Spaniens största fackförbund anordnade på torsdagen gemensamma demonstrationer i ett flertal städer. Anledningen är en kontroversiell fängelsedom mot fackföreningsaktivister, som kritiker menar riskerar att kriminalisera facklig verksamhet.
Efter att Spaniens Högsta domstol tidigare i somras bekräftade en kontroversiell fängelsedom mot sex fackligt aktiva, kända som ”La Suiza 6” efter konditoriet som en av de dömda personerna arbetade på, ordnade en bred koalition av landets största fackförbund demonstrationer i flera spanska städer på torsdagskvällen.
Fallet i frågan tog sin början i den nordspanska kuststaden Gijón, 2017. Efter en infekterad konflikt mellan en arbetare och hennes chef på konditoriet La Suiza, inledde fackföreningen CNT en blockad mot butiken. Det som följer är flera månader av stridsåtgärder. Parterna kommer aldrig överens innan företaget stänger ner, senare samma år.
Lagliga stridsåtgärder
Men det juridiska efterspelet hade bara börjat. Arbetsköparen polisanmälde flera av CNT-aktivisterna som deltagit i organiseringen för bland annat förtal, hot och tvång. Facket menar däremot att stridsåtgärderna varit fullt lagliga.
Turerna sedan dess har varit invecklade. 2021 dömde Asturiens provinsdomstol den före detta bageriarbetaren samt fem fackföreningsaktivister som deltog i stridsåtgärderna, fyra kvinnor och en man, slutligen till tre och ett halvt års fängelse för tvång och övergrepp i rättssak, samt till flera hundra tusen euro i skadestånd.
Bland fackligt aktiva var domaren i fallet en gammal bekant. Flera år tidigare hade samma domare dömt två varvsarbetare, också de från Gijón, till ett flerårigt fängelsestraff efter en annan arbetsplatskonflikt – en historia som bland annat inspirerade den spanska långfilmen Los lunes al sol, med Javier Bardem.
CNT: Antifacklig repression
Domen mot de sex personerna i Suiza-fallet överklagades, men bekräftades alltså av Högsta domstolen den 24 juni, något som enligt fackföreningen CNT är en skandal som påminner om den antifackliga repression som rådde under Franco-tiden.
– Det visar än en gång att försvaret av arbetarrättigheter strider mot de dominerande klassernas intressen i vårt samhälle, förklarade Erika Conrado, generalsekreterare för CNT, i en presskonferens i helgen. Hon kallade domen för ett angrepp mot fackens rätt till helt vanliga kampmetoder.
Kritiken mot domen kommer inte heller enbart från syndikalistiskt håll. Utöver CNT och CGT, vars politiska linje går att likna med svenska SAC:s, har även UGT och CCOO, landets två största fackföreningar, med runt en miljon medlemmar vardera, fördömt domstolsbeslutet och kallat till protester.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.