Socialförvaltningen i Göteborg är en av de arbetsplatser som deltar i forskningsprojekt om fyra dagars arbetsvecka. Forskaren Lena Lid Falkman vill undersöka om man kan leverera lika mycket jobb på kortare tid.
Tre verksamheter och runt 90 personer inom socialförvaltningen Nordost i Göteborg deltar i en studie om fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön som genomförs av Karlstads universitet i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm. Projektet börjar i november och kommer pågå i fyra månader.
Frida Johansson, HR-chef på socialförvaltningen Nordost i Göteborg, hoppas på att en kortare arbetsvecka ska kunna sänka personalomsättningen.
– När man arbetar inom socialförvaltningen, särskilt inom utsatta områden, är det inte alltid lätta frågor som man hanterar. Och det kostar, även om lust och vilja finns, säger Frida Johansson till Göteborgs-Posten.
Enheten för barn och unga på socialkontoret i Hjällbo är en av de arbetsplatser som omfattas av projektet. Enhetschefen Maria Lindholm berättar att gruppen redan börjat förbereda sig.
– Halva arbetsgruppen kommer jobba hemifrån en dag under ordinarie vecka. På så sätt ställs vi andra inför en situation där vi utmanas att tänka hur vi skulle ha handlat om vi redan var inne i projektet, säger hon till Göteborgs-Posten.
Hon beskriver även att det finns utmaningar då de bland annat behöver effektivisera möteskulturen. Maria Lindblom säger att det därför känns skönt att ingå i ett forskningsprojekt där de kan få stöd i processen.
Forskaren Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstads Universitet och vid Handelshögskolar i Stockholm, leder projektet. Hon vill undersöka om man kan leverera lika mycket jobb på kortare tid, skriver Karlstads universitet.
– Det vi vet från tidigare forskning är att det verkar vara bra för hälsan och att det faktiskt verkar gå att upprätthålla produktivitet samt att man blir en mer attraktiv arbetsgivare. Men det finns också forskning som visar att effekten avtar över tid och att förkortad arbetstid kan skapa en del schemaproblematik, säger Lena Lid Falkman i ett uttalande på universitetets hemsida.
Men det är inte alla som tycker att förkortad arbetstid är lösningen, personalvetaren Lihini Wijesinghe är kritisk.
– Vår utmaning är att vi har en arbetsrelaterad stress på den svenska arbetsmarknaden, lösningen kan inte vara att vi ska vara mindre på stället som är ohållbart. Vi måste självklart lösa det som är ohållbart, säger hon i en intervju med Sveriges Radio.
Hon lyfter även fram skyddsombuden som viktiga för att komma åt problemen med stress.
– Arbetsgivare behöver bli bättre på att jobba mer förebyggande och med det som skapar stress och ohälsa och här är också skyddsombuden jätteviktiga i det arbetet.
Även Mats Essemyr, ekonomhistorikern och tidigare utredare på TCO, ser risker med att införa fyra dagars arbetsvecka. I en intervju med Sveriges radio lyfter han att det kan skapa otrygghet när en företagsledning, utan avtal med facket, bestämmer huruvida det är fem eller fyra dagars arbetsdagar som gäller. Dessutom menar han att det kan uppstå oro och besvikelse kan uppstå om man senare behöver återgå till fem dagars jobb.
– De som jobbar blir besvikna och osäkra.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.