemensamma än en höginkomsttagare. 

Parallellt skålas det i kungahuset. Anslaget till kungen och Slottsstaten ökar nämligen med 21 miljoner kronor jämfört med förra året och uppgår nu till 190 miljoner kronor för 2025. Det lär räcka till en och annan riddarmedalj.

För Sverige, ur tiden. 

Publicerad Uppdaterad
5 days sedan
Klimatminister Romina Pourmokhtari och regeringen sågas när de svenka utslöppen ökar.
Klimatminister Romina Pourmokhtari och resten av Tidöregeringens politik har ökat utsläppen. Bildmontage. Foto: Bild: Roald Berit/TT och Jacob Åkersten Brodén/TT

Tidöregeringen sågas när utsläppen ökar: ”Väntat och katastrofalt”


För första gången på länge ökar de svenska utsläppen. Framförallt beror det på att användningen av diesel tagit fart igen efter Tidöpartiernas sänkning av reduktionsplikten för snart ett år sedan. Nu sågas regeringen ännu en gång för att inte ta klimatkrisen på allvar.

– Tidöpartierna tar inte klimatfrågan på allvar. Vi har en regering som för en politik som ökar utsläppen när vi lever i tider med rekordtemperaturer och det är katastrofalt.

Det säger Kristina Östman som är chef på klimatenheten vid Naturskyddsföreningen till Arbetaren.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som tagit fram de nya dystra siffrorna som visar att klimatutsläppen i Sverige ökat med hela 5,6 procent under årets andra kvartal jämför med förra året vid samma tid.

Under det första kvartalet 2024 ökade utsläppen ännu mer, med nära sju procent jämfört med året innan.

Främst är det inom bygg- och transportsektorn som ökningen varit som starkast. Men också genom hushållens högre konsumtion. Enligt SCB beror ökningen på att användandet av diesel tagit fart igen efter den SD-styrda regeringens starkt ifrågasatta beslut att kraftigt sänka reduktionsplikten från 30,5 procent till sex procent för snart ett år sedan.

– Det här var tyvärr väntat. Regeringen låtsas att de har en ambitiös klimatpolitik när det i själva verket är precis tvärtom. De har ju aktivt nedmonterat fungerande klimatpolitik och tagit bort nästan allt stöd till satsningar på förnybar energi, elbilar och energieffektivisering, säger Kristina Östman.

Kristina Östman. Foto: Naturskyddsföreningen

“Totalt haveri”

Regeringens klimatpolitik har redan upprepade gånger sågats från alla möjliga håll. Både miljöorganisationer, oppositionen och den samlade expertgruppen inom den statliga myndigheten Klimatpolitiska rådet har varit starkt kritiska till att Sverige inte gör mer i frågan.

– Det är mycket allvarligt. Det är ett totalt haveri av regeringen. Vi har varit djupt kritiska till den höjda inblandningen av fossilt bränsle, till de sänkta fossilskatterna och att takten på elektrifieringen bromsas. Vi hade velat se en fortsatt reduktionsplikt som gör att man klarar klimatmålen, säger Miljöpartiets språkrör Amanda Lind till Dagens Nyheter.

Bryter mot klimatlagen

Så sent som i mars tidigare i år skrev Klimatpolitiska rådet i sin rapport att ”Den beslutade politiken under 2023 ökar utsläppen och leder inte i riktning mot att Sveriges klimatmål och EU-åtaganden till 2030 uppnås”, samtidigt som de menade att regeringen bryter mot klimatlagen som instiftades 2017 och som syftar till att motverka de allt mer akuta klimatförändringarna.

Liberalernas Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har vid flera tillfällen både hånats och ifrågasatts för att hon enligt kritiker låter Sverigedemokraterna styra regeringens klimatpolitik.

I en intervju med Sveriges radios miljöprogram Vetenskapsradion Klotet sade hon för bara någon vecka sedan att regeringens politik inte lett till några ökade utsläpp.

Nu kommenterar hon de nya uppgifterna i en intervju med Dagens Nyheter.

– Självklart är det så att när produktionen ökar och vår ekonomi blir starkare och inflationen stävjas – då påverkar det vår ekonomi något enormt. Det påverkar också våra utsläpp som en följd av att vår ekonomi växer, säger hon till tidningen.

Men enligt SCB förklarar inte den växande ekonomin den kraftiga utsläppsökningen.

