Den internationella domstolen i Haag, ICJ, har slagit fast att Israels närvaro i de palestinska områdena är brottslig. Omvärlden bör genast upphöra att stödja Israels ockupation och bosättningar, enligt ICJ. Det är första gången domstolen gör ett sådant uttalande.
ICJ kräver nu att Israel så fort som möjligt drar sig tillbaka. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar i ett utlåtande på plattformen X uttalandet för ”falskt”.
Domstolsutlåtandet som lästes upp av Nawaf Salam, ordförande i ICJ, är inte bindande, men rör för första gången Israels ockupation och bosättarpolitik på palestinska områden.
Domstolen pekar ut israeliska handlingar som är del av ockupationen och som domstolen menar är brottsliga. Det handlar om byggandet och expansionen av bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem, användandet av naturresurser, annektering av mark och markkontroll samt diskriminerande politik, vilket allt strider mot internationell rätt.
Men Israels politik bryter inte bara mot internationell rätt utan hindrar även palestiniernas rätt till självbestämmande, enligt ICJ. Israel är skyldig att betala för de skador som uppstått i samband med ockupationen
– Etableringen och den fortsatta närvaron av israeliska bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem, och regimen som associeras med dem, har brutit mot internationell rätt, säger domstolens ordförande Nawaf Salam, enligt Reuters.
ICJ: Inget stöd till Israelisk ockupation
ICJ har även kommit fram till att inga stater får ge stöd eller bidra till Israels fortsatta närvaro på palestinska områden. Samma sak gäller för FN:s säkerhetsråd och generalförsamling som också har en skyldighet att inte erkänna ockupationen som laglig samt att inte ge stöd som kan innebära att den fortsätter.
”Ett viktigt steg”, för att få slut på ockupationen, kommenterade Riyad Mansour, Palestinas FN-ambassadör, ICJ:s utlåtande. Medan Palestinas utrikesminister Riyad Maliki menade att ICJ:s beslut är en “vattendelare för Palestina, för rättvisa och för internationell rätt”.
Ett flertal länder gick ut och backade upp ICJ:s uttalande efter utredningen och underströk vikten av att stå upp för internationell rätt.
USA har dock förhållit sig mer kritiskt till vad de beskrev som ”bredden” i fördömandet av Israel.
ICJ, eller den Internationella domstolen, är FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut, som finns i Haag i Nederländerna.
Israel tog Västbanken, Gazaremsan och Östra Jerusalem – mark tillhörande det historiska Palestina – i sexdagarskriget 1967, och har sedan dess upprättat bosättningar i dessa områden. Innan 2005 fanns också bosättningar i Gaza.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.