Läraren Mirjam Haj Younes manus till en lärobok om rasism refuserades av förlaget Natur och Kultur. Några månader senare får hon veta att förlaget gett en annan författare i uppdrag att skriva en liknande bok. Nu anklagar Mirjam Haj Younes förlaget för idéstöld.
– Jag blev helt paff, säger Mirjam Haj Younes om när hon såg rubrikerna i Seher Yilmaz bok Om rasism – och vägen framåt som förlaget Natur och Kultur ger ut den 9 juli.
I oktober 2022 presenterade Mirjam Haj Younes ett utkast på ett läromedel om rasism för förlaget Natur och Kultur. Förslaget refuserades men några månader senare fick hon höra att en liknande bok skulle ges ut av förlaget.
Mirjam Haj Younes anser att upplägget i den boken, Om rasism – och vägen framåt, påminner om det upplägg hon skickade in till förlaget; målgruppen är grundskolans senare år, boken inkluderar en lärarhandledning och i båda innehåller varje kapitel en berättelse samt övningsuppgifter. I Mirjam Haj Younes bok bygger berättelserna på vittnesmål, medan berättelserna i Seher Yilmaz bok är de fiktiva.
Mirjam Haj Younes är själv lärare och skrev boken under sin föräldraledighet. I arbetet var referensgrupper med lärare, rektorer och sakkunniga från bland annat Sametinget och Afrosvenskarnas riksförbund inblandade.
– Jag satt och ammade min dotter medan jag skrev. Jag lade ner min själ i det här arbetet.
Mirjam Haj Younes berättar att hon upplevde det som att hon behövde övertala Natur och Kultur om att boken är unik då det inte finns något läromedel om rasism.
– De fick tillgång till hela mitt manus.
Natur och kultur: “Manuset matchar inte vår utgivning”
I november 2022 fick hon återkoppling från förlaget och förläggarna ber om mer tid för att fatta ett beslut. I januari 2023 kommer beskedet från förläggarna i ett mejl: de anser att ämnet är relevant och att de ”vänt och vridit på manuset för att se om det passar vår utgivning och marknadens behov”.
Men det blir ändå ett nej. I mejlet, som Arbetaren tagit del av, tillägger förläggarna att de inte ser “att manuset matchar vår utgivning inom ämnet/närliggande ämnen. Vi är också tveksamma till om högstadielärare skulle köpa ett material som detta.”
Då bestämmer sig Mirjam Haj Younes för att söka pengar för att göra boken själv. Hon söker pengar från Palmefonden och Kulturrådet tillsammans med förlaget Dikko, som till hennes glädje går med på att göra en gratisbok.
– Det tog på mitt självförtroende och jag tänkte att det jag skrivit kanske inte är så bra.
Men i april i år hörde en av de som deltagit i Mirjam Haj Younes bokprojekt av sig till henne för att berätta att Natur och Kultur skulle ge ut en bok som påminde om hennes.
– Det de lade upp på sin hemsida i början av året och det som jag skickade in till dem är nästan identiskt. Jag tänkte: “Det kan inte vara en slump”. Jag fick dessutom reda på att det var samma förläggare som nekade mitt bokmanus för att en månad senare kontakta Seher Yilmaz för att ge henne uppdraget att skriva en liknande bok.
Mirjam Haj Younes: “Tror inte det är en slump”
Mirjam Haj Younes, låter en kollega kontakta Seher Yilmaz, som berättar att hon fick rubriker att förhålla sig till i sitt skrivande av brödtexten.
– Förlaget menar att det är en slump, men jag tror inte att det är det med tanke på att det är samma förläggare, säger Mirjam Haj Younes.
När hon mejlar förläggarna så får hon till svar att de tackade nej eftersom de ger ut läromedel och inte kurspaket.
– Det stör mig otroligt mycket, min bok innehåller det deras innehåller: handledning, faktatexter och uppgifter. Det är inte ett kurspaket, det är en bok.
I ett mejl till Mirjam Haj Younes, som Arbetaren tagit del av, skriver förlaget att: ”Din idé är din och vi har absolut inte tittat på den, inspirerats av den eller använt den som underlag.”
Mirjam Haj Younes skyndar på egen utgivning
Mirjam Haj Younes bok var egentligen tänkt att publiceras i november i år. Men när Mirjam fick reda på att Seher Yilmaz bok skulle komma ut innan bestämde hon sig för att tidigarelägga utgivningen.
– Formgivningen som skulle tagit fyra månader, fick ta två veckor. Jag var så himla mån om att mitt arbete skulle komma ut först. Jag vill inte se ut som en copycat av mitt eget jobb.