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
"Vi kräver att svenska fackförbund bryter tystnaden om det pågående folkmordet". Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT, Leo Correa/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/TT, Claudio Bresciani/TT

Till SACO, LO och TCO: ”Stoppa Israel”

Regeringens tystnad och passivitet under det pågående folkmordet i Gaza är att stödja staten Israel och dess allierade, skriver 66 organisationer från kampanjen Stoppa Israel – Ingen handel med apartheidstaten och kräver att regeringen agerar.

Till SACO, LO och TCO,

Det pågår ett folkmord i Palestina. Svenska regeringen stödjer detta pågående folkmord och trots palestinska fackliga organisationers upprepade vädjan om hjälp att stoppa vapenhandeln med Israel, pågår det fortfarande vapentillverkning och export till Israel. 

Med stöd av rapporter från FN och människorättsorganisationer samt beslutet från den Internationella domstolen (ICJ) har allt fler som tvivlade, övertygats om rimliga indikationer på att Israel utför folkmord i Palestina.

Nyligen gick ett stort antal palestinska fackföreningar ut med vädjan om att ni fackliga organisationer ska göra vad ni kan för att stoppa Israels krigsmaskin.

Facken kräver markeringar mot Israel

Vi arbetare, lärare, journalister, vårdpersonal, tjänstemän, studenter med flera, kräver att svenska fackförbund arbetar för att svensk sjukvård öppnar upp för att krigsskadade palestinier ska ges möjligheten att få vård i Sverige. 

I solidaritet med palestinska fackliga organisationer kräver vi att ni bortom tomma ord, uttalanden och fördömanden gå till praktisk handling och omedelbart stoppa medverkan till all handel med Israel och arbeta för ett slut på apartheidregimen och ockupationen. 

Vi kräver även att svenska fackförbund bryter tystnaden om det pågående folkmordet och ställer sig bakom följande krav till regeringen: 

  • Inför sanktioner och stoppa all handel med Israel.
  • Avbryt all militär handel och allt samarbete med ockupationsmakten Israel.
  • Verka för att EU:s associationsavtal med Israel hävs och sanktioner införs.
  • Kräv permanent eldupphör och att humanitär hjälp når fram till de drabbade omedelbart.
  • Fördöm tydligt Israels alla övergrepp mot civilbefolkningen i strid med internationella lagar och folkrätten.

Tystnad och passivitet under ett pågående folkmord är att stödja staten Israel och dess allierade. Bryt tystnaden! Agera!

Hälsningar,
66 organisationer i kampanjen: Stoppa Israel! Ingen handel med apartheidstaten!

Publicerad Uppdaterad
7 days sedan
S uppgörelse med Tidöregeringen är inte tillräckligt för nödvändiga framtida investeringar som gynnar unga arbetare, skriver debattörerna William Sundberg (tv) och Cajsa Holmqvist (mitten), Unga Byggare. Foto: Claudio Bresciani/TT, Terese Perman och Lotta Jepsen Sjölander

Unga Byggare: ”S sviker en generation arbetare med balansmålet”

Unga Byggare ser Socialdemokraternas och Centerpartiets uppgörelse med Tidöpartierna om att överge överskottsmålet i svensk ekonomi som ett hugg i ryggen av företrädare som säger sig representera arbetare.

Nyheten om den uppgörelse som Socialdemokraterna och Centerpartiet gjort med Tidöpartierna och som innebär att överskottsmålet för Sveriges finanser kommer skrotas och ersättas med ett balansmål är ett svek mot landets byggnadsarbetare och arbetare i stort.

När uppgörelsen dessutom görs i stängda rum utan insyn är det ett sätt att undergräva demokratin, och det känns som ett hugg i ryggen av företrädare som säger sig representera oss arbetare. 

Under flera års tid har vi sett behoven av satsningar på infrastruktur, elnät, VA-nät, utbildning, nyproduktion av bostäder men också upprustning och energieffektivisering av miljonprogrammen. 

Under samma tid har vi sett att stora omfattande investeringar i Sverige inte har blivit verklighet i förhållande till behovet.

Balansmålet är inte tillräckligt

Arbetslösheten har ökat till hela 8,2 procent enligt Statistiska centralbyrån. Sverige ligger nu på tredje plats med EU:s tredje högsta arbetslöshet, och inom byggbranschen är arbetslösheten värst bland de unga. Just nu är det bara ett fåtal av dem som går ut byggprogrammet på gymnasiet som får jobb efter studenten.  Det kan vi jämföra med en arbetslöshet som låg strax under 2 procent före 90-talskrisen. 

