Omslag till Arbetarens sommarföljetong: Gun Hedlunds roman Striden må fortgå.
Gun Hedlunds roman Striden må fortgå – En roman om kärlek och syndikalism är sommarens följetong i Arbetaren.  Foto: Bomhus hembygdsförening/ Arkiv Gävleborg, Evelin Skoglund, Arkiv Gävleborg, privat

”Striden må fortgå” – Kapitel 13

Den självständiga Emilia förälskar sig i den revolutionära syndikalisten Paul. Deras liv präglas av hårt arbete, men också av solidaritet och kärlek. Runt dem växer striderna. Ska det sluta med rösträtt och reformer, eller med revolution? Emilia och Paul tycker olika, men de enas i kampen mot världskriget. Romanen utspelar sig under 1910-talet och är baserad på författaren Gun Hedlunds farföräldrars liv. Det här är kapitel 13 ur Striden må fortgå – En roman om kärlek och syndikalism.

1917

Läget blev alltmer förtvivlat för både familjen Hedlund och grannfamiljer runt om. Oron vibrerade i luften. De var inte ensamma om svårigheterna, sedan i höstas gick det knappt att få tag på matvaror, trängseln och köerna var oändliga i jakten på mjöl och potatis. Hungern molade och gnagde i magen hela dagarna även om de precis klarade att hålla direkt svält från dörren.

Mjölk och kaffe gick helt enkelt inte att få tag på. Emilias gamla kontakter i Valbo var inte till mycket hjälp, flera befarade böter för olaglig handel och ville inte ha besök. Upprorsstämningen började växa, folk hade fått nog. Ransoneringskorten från i vintras var inte till någon glädje när det inte fanns varor att få. Ännu värre blev det efter Tysklands proklamation om det oinskränkta utbåtskriget i början av året. All import ströps och övriga länder utlyste handelsblockad mot neutrala länder.

Emilia brukade tänka att sockerransoneringen förra somma- ren bara varit som en förövning. Pris- och ransoneringspoli- tiken var redan då ett misslyckande. Regeringens försök med maximipris hade havererat. Ofta hade hon pratat med Paul om sin besvikelse över hur osolidariska folk var på landsbygden. De levde gott, hade ingen brist på mat och bredde tjockt med smör på brödet. Potatis fanns väl lagrad och gömd så att det räckte hela året ute på gårdarna. Hon hade sett med egna ögon hur bönder som nekat henne inköp behöll grädden till sitt eget smör och utfordrade kalvar och grisar med skummjölk. Paul in- stämde i att deras handlande var svekfullt, i städernas matbodar fanns inget smör att få tag på för vanligt folk, bara för dem som kunde betala ockerpriser.

I mitten på februari gjorde Emilia ännu ett försök att resa till de gamla hemtrakterna för att finna ut om det gick att inhandla något ätbart. Hon bestämde sig för att avstå från besök hos dem som nekat sist och vandrade en bit längre bort från Taflan mot Valbo kyrka. Hon hade ett barndomsminne av att hennes far haft en leverantör i Häcklinge, Magnusson. Hela familjen hade varit på besök i hennes föräldrahem, de hade en jämnårig dotter som hon lekt med. Kanske hon kunde få köpa lite brödsäd där. Nu hade det införts maximipris också på detta så hon skulle ha råd. Hon knackade på i det ståtliga gulmålade boningshuset men inget svar hördes, så hon vände sig om och gick över till ladu- gårdsbacken. Det var inte mjölkningsdags men kanske någon av makarna Magnusson hade sysslor där ändå. Dörren till ladugården stod öppen och hon klev in. Den både söta och fräna lukten och värmen slog emot henne, hon kände sig som en ovan stadsbo. Emilia hörde gnyende och grymtanden från en griskätte, korna tittade slött på henne när hon passerade förbi.

»God dag, Magnusson? Är jag bekant, Emilia Eggers från Taflan?« sade hon försiktigt när en karl i ladugårdskläder kikade upp från grishon.
De bryska avspisningarna vid ett par tidigare besök på andra gårdar hade gjort henne försiktig, hon hoppades att mannen skulle minnas henne som liten flicka. Han tittade på henne, rynkade pannan och höll hinken bakom ryggen. Då såg hon. I grishon låg guldgul brödsäd som de tre grisarna glupskt kastat sig över, de trängdes och skuffades runt hon. Emilia stirrade på sörjan, säden var blandad med vitglänsande skummjölk. Aldrig att svin utfordrats med sådan finmat i hennes barndom.

»Hm, Emilia Eggers, det är nog bekant.«
»Men vad gör Magnusson? Det där är ju människomat. I Bomhus där jag bor nu finns varken mjölk eller brödsäd.«
»Det ska hon inte lägga sig i. Försvinn härifrån, vi har inte bett om tiggeribesök långt bortifrån.«
»Så det görs feta vinster på oransonerat fläsk i det här huset.« Han klev raskt ut ur kätten, stängde dörren och föste henne bryskt framför sig. Hon snubblade fram över det våta och nedsölade golvet. Emilia fick en knuff i ryggen och ladugårdsdörren smällde igen bakom henne. Det sista hon hörde var Magnussons vredgade röst om att hon inte var välkommen tillbaka.

Emilia kunde inte begripa det, Magnusson var bekant och hennes föräldrar hade känt familjen i många år. Att girigheten kunde sprida sig och förgifta folks samveten, även hos folk som verkat så rekorderliga. På väg därifrån tänkte hon att med Arbetarbladet uppslaget var det inte svårt att lista ut vad som dolde sig bakom svartabörshajarnas diskreta annonser om att de som privatpersoner önskade göra affärer. Skojarna hade väl varit på besök hos sådana som Magnussons och köpt in det feta fläsket. Samtidigt fick små butiker stänga när inga varor fanns att sälja. Det var inte konstigt att det jäste bland fattigt folk i städer och fabriker.

Kriget drabbade blint överallt. Den 8 mars gjorde kvinnorna uppror mot matbristen i Petrograd. Nyheterna om revolten som följde bland arbetare och soldater i Ryssland spreds snabbt, även till Bomhus. Tsarens abdikation i mitten av mars spädde på upprorsstämningen över hela landet. Samma månad avgick Sveriges statsminister, allmänt kallad Hungerskjöld, och i april bröt upproret ut. Det som tände gnistan var beskedet om ransonering till 250 gram bröd, spannmål och gryn per invånare och dag. Påläggskort på 50 gram för grovarbetare hjälpte inte långt.

