Att införa någon form av beskattning för turister som besöker kommunen vore bra, det anser hälften av Sveriges främsta turistkommuner, enligt en undersökning SVT gjort.
Tusentals demonstranter har under våren protesterat mot turismen i Barcelona och sprutade bland annat med vattenpistol på turister, vilket CNN rapporterat om. Men även i Sverige har turismen, som har ökat mycket de senaste åren, fått konsekvenser på många lokalsamhällen.
På Gotland vill regionrådet Meit Fohlin (S) införa en turistskatt. Eftersom kommunens infrastruktur och sjukvård avsedd för öns 60 000 invånare inte mäktar med en miljon besökare, rapporterar SVT.
– Det är viktigt att turismen fortsätter att vara en viktig näring och då behöver man också bidra till det lokala, säger Meit Fohlin till Sveriges radio.
I en enkät har tv-kanalen frågat de styrande politikerna i 30 av Sveriges 290 kommuner om hur de ser på att införa någon form av turistskatt. De tillfrågade kommunerna är de som det senaste året haft flest gästnätter per invånare. 22 har svarat varav hälften ser positivt på någon form av turistskatt.
Elva av kommunerna som har svarat att de skulle se positivt på införandet av en skatt tillhör Socialdemokraterna och en kommun leds av Centerpartiet. De kommuner som ställer sig mer skeptiska till någon form av skatt styrs av partierna: Lysekilspartiet, Kristdemokrater, Socialdemokraterna, Centerpartistet och Moderaterna.
Kritik: “Turismen ger ett liv och en puls”
Kommunstyrelsens ordförande i Vadstena, Peter Karlsson (M), hör till dem som är kritiska till idén.
– Turismen ger ett liv och en puls som gör det möjligt att ha en levande kommun året runt. Kommunen är en turistort med många besöksmål vilket ger många arbetstillfällen, säger han till SVT.
Emilia Töyrä (S) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna och är positiv till att en skatt skulle kunna tas ut lokalt. Även om hon inte ser att det är ett bekymmer med bristande acceptans för turism i Kiruna i dag, tror hon att det det skulle kunna bli det i framtiden.
– Vi ser ju hur det ser ut i Sydeuropa idag där det börjar komma fler röster om att turisterna måste minskas eller helt försvinna, säger hon till SVT.
I Italien infördes en turistskatt år 2011. Syftet var just att få in bidrag till att stärka upp infrastrukturen och bevarandet av kulturella sevärdheter i de mest besökta städerna.
I ett första steg införde då elva italienska kommuner skatten. Skatten har under åren varierat mellan 1 och högst 5 euro (motsvarande runt tio och femtio kronor). Men sedan 2023 är det för städer, där antalet turister uppgår till 20 gånger fler än dess invånare, möjligt att höja skatten till högst 10 euro (motsvarande cirka 12 kronor) per person per natt. Några av de mest besökta städerna i relation till invånarantalet är Venedig, Florens, Rimini, Pisa, Siena och Verbania.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.