Det balansmål som det nu står klart att man kommit överens om bakom stängda dörrar tycker inte vi är tillräckligt för att möta den ökade arbetslösheten eller de behov som Sverige står inför. 

Sveriges unga arbetare hade hoppats på mer för att sätta fart på ekonomin men också för att lösa de utmaningar vi står inför gällande klimatomställning, bostadsbrist, utbyggnad och renoveringar av järnvägen, en större inhemsk livsmedelsproduktion och ett utbyggt försvar.

Med det nya balansmålet riskerar vi bara att kunna uppfylla en bråkdel av det investeringsbehov vi har. Ny kärnkraft riskerar att sluka det investeringsutrymme man öppnat upp för. Av historien har vi lärt oss att i perioder av låg tillväxt och hög arbetslöshet är det arbetarklassen som får det tuffast och en minskad frihet, därför tycker vi att denna överenskommelse är ett svek mot alla Sveriges arbetare.

Investeringar över tid

Med detta sagt är vi heller inga slösaktiga och naiva ungdomar som tror att sms-lån löser tillvaron. Utan vi vill se investeringar i sådant som kommer betala tillbaka över tid. Stabil elförsörjning med tillgång till billig grön el gör att produktionen kan vara stabil. Infrastruktur betalar också tillbaka sig, där malmbanan är ett tydligt exempel men också att rörligheten i befolkningen har positiva effekter på arbetsmarknad och livskvalitet.

Att lösa bostadsbristen kommer även ge positiva effekter på arbetsmarknaden när människor kan flytta dit jobben och utbildningarna finns. Nya bostäder är också stabila värden som vi har nytta av över lång tid. Ökade satsningar på livsmedelsproduktionen kommer att skapa nya viktiga arbetstillfällen, men även göra Sverige mindre importberoende av något så livsnödvändigt som maten.

Sveriges statsskuld är också väldigt mycket mindre än andra jämförbara länder som gör att vi har möjlighet att våga investera i att möta framtidens utmaningar och behov. När staten sparar och inte lånar för satsningar måste befolkningen på individnivå belåna sig för att upprätthålla tillväxten och levnadsstandarden, detta gör Sveriges befolkning räntekänsliga vilket framförallt många unga som köpt eller tänkt köpa bostad fått känna av under de senaste åren.   

Jämlika förutsättningar

Detta handlar även om jämlika förutsättningar för olika generationer. Många som i dag är pensionärer har fått uppleva stora statliga satsningar som förbättrade levnadsstandarden för hela befolkningen. En aktiv industripolitik har genom historien tryggat arbetstillfällen och tillväxt. Ett miljonprogram som gjort att vanliga arbetare kunde förverkliga sina drömmar om en egen villa eller lägenhet utan att behöva belåna sig så högt att en arbetarlön inte klarade av att amortera lånet under en livstid.

Men även vetskapen om att arbetstillfällen finns, där man uppfyller ett viktigt syfte och där risken att hamna i arbetslöshet är liten. Jämfört med dagens gig-ekonomi där många jobb känns både osäkra och ganska meningslösa. 

Sveriges och EU:s politiker måste våga satsa annars springer resten av världens ekonomier som vågar satsa på framtiden ifrån oss.

William Sundberg och Cajsa Holmqvist, Unga Byggare

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision protesterar mot Tidöregeringens planer på an angiverilag.
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision är två av trettiotalet talare på onsdagens manifestation mot regeringens planer på en så kallad angiverilag. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT och Oscar Olsson/TT

Facken om angiverilagen: Tidöpartierna har gått för långt


Kritiken är stenhård. Både fackförbund och människorättsorganisationer kraftsamlar nu för att stoppa Tidöregeringens kontroversiella förslag om en angiverilag. 

– Sammanslutningen från civilsamhället är i det närmaste total och det råder en fullständig samsyn i att det här är helt fel väg att gå, säger Anna Johansson som är generalsekreterare på svenska Amnesty till Arbetaren.

Hon är en av trettiotalet talare som på onsdag samlas för en stor manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm under parollen Stoppa angiverilagen.

Liknande demonstrationer har redan hållits i flera andra svenska kommuner sedan den SD-stödda regeringen strax efter valet 2022 meddelade att de ville se en lag där offentlighetsanställda ”ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.

– Konsekvenserna skulle bli att det så kallade skuggsamhället förvärras. Att brottsutsatta inte törs kontakta polisen, att sjuka inte vågar söka vård eller att barn till papperslösa, som redan är en väldigt utsatt grupp, inte går till skolan av risk för att bli anmäld, säger Anna Johansson.