Emilia följde skeendet och förstod tidigt att historia var på väg att skrivas. Hon tänkte att det i själva verket var kvinnorna som startade revolten, både i Sverige och i Ryssland.

Hon såg den lilla knappt uppmärksammade notisen i tid- ningen om vad som hänt tre dagar efter Petrogradkvinnornas revolt. Notisen nämnde kortfattat att när några fiskarhustrur från Hälsingekusten vandrat iväg och nått torget i Söderhamn med sina krav till Brödbyråns föreståndare hade drygt hundra kvinnor slutit upp. Hon kunde föreställa sig hur de fyra kvinnorna från sin fiskeby hade fått nog av molande magvärk, tomma skafferier och hungergråtande barn. Under veckorna som följde brukade hon tänka att det var i det lilla, den 11 april, som den svenska matrevolten startades.

Hon kunde följa hur otåligheten över den ständiga hungern som alla arbetarfamiljer levt med i två och ett halvt år övergick i ren desperation över hela landet. Potatislager som fryst i den stränga januarikylan. Regeringens misslyckande att nå ett handelsavtal med ententen förvärrade situationen ännu mer. Drottning Viktoria hade förstås ordnat med att Sverige sålde kött på export till Tyskland.

Resolutionen i Västervik den 16 april, som syndikalisten Frans Johan Gustavsson lyckades få folkmassan att enas omkring i stället för plundring, spreds som en gräsbrand runt om i landet. Den nådde även till Paul och hans kamrater. När Paul fann att historia skrivits var det i Västervik som revolten startade, det var då som hungerdemonstrationerna övergick till revolutionära krav.

Tredje och fjärde veckan i april exploderade upproret. Syndi- kalisterna manade på, krävde höjda löner, långtgående inflytande över livsmedelspolitiken och monarkins avskaffande. Överallt gick människor ut i protestdemonstrationer. I Åmål, Borlänge, Anneberg, Viskafors, Uddevalla, Sävsjö och ett hundratal andra orter hördes under vårmånaden vredgade och desperata rop om bröd till folket. Bagerier och handelsbodar med hemliga livsmedelslager fick ovälkommet besök och tvingades plocka fram sina dolda varor.

Den här aprildagen vandrade Emilia hem ifrån en bröddemonstration i Gävle med Asta vid sin sida, framför och bakom dem gick hundratals kvinnor, två–tre i bredd, de flesta husmödrar från Karskär och Kastet. Stämningen var på kokpunkten, uppslup- penhet över den mäktiga massaktionen blandades med vrede och förtvivlan. Några gick tysta och sammanbitna, andra pratade i ett. Väl hemma hos Asta var det som om euforin intog hela Emilias väsen, riste innanför bröstkorgen, gjorde det svårt att stilla sig. Minnesbilderna av alla dessa kvinnoansikten och röster passerade på nytt för hennes inre syn. Hon var kvar där på torget inne i Gävle, hörde de rytmiska slagorden »Bort med korten, giv oss bröd!« om och om igen. Utmattad sjönk hon ned på kökssoffan bredvid Asta.

Det här måste hon dela med en kvinna. Paul och pojkarna fick vackert vänta en stund i Norelund tills hon dök upp. Det kändes helt osannolikt. Att hon och väninnan tillsammans med Bomhus-grannarna kunnat dela desperationen med tusentals andra kvinnor, en enorm skara på Rådhustorget i Gävle. Att riktigt få skräna och gå an, ge utlopp för ilskan och våndan. Att nu fick det vara nog! Att få vråla gentemot borgmästarens prat om Guds prövning och skrika att hungerprövningen berodde på jobbarna med sina fula affärer och det Hammarskjöldska regementet.

»Tänk att vi kom oss iväg ändå«, sade Asta, rödblommig om kinderna och märkbart upplivad av stadsbesöket.
»Vilket oväsen. Det riktigt dånade om öronen, att en hop fruntimmer kan låta så«, kraxade Emilia.

Hon lutade sig tillbaka i kökssoffan, drog ett djupt andetag.
»Jag blev nästan rädd. Folk var så arga«, svarade Asta och reste sig upp för att lägga in ved i spisen.
»Det är klart att kvinnfolk har fått nog. Kinkiga ungar som inte får vettig mat, på en del håll rena hungersnöden. Jag är aldrig mätt, det värker i magen vareviga dag. Potatisflingor, är det mat?« undrade Emilia.

Hon pekade på den kurrande magen och ruskade på huvudet.
»Inte är det människomat«, instämde Asta.
»Och vi fruntimmer ska ha mindre ranson än karlarna. För att de ska orka grovarbeta. Hur tror de att kvinnfolk i fabrikerna har det då? Och vad är det vi gör?« undrade Emilia och kände vreden från demonstrationen brusa upp på nytt.
»Nog arbetar vi också hårt. Men det är inte våra karlar som bestämmer ransoneringsreglerna, Emilia. Olle delar med sig till mig. Paul gör väl också så?«
»Jo, men så ser det inte ut i alla familjer ska du veta. Vi borde ge oss iväg till bolagets handelsbod och dra fram sånt som finns i deras gömslen. För att dela ut till de kvinnor och barn som behöver«, svarade Emilia stridslystet.

Asta betraktade henne förskräckt utan att säga ett ord. Hon stod helt stilla framför spisen för att passa kaffepannan, avvaktande.
»Karlarna kan lägga ner arbetet. Om vi tågar allihop till affären från två håll så förstår handlarn allvaret«, fortsatte Emilia, redan i full färd med att tänka ut strategin.
»Vad ska vi göra när vi kommer fram menar du?«
»Några får gå in och minutera ut mat mot gängse pris«, svarade Emilia som hade planen klar för sig.
»Ingen stöld alltså?«
»Näe, inget sånt.«

Paul och Emilia som delade tidning med Westbergs turades ivrigt om att följa rapporteringen i Arbetarbladet under hela våren. Kvinnorevolten i Gävle, när Emilia och Asta varit där och ropat slagord, hade enligt tidningens bevakning samlat sextusen personer på Rådhustorget. Till deras häpnad hade Branting samma dag, 21 april, inför tiotusen fackföreningsanslutna arbe- tare i Stockholm åberopat delar av den syndikalistiska Västerviks- resolutionen: Stopp för livsmedelsexport, ökade brödransoner, billigare mjölk, ved och potatis. Samt hans eget tillägg om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män.

Tidningen var full med notiser om bönder som fått besök av hundratals arbetare som tilltvingat sig potatis till maximipriser. Trehundra yngre arbetare i Iggesund och fyrahundra i Borlänge. Likadant såg det ut över hela landet. Värnpliktiga hörsammade vänsterns uppmaning om förbrödring mellan arbetare och soldater, de marscherade trots befälens hotelser till socialistiska möten, hungerprotester bröt ut på regemente efter regemente. Revolten kunde inte hejdas.

I en kort notis hette det att ett tvångsköp ägt rum i stadsdelen Kastet i Bomhus. Ett par hundra personer med kvinnor i ledningen hade tagit sig in i Korsnäsbolagets handelsbod och köpt gryn och kornflingor utan att visa upp några ransoneringskuponger. De två poliskonstaplarna på plats avstod ingripande på grund av folkmassans storlek och eftersom det inte förekom stöld eller skadegörelse. Emilia var nöjd med den korrekta beskrivningen av att de inte ställt till med plundring som folk gjort på en del andra håll. Det hade hon själv varit med och vakat över.

»Har du sett, Paul, titta på den här annonsen«, sade Emilia och pekade på en liten, oansenlig annons i Arbetarbladet.
Paul läste.
»Vi behöver en folklig revolution i det här landet«, svarade han.

Han syftade på att två polismän annonserade om att de beordrats mot sin vilja att ingripa gentemot hungrande, demonstrerande arbetare som krävt bröd. I en liten ruta bredvid annonserade Högbo Livsmedelsnämnd att en vagnslast kålrötter väntades för försäljning vid järnvägen på torsdagen.

Nästföljande dag var det återigen dags. En stor skara män som hade frivakt samlades med kvinnor och barn vid tvåtiden för att demonstrera och utföra tvångsköp vid bolagets handelsbod. De möttes emellertid av en polisstyrka på trettio man. Ett cirkulär från den socialdemokratiska arbetarkommunen i Gävle delades ut med en påminnelse om att myndigheterna gett bindande löfte om att vidta åtgärder. Folkhopen tycktes lugna sig något, som om det väcktes en insikt om att några kilo gryn från handels- boden inte ändrade det desperata läget.

Två kamrater från syndikalisterna ställde sig på trappan till handelsboden och höll tal till de protesterande.
»Bolagets cyniska likgiltighet inför det nödläge som större delen av arbetarstammen befinner sig i är häpnadsväckande«, avslutade Ljungkvist sitt tal. Andersson tog vid, hans inlägg var kort och kärnfullt.
»Nu är det dags för aktion. Låt oss gå ut i allmän strejk.«
Folkmassan utropade ett rungande »Ja!« Paul som var på väg att lämna platsen för att bege sig till sitt kvällsskift stannade upp. När kamraterna planerade tvångsköpet i går så hade han förutsett att den här andra gången skulle det inte gå smärtfritt. Så han var inställd på en kort demonstration och hade tagit med sig matlådan. Nu var det på väg att ta en annan vändning. Det här var den spontana, direkta aktion som han väntat på.

Han kände sig rusig, känslan var mäktig när de allesammans vandrade ned till de pågående skiften i sulfit- och sulfatfabrikerna. Vid deras ankomst gick hans förhoppning i uppfyllelse, alla arbetare lade omedelbart ned arbetet. De var flera hundra som vandrade i ordnade led och de gick vidare till sågverket i Kastet där särskilt de yngre arbetarna redan avslutat arbetet. De gick, fortfarande i bästa ordning, till Konsum Odens tomt där ett allmänt möte blev utlyst.

Karlström valdes till ordförande, han var en betrodd karl. Återigen var det syndikalisterna som tog ledningen. Andersson begärde ordet först av alla. Han inledde med att förklara att frågan var större än grynfrågan, den riktade sig mot bolaget. Ljungkvist fyllde på med att nu var tiden mogen för arbetarnas revolt och en rungande applåd med upphetsade rop dånade intill Konsumaffären.

Precis i den stunden, när stämningen av uppror fyllde dem alla, anlände ett telegram som överlämnades till mötet. Karlström läste upp meddelandet om att ärtmjöl och ärter genom Folkhushållnings-kommissionens försorg snarast skulle anlända. Dessutom skulle två ledamöter från kommissionen inleda en förhandling på söndagen med direktör Zimmerman. Syftet var att pressa på om vad bolaget kunde göra för att lindra nöden bland sina anställda.

Paul knöt nävarna när telegrammet lästes upp. Han hyste inga tvivel, det var uppenbart att skrivelsen blivit avsänd i en verklig fruktan för revolution. Meddelandet syftade förstås till att lugna de upprörda känslorna. Han befarade att det hotade den direkta aktionen med hundratals arbetare som gått ut i direkt konfrontation med bolaget.

En hetsig debatt tog vid, syndikalisterna manade till strejk och uppror. Nu hade de nått den tidpunkt då bolagets likgiltighet och hänsynslöshet gått för långt. Medlemmarna i Bomhus LS gjorde många inlägg, de vek sig inte i kravet på fortsatt strejk. Men reformisternas varningar för onödig konflikt spred tvek- samhet hos allt fler.

Sent inpå kvällen avslutades debatten med omröstning. Bo- laget gavs en frist på åtta dagar och strejken skulle tills vidare läggas ned. Syndikalisternas förslag om fortsatt strejk förlorade knappt, det saknades 65 röster. 717 personer deltog i omröstningen.

Medan Paul befann sig på marsch runt industriområdet tillsam- mans med flera hundra Bomhusarbetare fick Emilia höra vad som nyligen hänt, när hon gick för att handla i Konsumbutiken. Några kunder som bevittnat det hela pratade om att poliserna blivit utsatta för stenkastning framför bolagsaffären. Överras- kande nog hade landshövding Hamilton sagt nej till bolagsledningen begäran att låta militären ingripa. Paul menade, när de talades vid på kvällen, att styrkepositionerna inte var desamma som 1909. Nu var hierarkierna på väg att raseras, överheten var uppenbart skakad.

Det var ord och inga visor i Arbetarbladets artikel dagen därpå. Trots tidningens vanligtvis kritiska hållning till syndikalistiska kampmetoder var det nu bolaget som pekades ut.
»Lyssna här, Paul, de skriver att det är bolagets förhalande i lönefrågan som skapat upproret. Liksom deras spotska hållning mot arbetarna som begärt lindring i betrycket. De skriver att bolaget visar en kall likgiltighet när det gäller att använda de stora resurser som de förfogar över«, sade hon.
»Får jag se«, bad Paul och sträckte sig efter tidningen.
Han läste vidare och kände sig nöjd över att Arbetarbladet för en gångs skull gav en rättvis skildring över vad som hänt.
»Nu ska du få höra, Emilia.« Paul läste högt:

Det är ett faktum som myndigheterna vid det här laget lära mer än väl känna till, att bolagets uppträdande härvidlag och hela dess politik, i en tid då det från de högsta topparna i samhället och neråt, vädjas till nationell solidaritet, helt enkelt är ett ansvarslöst lekande med elden. Man må hoppas, att de ledamöter från Folkhushållnings- kommissionen som nu måste gripa in, skola förmå bibringa bolaget och dess chef begrepp om att samhället som sådant inte är betjänt av en halsstarrighet som kan medföra de mäst ödesdigra följder. Det stormäktiga bolaget som nyligen delat ut 5 miljoner kronor, begär polisvakt av samhället och erhåller sådan, men samhället ha också fordringar på miljonbolaget.

»Vad menar de med de mest ödesdigra följder?« frågade Emilia.
»Revolution. Både socialdemokraterna och bolagen är lika rädda«, svarade Paul och tillade:
»Men i det här fallet har socialdemokraternas arbetarekommun gjort bra ifrån sig. I en skrivelse till bolaget säger de rent ut att Korsnäs inte är som andra storbolag. De andra bolagen har tagit ansvar. Men, socialdemokraterna vädjar förstås. Vi syndikalister kräver.«

Paul påpekade vid kvällsmaten några dagar senare att Korsnäs- bolagets oåtkomlige direktör Zimmerman tvingats överge sin vanliga hållning om att vara kyligt oberörd inför protester. Han hade accepterat ett möte med Folkhushållningskommissionen som sett sig tvingad att ingripa. Den hänvisade till den brännande livsmedelsfrågan vid Korsnäsbolagets anläggningar. Pressen på bolaget att ta ansvar framfördes av den socialdemokratiska riksdagsmannen J.O. Ödlund som satt i första kammaren och hade pondus.

På söndagskvällen följde Emilia med Paul till ett informationsmöte i Föreningshuset. Ödlund rapporterade att Zimmerman lovat att skyndsamt ta upp förslag om insatser i bolagsstyrelsen nästkommande dag. Det innebar att mjölk från bolagets gårdar skulle gå till sågverksarbetarna i Kastet, och till hösten efter skörden skulle de få potatis till ett förmånligt pris. Det tycktes som om högsta ledningen i bolaget till slut förstått att de var utskämda av alla skriverier, både i borgarpress och arbetartid- ningar.

Majoriteten av de församlade, nästan femhundra, lät sig inte nöjas. Emilia tyckte nästan synd om riksdagsman Ödlund som fick det hett om öronen när ordföranden öppnade för diskussion. Gustav Stav, syndikalist från Dalarna, skrädde inte orden i sin hätska kritik av både regeringen och kommissionen. Hon be- stämde sig, trots sin förståelse för Ödlund, ändock för att sälla sig till kvinnornas kritiska röster om att de måste få mer att säga till om då det gällde livsmedelsfrågor. Hon viftade med armen och fick ordet:
»Vi måste få fram mjölk till barnfamiljerna. Sen behövs det ransonering av fläsk och blodpudding. Vi kvinnor måste få lov att bilda kvinnocirklar som bistår med fördelning av sånt som kommer in.«
Ödlund nickade och gjorde en notering, något svar fick hon inte.
Mötet upplöstes utan att något bestämt blivit beslutat.

De vandrade tillbaka mot Norelund efter informationsmötet som dragit ut på tiden, klockan var snart midnatt. Aprilnatten var tursamt nog inte särskilt kylig och det var vindstilla och stjärnklart, en fullmåne lyste upp en silverfärgad remsa mitt på vägen. Runt månen sken ett svagt cirkelljus, som en gloria. Emilia såg upp mot månen, klappade Paul på armen och vis- kade: »Titta.« Kontrasten mellan den vackra natten och stämningen bland folk som gick hemåt i små grupper var slående. De uthungrade Bomhusarbetarna gjorde Emilia förstämd, som om det fanns en risk att folk inte skulle orka hålla revolten vid liv. Kanske de börjat ge upp hoppet och känna att drömmen om trygghet var ouppnåelig för fattiga arbetare. Det var som om hopplösheten hade börjat synas på dem alla. Den märktes i deras kroppshållning, deras luggslitna kläder och skor, som ett tyst skri över hur förtvivlat läget var. Det var brist på allt. Alla hon kände hade förändrats till utseendet, bleka med insjunkna kinder. Vissa gick omkring i skor av papp.

»Den där Gustav Stav var hård mot kommissionen och riks- dagsmannen. Känner du honom?« frågade Emilia.
»Jadå, han är syndikalist från Falun. Jag håller med honom även om han var lite grov i språket«, svarade Paul.
Han gick tyst en stund och fortsatte till slut: »Jag tror inte på Folkhushållningskommissionen, det är bara byråkrati. Livsmedelskommissionen fick de lägga ned, Hamilton gjorde inte stor nytta, trots sin grevetitel. Arbetarna ska ges makten att själva hushålla och dela ut maten.«
»Tills ni tagit över får väl vi fruntimmer fortsätta bråka«, svarade Emilia.

I slutet av april var stämningen spänd i det hedlundska hemmet. Paul hade berättat att han och kamraterna beslutat att inte delta i ett gemensamt första maj-tåg från Bomhus. De skulle inte gå tillsammans med socialdemokraterna in till Gävle. Där förväntades, i likhet med i övriga landet, en kraftfull styrkedemonstration av den samlade arbetarrörelsen.

»Va, ska ni inte demonstrera på första maj?« undrade Emilia.
»Jo, men mötet beslöt att vi ska in till Gävle enskilt«, svarade Paul med en välbekant ton av att han stålsatte sig inför en urladdning.
»Vi måste hålla ihop och vara många som går under fanorna. Och ni går som tjuriga barnrumpor när Bomhus-tåget ger sig åstad mot stan.«

»Du vet vad vi anser om reformisternas krav«, genmälde Paul.
»Allmän rösträtt är det inget fel på. Du behöver ju inte rösta men om jag vill då? Ska inte kvinnfolk räknas som medborgare i det här landet?«
»Visserligen, jag skulle inte hindra dig att rösta«, medgav Paul.
»Då så. Åtta timmars arbetsdag vägrar bolaget att ge er, hur många strejker ni än gör. Att kräva det av riksdagen är inget fel.«
»Kan så vara … SAC har sin resolution klar, vi protesterar mot dyrtiderna och vill ha löneförhöjningar och lokal kontroll över livsmedlen. Arbetarkommittér ska bildas.«
»Jag går bakom banderollen för allmän rösträtt i Bomhus- tåget. Du får väl lomma efter ensam eller ihop med kamraterna dina. Sara som fått en liten ska inte ge sig iväg så pojkarna får vara hos henne.«

Emilia satte, trots att det var en aning kyligt, på sig den grå vårkappan som hon ogärna slitit på genom åren. Den var sydd i utsvängda våder och med klädda knappar. Att det blivit kofta och schal för det mesta gjorde att hon inte behövt vändsy sin kappa. Till vårstassen hörde hennes finaste hatt, den violetta i filt med ett grått sidenband runt om. Bekväma kängor fick det bli fastän de var väl slitna, men blåsor tänkte hon inte dra på sig på den långa vandringen in till stan. I sista stund lyckades hon övertala Ulrika att följa med och tillsammans skyndade de iväg. Hon såg de blodröda banderollerna på långt håll när de närmade sig samlingsplatsen, fanbärarna stod redo i täten och det pep och tjöt om musikkåren som skruvade på sina blås- instrument in i det sista. Rak i ryggen och med högburet huvud tog hon och Ulrika plats i socialdemokraternas tåg bakom den konstfärdigt broderade banderollen.

De vita bokstäverna lyste som eldskrift mot den djupröda bakgrunden i förmiddagssolen: Allmän Rösträtt. Männen som höll i käpparna hade i likhet med fanbärarna fullt sjå att hålla emot i den kraftiga vinden. Emilia gladdes åt att några bekanta grannfruar från Karskär vinkade åt henne och Ulrika att komma dit. Hon tycke om känslan av att gå i bredd med andra kvinnor, som de gjort i hungerdemon- strationen in till Gävle.

Väl framme i Gävle var Emilia med Ulrika vid sin sida omgivna av tiotusen arbetare, kvinnor och män, som gick skanderande på gatorna. Aldrig skulle Emilia glömma första maj 1917 och denna styrkedemonstration för arbetarrörelsen i Gävle med omnejd. Ulrika tycktes bli riktigt upplivad allteftersom tåget ringlade sig vidare in mot centrum. Emilia såg avdelningen med de syndikalistiska parollerna på avstånd, de var flera hundra. Efteråt läste hon i tidningen om att även på andra orter i länet som Söderhamn, Arbrå, Hudiksvall och Ljusdal hade man aldrig sett så många demonstranter.

Hon ryste vid läsningen av referat om de motsatta styrkedemonstrationerna från högern. Om kulsprutorna som monterats upp på olika håll. Utanför kungliga slottet, riktade mot fredligt demonstrerande arbetare. På fängelset i Härnösand, med piporna ställda mot drygt niotusen arbetare beredda till stormning för att befria Amalthea-mannen Anton Nilsson. I sista stund avvärjdes blodbadet genom den tillresande riksdagsmannen Ivar Wennerströms tal till Ådalens arbetare.
I maj och juni blev det ännu värre. Bilder på blodiga, omkullslagna arbetare med blödande sår efter sabelhugg i ansikte och huvud förfärade Emilia. Fredliga demonstranter utsattes för våldsamma attacker från ridande polis och militär runt om i landet.

Blodbad och revolution låg i luften.

För Emilia blev det med stor spänning som hon inväntade Hinke Bergegrens tal i Bomhus den sommaren. Hon ängslades över att Paul och hans kamrater valt att bjuda in honom till årsfesten för allmänheten. Det hade varit mer passande med ett besök till sommarfesten för Bomhus LS med familjer. Vad skulle folk som inte var syndikalister tänka? Artiklarna i Brand kunde vara vådligt militanta och hätska mot all slags överhet, präster kallades svartrockar och den socialdemokratiska ledningen för förrädarklicken. Hon följde med Paul som mötte upp Hinke vid tåget för att ledsaga honom till festplatsen. Hinke tog henne i hand, han var sirligt artig, lågmäld, uppträdde som en världsvan gentleman mot damer och hon fäste sig omedelbart vid hans belevade sätt och prydliga yttre.

Publicerad
14 hours sedan
Suzanne Osten 1944–2024. Foto: Leif R Jansson/TT

Suzanne Osten – med liv och konst som ett äventyr

Suzanne Ostens gärningar för svensk kultur går inte att överskatta. En besvärlig och djupt älskad människa som man väl trodde skulle leva för alltid. Som visade hur leken kan läka och kulturen vara ett livsavgörande möte. Arbetarens Josephine Askegård minns Suzanne Osten, 1944–2024.

Dramatikern och regissören Suzanne Osten, som avled under en av de sista vackra oktoberdagarna, hyllas med rätta för sin livsgärning, och den var verkligen historiskt förändrande, på riktigt. Hyllningarna har funnits där under hela hennes långa kulturliv. Hon förde in den rikedom som också de psykiskt sjuka, de med beroendesjukdomar, de queera, de med utopiska drömmar och inte minst barnen i kulturen – också i så kallade finkulturella rum där de knappast synts innan hon stormade in. Själv övertygad men knappast färdig och tillsammans med de grupper hon mötte utvecklade hon det angelägna och fick det att spraka. 

Att se en föreställning eller läsa en text av Suzanne Osten var alltid ett äventyr och en varm hand i ryggen på den väg genom livet som ibland är lust, och ibland en ensam och vilsen färd i ett ökenlandskap. 

Total tilltro till barnet

Suzanne Ostens hela liv och verk handlade om att se barnet och den som befann sig eller kände sig utanför normen som gällde för tillfället. Hon föddes in i ett hem där hon utsattes för både extrem gräns- och skyddslöshet, och samtidigt fick hon med sig en självklar blick för det kreativt tillåtande – på ett positivt gränsöverskridande sätt. Hennes arbete handlade om att skilja de två, och att undersöka kreativa ramar på gott och ont. 

Suzanne Osten i samband sin 80-årsdag 2024. Foto: Pontus Lundahl/TT

Suzanne Ostens far var tysk socialdemokrat och flykting från det nazistiska Tyskland. Mamman Gerd Osten var känd skribent, scripta och filmregissör, som kritiker visade hon vägen och pekade ut begränsningar som hon såg hos de etablerade manliga regissörerna. Men hon flög högt i 1940- och -50-talens stränga normer och motades tillbaka. Gerd Osten utvecklade allvarlig psykisk sjukdom och dottern Suzanne som föddes under andra världskrigets sista år växte upp i en familj i kaos. En situation som hon berättat om i pjäser, självbiografiska texter, intervjuer och filmer som Mamma (1982) och inte minst i barnfilmen Flickan, mamman och demonerna 2016 – som blev barnförbjuden. Själv slogs hon för barns rätt att ta del av de av filmens teman som visserligen behandlar tunga mänskliga tillstånd men som visar på hopp och möjlighet i möten med människor som svajar. Hon hade en total tilltro till barnet. 

Fickteatern – teater för alla

Suzanne Osten tog tidigt tyglarna i sin egen konst, tillsammans med Lottie Ejebrant, Leif Sundberg och Gunnar Edander startade hon Fickteatern 1967, en av de första fria teatergrupperna i Sverige, och med ett uttalat socialistiskt perspektiv. Man ville söka upp en ny publik och spegla deras verklighet genom att spela på torg, skolor och fängelser. Musiken var en viktig ingrediens och samarbetet med musikern Gunnar Edander blev mångårigt. Han skrev det mesta av musiken till den enorma succén Jösses flickor! Befrielsen är nära på Stockholms stadsteater 1974. Den var den tredje i en rad pjäser om kvinnor, men blev hennes största publiksuccé, som lever än. Där fick även den prostituerade kvinnan, arbetarflickan och den nedtryckta hemmafrun sina sånger som, som vanligt, gavs ut på skiva och sjöngs, och sjungs forfarande i körer, i demonstrationståg och i varje kvinnas badrum. 

Fickteaterns ensemble 1968: Gunnar Edander, Lottie Ejebrant, Leif Sundberg och Suzanne Osten. Foto: Bo Schreiber/TT

Suzanne var beläst och arbetade med sina grupper kring teorier av forskare och barnpsykologer, en av de viktiga var psykolanalytikern Alice Miller. Många är de medarbetare i Suzanne Ostens projekt som vittnat om att ha hamnat i en utvecklande grupp och process som man aldrig glömde. Skådespelarna återkom, och så gjorde publiken. Hon har arbetat på många olika scener och alltid bidragit med nya synsätt. 

Suzanne Osten var beundrad och respekterad, inhöstade priser och hade ständigt nya projekt på gång, hennes liv och verk var som ett äventyr. Hennes humanism, arbete och kärlek till kulturen kan inte överskattas. 

Suzanne Osten och skådespelaren Gunilla Röör inviger Pridefestivalen i Stockholm 2010. Foto: Maja Suslin/TT

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
"Arbetare inom låglöneyrken behöver kompenseras kraftigt för att möta övriga branschers lönenivåer." Foto: Jonas Ekströmer/TT, Byggnads, Kollage: Arbetaren

Unga Byggare: Tre procent lön är 100 procent svek

LO:s krav på en tre-procentig löneökning är ett svek mot Sveriges arbetare skriver Erik Andersson, ordförande för Unga Byggare Väst i en debattartikel. Istället måste vi se löneökningar som motsvarar tidigare reallönesänkningar och inflation.

Idag går vi en ny vecka till mötes och Sveriges arbetare går upp för att ta sig till jobbet. Många av oss har en lång resväg innan vi är framme. Är man i god tid hinner man ta en kopp kaffe innan det uppjagade arbetstempot suger tag i en. Många reser sig segdraget upp från stolen i boden och tar en sista suck innan en dammig hjälm åker på, vissa är i början av arbetslivet medan för andra är det ännu en dag i ett långt yrkesliv. 

Det märks i stegen Sveriges byggnadsarbetare tar, det haltas och diskuteras operationstider med förhoppningen om en dugligare vardag. Väl ute på ställningen sviks man antingen av vädret i eller den så kallade ”inteckningen av ställningen”, och om inte kroppen orkar så gör snart inte psyket det heller. Man känner regnet piska i ansiktet och när regnet smyger innanför jackan så blir man snart påmind om att man lever.

Lönen äts upp

Murbruk börjas blandas och en armé av skottkärror körs fram. Under tiden kommer några uppmuntrande ord från arbetskamrater – det gäller att hålla moralen uppe. Sex kvadratmeter per gubbe är det som gäller, det är minimum för att ackordet ska gå ihop. Bort från storbyggena klättrar en byggnadsarbetare, en familjefar som många andra i branschen, upp på ett hustak för att fräsa ur fogarna på en skorsten och sedan foga om. Om man kan stänga av allt jäkt och stress samtidigt som man försöker göra ett noggrant arbete så kommer man förhoppningsvis hem helskinnad till sin familj efter ännu en hård arbetsdag. 222kr/timmen är priset på både kropp och själ, när man tar sig an samhällets uppgifter som byggnadsarbetare. 

När lönen trillar in den 25:e varje månad äts tyvärr mycket upp av höjda boendekostnader, matkostnader och el-priser. Ett gott liv som arbetare kräver ekonomiskt utrymme det vill säga att Sveriges arbetare får ut större del av mervärdet som vi skapar åt företagen. 

Att klassklyftorna ökar i det här landet beror mycket på synen på vårt arbete, och viljan till att hämta ut den lön vi har rätt till. Vår plikt känner vi varje gång klockan ringer och vi ger oss av mot arbetet. Plikten blir vi alltid varse om när vi tar av sparpengarna för att ekonomin ska gå ihop. Plikten är i vårt medvetande varje dag och om inte så känns den iallafall i kroppen, endast tre procent av Sveriges byggnadsarbetare klarar sig fram till pension. Då bör vi åtminstone få en god lön att leva på.

LO har blivit svagt

Det Unga Byggare vill lyfta fram är hur svag Landsorganisationen blivit. Man säger att Sveriges arbetare måste ta ansvar, att Sveriges arbetare inte kan kräva för mycket i förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Man tar ton för att en tre-procentig löneökningstakt skulle vara bra för Sveriges arbetare. Detta visar hur ”Märket” spelat ut sin roll och att industriavtalet borde skrynklas ihop för och hivas i papperskorgen. Det behövs bildas en ny lönemodell som ger Sveriges arbetare rättmätiga lönelyft. Arbetare inom låglöneyrken behöver kompenseras kraftigt för att möta övriga branschers lönenivåer, och de branscher där löneutrymmet är stort behöver man plocka ut en större del av mervärdet. Det är därför dags att man som huvudorgan inom fackföreningsrörelsen blir påmind om att allt annat är ett svek. Ett brutalt svek. Ett svek mot arbetare som vill få ut sin rätt i pengar och få chansen till en god tillvaro.

Lönekrav på 15 procent

Om man nu kan sätta ett pris på hederligt arbete som byggnadsarbetare, så är det bra mycket mer än 222kr/timmen. Arbetarrörelsen har inte råd att vända arbetare ryggen. Unga Byggare anser att vi måste ha löneökningar som tar igen tidigare reallönesänkningar och inflation, därför är ett lönekrav på 15 procent rimligt speciellt när inflationen varit vinstdrivande, och medvetet drivits på av företagen. För om inte så vänder snart Sveriges arbetare fackföreningsrörelsen ryggen, om de inte redan gjort det.

Men tron på gemenskap och vilja finns, något som vi i Unga Byggare alltid förespråkar i vårt fackliga arbete. Och när man har örat nära marken så blir man snart varse om att låga löneökningar är impopulära, därav vill vi se ett lönekrav på 15 procent.

Landsorganisationens förslag på tre procent är i praktiken ett svek på 100 procent. 

Erik Andersson är ordförande för Unga Byggare Väst

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
Facklig manifestation utanför Teslas butik på Sveavägen i Stockholm
Trots att ingen hindrades från att gå in i butiken polisanmäldes manifestaionen utanför Tesla i centrala Stockholm. Foto: Johan Apel Röstlund

Polisen anmäler facklig manifestation utanför Teslas butik i Stockholm

Den fackliga manifestationen utanför Teslas butik i centrala Stockholm polisanmäldes på måndagsförmiddagen.

– Det är vi själva som anmäler för brott mot ordningslagen då manifestationen inte är tillståndsgiven, säger Ola Österling som är Stockholmspolisens presstalesperson till Arbetaren.

Ett femtiotal personer samlades på måndagsmorgonen utanför Teslas butik på Sveavägen i centrala Stockholm med plakat och flygblad. På plats fanns förutom strejkvakter representanter för flera andra fackförbund. Den infekterade konflikten om kollektivavtal med den amerikanska elbilsjätten har nu pågått över ett år och läget ser, som Arbetare kunde rapportera i fredags, fortfarande låst ut.

Foto: Johan Apel Röstlund

– Jag är här för att stötta mina kompisar i IF Metall. I Sverige ska vi ha kollektivavtal helt enkelt, säger en kvinna på trottoaren utanför den exklusiva bilbutiken.

Hon är barnskötare, medlem i Kommunal och har bytt bort sitt arbetspass med en kollega för att kunna delta i manifestationen.

Andra är där som strejkvakter. Som exempelvis Mohammed Alansari.

För Mohammed Alansari var det viktigt att vara på plats utanför Tesla på måndagsmorgonen. Foto: Johan Apel Röstlund

“Håller ångan uppe”

– Vi måste hjälpas åt för att få till ett avtal med Tesla. Annars står arbetarna på deras verkstäder helt utan skydd, säger han och håller en bunt flygblad i händerna som han räcker över till förbipasserande.

En bit därifrån står Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST, och pratar med kollegor från andra fack. 

– Det är så otroligt viktigt att vi håller ångan uppe och stöttar den här kampen. Samtidigt hade jag önskat att ännu fler fackförbund slöt upp och drev på. Det skulle öka trycket på Tesla, säger hon.

Britta Lejon. Foto: Johan Apel Röstlund

Men trots att inga människor hindrats från att gå in i butiken valde polisen, bara 20 minuter efter det att manifestationen påbörjats, att göra en anmälan för brott mot ordningslagen.

Det bekräftar presstalesperson Ola Österling för Arbetaren.

– Jag vet faktiskt inte vad det innebär men vi kommer att stå här fram till klockan tolv idag, säger Emma Hansson som är ordförande i IF Metall i Stocholms län.

Emma Hansson. Foto: Johan Apel Röstlund

Hon är också på plats utanför huvudentrén och är trots anmälan nöjd med förmiddagen.

– Det har ju samlats en hel del folk och känns som en riktigt bra uppslutning. Att vi står här idag kanske inte kommer att leda till kollektivavtal men det är viktigt att vi fortsätter för att hitta en lösning för våra medlemmar, säger Emma Hansson.

Publicerad Uppdaterad
5 days sedan

Vendela Engström:
Jens Stoltenberg: Riddare av Nato-orden 

“Det hade lika gärna kunnat varit ett aprilskämt. Men den gångna veckan har återigen påmint om hur råkonservartiva de politiska strömningarna är just nu.” Arbetarens vikarierande chefredaktör Vendela Engström om att Jens Stoltenberg mottagit riddarorden av kungen.

För några år sedan besökte jag en medeltidsmarknad. Gycklare, kanderade äpplen och vuxna människor iklädda särk. Tempelriddaren Arn, alltså Joakim Nätterqvist, var marknadens och barnens stora dragplåster och jippo. Utklädd till riddare dubbade han alla som mäktade med kön. 

”Jens Stoltenberg får riddarorden” är en rubrik man inte såg komma. Det hade lika gärna kunnat varit ett aprilskämt. Men den gångna veckan har återigen påmint om hur råkonservartiva de politiska strömningarna är just nu. Denna  gång var det dock inte Arn som la svärdet på axeln, utan kungen som fäste en medalj på Nato-pensionärens bröst. 

Förra året återupplivades tydligen det svenska ordensväsendet: Riddarordnar kan återigen delas ut till personer som, enligt stadgarna, utfört ”extraordinära personliga insatser för Sverige eller svenska intressen.” Beslutet ska ha fattats av bred politisk enighet i riksdagen. 

Traditionen, ett ultrakonservativt blast from the past, härrör från korstågens religiösa väckelse vid början av 1100-talet. Det ”moderna” svenska ordensystemet härrör däremot från mitten av 1700-talet. Men för femtio år sedan, 1974, ansågs det konservativa belöningssystemet daterat. Att kungen ska dela ut ordnar till befolkningen, ansågs höra till det förflutna.

Att kungen, eller ”Stormästaren” som han kallas i det här samanhanget, nu delar ut ordnar för första gången på 50 år är ett ”återuppväckande av en fin tradition som Sverigedemokraterna drivit på för”. Det skriver fyra SD:are i motionen ”Konservativ politik för samtid och framtid”, inlämnad till riksdagen den 2 oktober i år. Ett litet stickspår: I motionen föreslår de bland annat att helgdagarna ska få grundlagsskydd. Givetvis undantaget  första maj. Den vill SD ersätta med Valborgsdagen. 

Utöver Stoltenberg får nio andra personer riddarorden för deras insatser i den svenska Nato-processen. En process som gick över huvudet på befolkningen. Nu ska Sverige i stället samsas med USA-imperialister som bistår Netanyahu att bomba sönder Gaza och samarbeta med Turkiets president Erdoğan. 

Samtidigt ökar polariseringen i landet. Den SD-influerade regeringen skyller givetvis alla problem på invandring och lösningen stavas hårdare straff, när det som i själva verket sker och har skett är att vi fått ett allt mer ojämlikt samhälle.

Enligt en ny rapport från Oxfam är Sverige nu sämst på jämlikhet i Norden och en vanlig lönearbetare bidrar 28 gånger mer till det gemensamma än en höginkomsttagare. 

Parallellt skålas det i kungahuset. Anslaget till kungen och Slottsstaten ökar nämligen med 21 miljoner kronor jämfört med förra året och uppgår nu till 190 miljoner kronor för 2025. Det lär räcka till en och annan riddarmedalj.

För Sverige, ur tiden. 

Publicerad Uppdaterad
5 days sedan
Klimatminister Romina Pourmokhtari och regeringen sågas när de svenka utslöppen ökar.
Klimatminister Romina Pourmokhtari och resten av Tidöregeringens politik har ökat utsläppen. Bildmontage. Foto: Bild: Roald Berit/TT och Jacob Åkersten Brodén/TT

Tidöregeringen sågas när utsläppen ökar: ”Väntat och katastrofalt”


För första gången på länge ökar de svenska utsläppen. Framförallt beror det på att användningen av diesel tagit fart igen efter Tidöpartiernas sänkning av reduktionsplikten för snart ett år sedan. Nu sågas regeringen ännu en gång för att inte ta klimatkrisen på allvar.

– Tidöpartierna tar inte klimatfrågan på allvar. Vi har en regering som för en politik som ökar utsläppen när vi lever i tider med rekordtemperaturer och det är katastrofalt.

Det säger Kristina Östman som är chef på klimatenheten vid Naturskyddsföreningen till Arbetaren.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som tagit fram de nya dystra siffrorna som visar att klimatutsläppen i Sverige ökat med hela 5,6 procent under årets andra kvartal jämför med förra året vid samma tid.

Under det första kvartalet 2024 ökade utsläppen ännu mer, med nära sju procent jämfört med året innan.

Främst är det inom bygg- och transportsektorn som ökningen varit som starkast. Men också genom hushållens högre konsumtion. Enligt SCB beror ökningen på att användandet av diesel tagit fart igen efter den SD-styrda regeringens starkt ifrågasatta beslut att kraftigt sänka reduktionsplikten från 30,5 procent till sex procent för snart ett år sedan.

– Det här var tyvärr väntat. Regeringen låtsas att de har en ambitiös klimatpolitik när det i själva verket är precis tvärtom. De har ju aktivt nedmonterat fungerande klimatpolitik och tagit bort nästan allt stöd till satsningar på förnybar energi, elbilar och energieffektivisering, säger Kristina Östman.

Kristina Östman. Foto: Naturskyddsföreningen

“Totalt haveri”

Regeringens klimatpolitik har redan upprepade gånger sågats från alla möjliga håll. Både miljöorganisationer, oppositionen och den samlade expertgruppen inom den statliga myndigheten Klimatpolitiska rådet har varit starkt kritiska till att Sverige inte gör mer i frågan.

– Det är mycket allvarligt. Det är ett totalt haveri av regeringen. Vi har varit djupt kritiska till den höjda inblandningen av fossilt bränsle, till de sänkta fossilskatterna och att takten på elektrifieringen bromsas. Vi hade velat se en fortsatt reduktionsplikt som gör att man klarar klimatmålen, säger Miljöpartiets språkrör Amanda Lind till Dagens Nyheter.

Bryter mot klimatlagen

Så sent som i mars tidigare i år skrev Klimatpolitiska rådet i sin rapport att ”Den beslutade politiken under 2023 ökar utsläppen och leder inte i riktning mot att Sveriges klimatmål och EU-åtaganden till 2030 uppnås”, samtidigt som de menade att regeringen bryter mot klimatlagen som instiftades 2017 och som syftar till att motverka de allt mer akuta klimatförändringarna.

Liberalernas Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har vid flera tillfällen både hånats och ifrågasatts för att hon enligt kritiker låter Sverigedemokraterna styra regeringens klimatpolitik.

I en intervju med Sveriges radios miljöprogram Vetenskapsradion Klotet sade hon för bara någon vecka sedan att regeringens politik inte lett till några ökade utsläpp.

Nu kommenterar hon de nya uppgifterna i en intervju med Dagens Nyheter.

– Självklart är det så att när produktionen ökar och vår ekonomi blir starkare och inflationen stävjas – då påverkar det vår ekonomi något enormt. Det påverkar också våra utsläpp som en följd av att vår ekonomi växer, säger hon till tidningen.

Men enligt SCB förklarar inte den växande ekonomin den kraftiga utsläppsökningen.

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
"Vi kräver att svenska fackförbund bryter tystnaden om det pågående folkmordet". Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT, Leo Correa/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/TT, Claudio Bresciani/TT

Till SACO, LO och TCO: ”Stoppa Israel”

Regeringens tystnad och passivitet under det pågående folkmordet i Gaza är att stödja staten Israel och dess allierade, skriver 66 organisationer från kampanjen Stoppa Israel – Ingen handel med apartheidstaten och kräver att regeringen agerar.

Till SACO, LO och TCO,

Det pågår ett folkmord i Palestina. Svenska regeringen stödjer detta pågående folkmord och trots palestinska fackliga organisationers upprepade vädjan om hjälp att stoppa vapenhandeln med Israel, pågår det fortfarande vapentillverkning och export till Israel. 

Med stöd av rapporter från FN och människorättsorganisationer samt beslutet från den Internationella domstolen (ICJ) har allt fler som tvivlade, övertygats om rimliga indikationer på att Israel utför folkmord i Palestina.

Nyligen gick ett stort antal palestinska fackföreningar ut med vädjan om att ni fackliga organisationer ska göra vad ni kan för att stoppa Israels krigsmaskin.

Facken kräver markeringar mot Israel

Vi arbetare, lärare, journalister, vårdpersonal, tjänstemän, studenter med flera, kräver att svenska fackförbund arbetar för att svensk sjukvård öppnar upp för att krigsskadade palestinier ska ges möjligheten att få vård i Sverige. 

I solidaritet med palestinska fackliga organisationer kräver vi att ni bortom tomma ord, uttalanden och fördömanden gå till praktisk handling och omedelbart stoppa medverkan till all handel med Israel och arbeta för ett slut på apartheidregimen och ockupationen. 

Vi kräver även att svenska fackförbund bryter tystnaden om det pågående folkmordet och ställer sig bakom följande krav till regeringen: 

  • Inför sanktioner och stoppa all handel med Israel.
  • Avbryt all militär handel och allt samarbete med ockupationsmakten Israel.
  • