Studentprotester mot kvotering som ger vissa förtur till statliga jobb har resulterat i våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor, där 147 personer ska ha dödats, rapporterar Reuters. Arbetaren har pratat med bengaliska Zinnat Parvin som inte får tag på sin man som befinner sig i Bangladesh efter att staten stängde ner internet.
– Ryggen var full av gummikulor, man kunde inte se huden, berättar Zinnat Parvin om en bild hon har sett från protesterna i Bangladesh. Zinnat Parvin kommer från Bangladesh och följer vad som rapporteras från landet. Vad som sker gör henne märkbart berörd.
– Jag kan inte må bra när Bangladesh inte gör det, säger hon. Att inte vara i Bangladesh känns dubbelt. På ett sätt är hon tacksam över att hon och hennes barn inte är i landet, hade hon varit i Bangladesh hade hon kanske inte kunnat hålla sig från att gå ut på gatan och protestera.
Protesterna började redan förra månaden och har fått tusentals att gå ut på gatorna. För en vecka sedan eskalerade situationen när studenter från Dhaka Universitet drabbade samman med polis och motdemonstranter uppbackade av det styrande partiet Awami League, enligt Nyhetsbyrån AP.
Många döda i protesterna
147 personer har dödats enligt sjukhusdata och 1 600 ska ha blivit gripna i de två storstäderna Dhakar och Cittagong, rapporterar Reuters. Under fredagen infördes ett utegångsförbud, dessutom har staten stängt ner internet och satt in armen. Zinnat Parvin har varken pratat med sin man, sin mamma, syster eller vänner sedan i torsdags förra veckan.
– Jag kan inte kontakta min familj, jag vet inte hur min man, min mamma, syster, släktingar och vänner mår. Om de lever eller inte, säger Zinnat Parvin.
Missnöjet mot presidenten växer
Presidenten Sheikh Hasina, dotter till Sheikh Mujibur Rahman som ledde frihetskampen mot Pakistan, ska innan studenter dödades ha kallat de som motsatte sig kvotsystemet för ”razakar”. ”Razakar” är en benämning på de som påstods samarbeta med den pakistanska armen under kriget 1971.
– Presidenten kallade studenterna för ”razakars”, det är det värsta man kan kalla någon i Bangladesh. Detta gjorde folk väldigt arga, säger Zinnat Parvin.
Zinnat Parvin berättar om en av studenterna, Abu Sayeed, som sköts ihjäl av polis.
– Han sträckte ut händerna åt sidorna och de sköt honom, efter honom dödade de fler och fler studenter, säger hon med darrande stämma.
Kvotsystemet måste skrotas
Förra onsdagen ska presidenten dock ha meddelat sitt stöd till familjerna till de som dödats och utlovat en rättslig utredning. Hon ska även ha gjort uttalanden där hon kritiserar sina politiska motståndare för det våld som uppstod i samband med protesterna. Hasina själv har tidigare blivit kritiserad för kränkningar mot mänskliga rättigheter och för att motverka yttrandefrihet. Anklagelser regeringen avfärdar, skriver Reuters.
Under onsdagen ska utegångsförbudet lyftas mellan klockan 10 och 17 för att människor ska kunna gå ut och handla det nödvändiga och även kontor kommer att hålla öppet mellan 11 och 15.
Protesterna utbröt efter att landet skulle återinföra ett kvotsystem som ger fördelar till släktingar till krigsveteraner från frihetskriget mot Pakistan 1971, och innebär förtur till statliga jobb.
– Ungdomarna ville få sina rättigheter, de vill inte ha kvotsystemet. Det var helt oetiskt och korrupt, säger Zinnat Parvin.
Kvotsystemet innebar att 56 procent av de statliga jobben var öronmärkta för olika kvotgrupper, där den största kvoten just var släktingar till frihetskrigare. Under söndagen kom en ny dom som innebar att 93 procent av jobben skulle vara öppna för meriterade kandidater, vilket regeringen under tisdagen sade att de kommer att följa.
Under onsdagen rapporterar Sveriges radio att det är lugnare på gatorna i landet. Men det finns ett socialt missnöje som pyr.
Zinnat Parvin menar att protesterna inte bara handlar om kvotsystemet.
– Folk har lidit länge, lidandet har gjort dem modiga.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.