Hon, och flera andra människorättsorganisationer med henne, har länge kritiserat det omdiskuterade lagförslaget.

En statligt ledd utredning kring lagen väntas presenteras den 29 november, och förslaget har väckt känslor även utanför Sveriges gränser.

– Det är fullständigt omänskligt, kommenterade exempelvis Michele Levoy, från den europeiska människorättsorganisationen Picum, lagförslaget i brittiska The Guardian tidigare i höstas.

Arbetaren har vid flera tillfällen rapporterat om den kokande ilskan och ökade oron bland sjuksköterskor, läkare, socialsekreterare, lärare och andra yrkesgrupper som riskerar påverkas av lagen.

– Regeringens förslag är inte förenligt med vare sig vår yrkesetik, vårt uppdrag eller med Barnkonventionen, sade Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Arbetaren förra året.

Välfärdsfacken enade mot angiverilagen

Bakom manifestationen i Stockholm nu på onsdag står de fem fackförbunden inom välfärdssektorn som sammanlagt företräder 1,2 miljoner medlemmar. 

Veronica Magnusson är förbundsordförande i Vision som organiserar bland annat socialsekreterare, tandsköterskor och läkarsekreterare.

Även hon ska tala på onsdag och skräder inte orden mot lagförslaget.

– Vill vi ha ett angivarsamhälle? Införs lagen är det ett stort steg mot ett allt mer auktoritärt system som skulle försämra välfärdsuppdraget i grunden, säger Veronica Magnusson.

Enligt henne och flera andra fackliga företrädare skulle anställda inom exempelvis kommuner tvingas till helt nya arbetsuppgifter om lagen går igenom. Många lärare och andra berörda yrkesgrupper har varnat för massuppsägningar om regeringen står på sig.

– Därför lägger facket inom välfärden ny allt krut på att det här inte ska bli verklighet. Det är en fråga där Tidöpartierna gått alldeles för långt och de måste helt enkelt ta hänsyn till vilka konsekvenser det skulle leda till för alla som jobbar inom den offentliga sektorn. Det är inte för sent att ändra sig och jag förväntar mig att de nu lyssnar på oss och inte går vidare med lagen, säger Veronica Magnusson.

Förutom fackförbund och människorättsorganisationer har även flera av Sveriges kommuner och regioner tagit aktiv ställning mot lagen om anmälningsplikt för offentligt anställda.

– Kravet att ange papperslösa barn kan aldrig hamna på barnskötare, undersköterskor eller elevassistenter. Alla barn ska känna sig trygga när de går till förskolan. Papperslösa ska känna sig trygga när de söker vård. Välfärden ska vara en trygg plats fri från angiveri. Därför måste förslaget stoppas, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande i Kommunal i ett pressmeddelande inför onsdagens manifestation.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Kvinna i rosa huvudsjal och krigsbild i bakgrunden samt tre pratbubblor

Lama Majdi i Gaza: ”Utmattning är min ständiga följeslagare”

Den palestinska arkitektstudenten Lama Majdi är en av Gazas hundratusentals internflyktingar. Tillsammans med sin man och ettåriga dotter Sama kämpar hon för att överleva i det krigsdrabbade området. Via sms till Arbetaren direktrapporterar hon om hennes och familjens situation inne Gaza.

Söndag 20 oktober, kl: 21:44

I dag är det den 20 oktober. Etniska rensningar fortsätter i norra Gaza. Det verkar som om de genomför generalernas plan, som kommer att leda till en fullständig evakuering av området och förvandla det till en stängd militär zon, vilket betyder att vi aldrig kommer att återvända till våra landområden och egendomar där; Allt kommer att försvinna för alltid. 

Det är något som inte bara väcker sorg utan också ironi – hur vi, efter att vi fått instruktionerna att evakuera söderut, fråntas alla våra ägodelar som våra familjer arbetat i åratal för att skaffa och etablera ett stabilt liv fyllt av drömmar och ambitioner. 

Norra Gaza har blivit en grav där alla våra drömmar, liv, egenskaper och ambitioner är begravda för alltid.

Här lever vi det värsta och svåraste liv vi någonsin känt sedan vi föddes i detta land.

I dag har människor inget värde; alla dyrkar pengar, och alla utnyttjar varandra så mycket de kan. 

Våra liv är fyllda av exploatering från handlare, säkerhetskaos, banditer, stölder, mord, fördrivning och att dö av hunger och törst. 

