Unionens avtalsmodell för sina anställda har mött kritik, men HR-chefen Anna Bergqvist försvarar upplägget. Trots kritiken om brist på oberoende granskning och påståenden om ”inavel” menar Bergqvist att modellen är transparent och effektiv för att hantera arbetsmiljö och anställningsvillkor.
Anställda på Unionen menar att organisationen inte följer den svenska modellen och vägrar teckna kollektivavtal för sin egen personal. Unionen har i dagsläget ett upplägg som bygger på ett företagsavtal och ett samverkansavtal, där villkoren regleras enbart inom den egna organisationen. Något som arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog beskriver som tveksamt ur ett arbetsrättsligt perspektiv.
– För mig som utomstående betraktare ger konstruktionen intryck av att Unionen vill vara både arbetsgivare och arbetstagarorganisation på samma gång, säger Tommy Iseskog till Arbetaren.
Nu svarar HR-chefen, Hanna Bergqvist, på Arbetarens frågor över mejl. Enligt de avtal Arbetaren granskat är det även hon som signerat dokumenten.
Bergqvist framhåller att FAU och Facklig Samverkan har egna revisorer och årsmöten för att säkerställa ansvar och att modellen ger “samma förutsättningar som gäller på den externa arbetsmarknaden.”
Unionen har i dagsläget ett upplägg som bygger på ett företagsavtal och ett samverkansavtal. Modellen bygger på avtal mellan Unionens förbundsanställda och Facksam, där förbundskontorsklubben och förhandlingsorganisationen för arbetsgivarparten FAU ingår. I alla dessa tre delar sitter personer som är anställda från Unionen, stämmer det?
“FAU är en arbetsgivarorganisation som har en egen styrelse och egna stadgar. I denna organisation är fackförbundet Unionen och Unionens bolag medlemmar. Facklig Samverkan är en central facklig organisation som har en egen styrelse och egna stadgar. Mellan FAU och Facklig Samverkan finns det centrala avtal såsom Samverkansavtal samt kollektivavtal (Allmänna Villkor med tillhörande avtal för löner med mera.) Det finns även en förhandlingsordning mellan parterna. Således är vår modell en kopia på den modell som tillämpas mellan medlemmar i Svenskt Näringsliv och medlemmar i LO/TCO/SACO. När det gäller vilka som ingår i styrelser i respektive organisation samt företräder detsamma är läget följande, på arbetsgivarsidan utgörs detta av förtroendevalda från Unionens förbundsstyrelse samt anställda i Unionen (Kanslichef/HR-Chef med mera). På arbetstagarsidan är det utsedda förtroendevalda bland dess medlemmar (klubbar), klubbarnas medlemmar är anställda inom Unionen och dess bolag.”
Det finns alltså ingen oberoende part som granskar Unionen. Hur kommer det sig att ni har det upplägget? Hur ser Unionen på att era egna anställda kritiserar er för att teckna avtal med er själva?
“FAU är en organisation som har stadgar, årsmöte och revisorer som har möjlighet att hantera frågor kring ansvarsfrihet för styrelse. Facklig Samverkan är en organisation som har stadgar, årsmöte och revisorer som har möjlighet att hantera frågor kring ansvarsfrihet för styrelse. Således finns möjlighet för samma granskning samt ansvarsutkrävande som inom vilken arbetsgivarorganisation eller fackförbund inom Svensk Näringsliv respektive LO/TCO/SACO som helst.
När det gäller frågeställningen kring huruvida anställda anser att nuvarande modell är bra eller dålig finns det inga underlag. Dock har FAU i dagsläget inte ansett att modellen är dålig, Facklig Samverkan och dess medlemmar (klubbar inom FAU verksamhetsområde) har heller inte ansett att modellen är dålig. Att det kan finnas enskilda individer som har haft synpunkter, är helt rimligt inom en organisation med cirka 1 000 anställda.”
Arbetsrättsjurister som Arbetaren har talat med menar att detta upplägg ger intryck om att vara ”inavel”. Hur ser ni på detta?
“Vi anser att den modell som FAU och Facklig Samverkan har valt för att säkerställa rimliga anställningsvillkor och en god arbetsmiljö, ger samma förutsättningar internt som de modeller som finns på den externa arbetsmarknaden.”
Konverteringsregler och särskild visstidsanställning inträffar redan efter tolv månader. I Unionens avtal för deras anställda står det 24 månader. Anser Unionen att ni följer Las?
“Vi anser att vi följer lagen då den är dispositiv i detta avseende. Grunden hos oss är att man är tillsvidareanställd på heltid, vi har i vissa verksamheter behov av tidsbegränsade anställningar och de flesta som har haft tidsbegränsade anställningar hos oss har historiskt sett övergått till en tillsvidareanställning.”
Det står också att Facksam funnits som organisation formellt sedan 2022, men detta upplägg ska ha funnits sedan 2008. Hur såg upplägget ut innan Facksam blev en registrerad organisation?
“När det gäller vår modell kring arbetsgivarorganisation och intern facklig organisation, så ändrades/bildades dessa i samband med att HTF och SIF bildande Unionen. Det har sedan 2008 funnits två parter den ena är FAU och den andra är Facklig Samverkan. Båda organisationerna har haft stadgar och styrelser sedan 2008.”
I ett annat mejl till Arbetaren skriver Carina Fisher, ordförande på Facksam, att man före 2022 använde Unionens organisationsnummer, samt hade ett fiktivt organisationsnummer hos bank.
Unionen lägger upp jobbannonser både på Linkedin och er egen hemsida där det står att villkoren sker ”enligt kollektivavtal”. Anser ni att dessa uppgifter är korrekta?
“Ja, då det finns ett kollektivavtal som är tecknat mellan FAU och Facklig Samverkan för anställda i Unionen, Unionen Medlemsförsäkring AB samt Klara Norra Fastigheter AB.”
Vad anser ni är ett kollektivavtal? Vad skiljer ert kollektivavtal från det som medlemmar tecknar hos er?
“Det finns flera typer av kollektivavtal. Ett lokalt avtal tecknas mellan klubb och arbetsgivare, ett centralt avtal tecknas mellan arbetsgivarorganisation och fackförbund (central facklig part). Det mesta som finns i vårt kollektivavtal återfinns i externa avtal. Det finns olikheter beroende på att kollektivavtalen är anpassade utifrån verksamhet och bransch.”
Hur kommer det sig att Unionen inte tecknar ett lokalt kollektivavtal eller går med i en arbetsgivarorganisation?
“FAU har gjort en bedömning att denna modell gagnar oss och de anställda bäst.”
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till prenumeration@arbetaren.se om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.