Den 24 juni kom boken Bryt mönstret – En antirasistisk verktygslåda av Mirjam Haj Younes ut på förelaget Dikko. Den 9 juli kom Om rasism av Seher Yilmaz ut på förlaget Natur och kultur.
Natur och Kultur svarar på kritiken
Karolina Danström, redaktionschef på Natur och Kultur, svarar via mejl på Arbetarens frågor om Mirjam Haj Younes berättelse. Hon förnekar det Mirjam Haj Younes anklagar Natur och Kultur för och menar att när förlaget tackat nej till ett manus har de inte mer med det att göra.
”Det som Mirjam Haj Younes anklagar oss för är inte sant. Vi har varken tagit Mirjams text eller hennes koncept. Att vi ger ut en lärobok om att motverka rasism är inget konstigt, heller inget konstigt att ett annat förlag gör det.”
Förlaget förnekar även att de skulle behöva övertygas om att det behövs ett läromedel om rasism.
”Om Mirjam upplevde att hon fick övertyga oss så handlade det nog mer om att hon vilje sälja in sitt material.”
Hon beskriver Mirjam Haj Younes inskickade idé som en handledning riktad till lärare med tillhörande filmer och verkliga vittnesmål. Natur och kulturs bok Om rasism vänder sig direkt till eleverna, svarar Karolina Danström. Till Om rasism finns dock en tillhörande digital lärarhandledning som skrivs av två yrkesverksamma lärare.
”Det som Mirjam Haj Younes gör är att i efterhand plocka ord ur sitt innehåll för att få det att likna vår innehållsförteckning.”
Mirjam Haj Younes menar dock att även hennes manus riktade sig till elever och att lärarhandledningen var en del av boken. Manuset var, enligt henne, inte avhängigt filmerna som hon presenterade som ett möjligt tillägg.
När jag tittar på kapitelindelningen för “Om rasism” och det manus Mirjam Haj Younes skickade till er kan jag se att strukturen är liknande, med inledning om normer och rasism, sedan en genomgång av olika rasismer, och en avslutning som handlar om att agera. Uppbyggnaden tycks därmed snarlik. Vad tänker ni kring det?
”Nej, det som du beskriver är ett pedagogiskt upplägg som du till exempel kan hitta på Forum för levande historia eller Skolverket”, svarar Karolina Danström via mejl.
Hon understryker att Seher Yilmaz inte hade kännedom om Mirjams Haj Younes inskickade idé och att förlaget inte tittat på eller inspirerats av den, samt att det finns gott om annat material att vända sig till.
När kontaktade ni Seher Yilmaz och vilka instruktioner fick hon från förlaget?
”Som jag har svarat nedan så har vi haft kontakt med Seher Yilmaz sedan hon skrev sin första bok hos oss. Vi frågade henne om hon ville skriva ett läromedel med målgruppen elever på högstadiet som skulle vara pedagogiskt upplagt kring vad som orsakar rasism, hur rasism kan yttra sig och vad vi kan göra åt det. Hon påbörjade arbetet med boken förra sommaren och har arbetat med boken fram tills nu.”
“Inget idéskydd i Sverige”
När branschtidningen Svensk bokhandel skrev om fallet i början av juni pratar de med Åsa Anesäter som är jurist på Författarförbundet och vice ordförande för Administration av litterära rättigheter i Sverige (ALIS). Enligt henne förekommer det att författare presenterar idéer och manus för förlag som refuseras, men att författaren därefter upptäcker att förlaget använt ett liknande idé eller upplägg med en annan upphovsperson. Hon uttalar sig generellt och inte om det specifika fallet.
– Vi har inget idéskydd i Sverige, så man får låta sig inspireras. Men ger man ut ett verk som bygger på en annan sakprosaförfattares verk så finns det en moralisk aspekt, även om man håller sig på rätt sida juridiken, säger Åsa Anesäter till Svensk bokhandel.
Hon berättar även att Författarförbundet skulle vilja se en branschrekommendation på området där bland annat etiska regler skulle finnas med.
Till Svensk Bokhandel skriver Seher Yilmaz att hon blev tillfrågad av Natur och Kultur att skriva ”en elevbok för högstadiet om rasism”, samt att förlaget föreslog kapitelrubriker utifrån de former av rasism som lyfts fram hos Forum för levande historia.
Hon uppger även att allt innehåll i boken Om rasism – Och vägen framåt är skrivet av henne själv.
Mirjam Haj Younes är noga med att påpeka att hon inte anklagar Yilmaz för plagiat. Det hon vänder sig mot är att förlaget ser ut att ha gett hennes idé och upplägg vidare till en annan författare, efter att hennes bok refuserats.
Arbetaren har sökt Seher Yilmaz.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.