De rika övervakar institutioner och föreningar, medan tjuvarna och de som är direkt kopplade till dem är handlare utan samvete. 

För några dagar sedan fick min dotter Sama sin andra dos av poliovaccinet och sedan dess har hon lidit av svår smärta och ihållande feber som fortsätter än i dag. 

Det har varit fyra dagar av helvete och jag vet inte när hon kommer att bli frisk. 

Jag har glömt smaken av sömn och utmattning är min ständiga följeslagare dessa dagar. 

Apotekaren på Ibn Al-Haytham Pharmacy diagnostiserade det som ett virus och ordinerade behandling för att minska febern och ta itu med viruset hon lider av. 

De sa att tillståndet kan pågå i upp till 10 dagar, vilket betyder att det finns en möjlighet att vår prövning kan förlängas med ytterligare 6 dagar! 

Min dotter kan inte äta eller dricka, och för några dagar sedan fick hon också brännskador på handen, vars märken gradvis bleknar; Jag vet inte vad det här livet vi lever är. Det är ett liv som påtvingats oss utan något val. 

Maten som finns tillgänglig i dag är mycket dyr; priserna på frukt, grönsaker, barnblöjor, städmaterial, kläder och skor, har aldrig nått sådana höjder förut.

Ingenting är billigt i ljuset av den skenande stölden av inkommande bistånd och blockaden som hindrar kommersiella varor från att komma in under förevändningen att de ansvariga har semester, vilket gör livet outhärdligt. 

Min fråga till dig som läser är: Finns det över huvud taget en väg till frihet och liv för en person från Gaza efter all denna tid av folkmord och etnisk rensning?

Lama Majdi
Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Emil Boss, poet och facklig organisatör hos SAC Syndikalisterna. Foto: Axel Green, Stina Stjernkvist

Emil Boss nya dikt ”Oleksandr”

Poeten Emil Boss är till vardags facklig organisatör och återkommande krönikör i tidningen Arbetaren. I augusti släppte han sin senaste diktsamling Kompression, som nominerades till Sveriges Radios Lyrikpris. Här kan ni nu läsa en av hans nyskrivna och tidigare opublicerade dikter.

Han kom till Sverige tjugoarton, 
fick jobb direkt från Svenska Palmen.
Altaner mest. Han lärde namnen
på Stockholms villastäder. 
Samma villkor som därhemma: 
Jämna sextiotimmarsveckor,  
varje sommar sju dar ledigt. 
Sängplats i en trång gemenskap  
av fjorton landsmän i en fyra.  
Tillståndets pris var ett gratis slit
på chefens kåk i Mälarhöjden.  

Två år gick, med lön att skicka 
till familjen i Zaporizhyzha, 
dubbelt mot vad han tjänat hemma
där Ana satt med fyra ungar. 
En dag plötsligt beordrad väntan:
”Kunden har inte betalat oss”. 
Följande halvår gick han runt 
utan jobb och sparkontot tömdes. 
Han pantade burkar när han fick höra
att en håltagningsfirma letade folk
till nyproduktion för allmännyttan
i Hässelby Strand: Bodar, passerkort, 
bygghiss och förman. Nya kollegor, 
samma slit och samma snöglopp,
samma obetalda helger. 
Covid värst: Borra med feber.  

Efter en tid kom en välbekant
order: ”Lönerna dröjer. Kunden har inte 
betalat fakturan. Vi måste jobba 
ikapp och bli klara, så att de betalar”.
Nästa månad samma visa. 
Spelets insats blev fördubblad 
och i tredje ronden var han slagen.
Vräktes från boendet, sov fyra nätter 
i chefens garage på ett liggunderlag,
hittade sängplats till rövarpris 
hos en georgier i Bagarmossen.  
sattes i skuld men kom genom
honom in på projektet Förbifarten: 
Byggstäd och bilning i tunnelbygge.  

Några svenskar inne i berget  
lärde ut kollektivavtalet. 
Han fattade mod och ringde georgiern, 
krävde sjuklön, övertid, OB och avtal, 
fick sparken och krävdes på hyresskulden. 
I desperation tog han vadsomhelst:
En känd aferist som jobbar åt PEAB.
Lade tak på en skola, byggde parhus i Sickla.
Lurad på lönen för fjärde gången  
kunde han inte annat än tomhänt  
resa hemåt med långfärdsbussen.  
Fyra veckor, sedan kom kriget.  
Familjen stod då illa rustad  
eftersom han byggt i Sverige. 
Många delade erfarenheten. 

Publicerad Uppdaterad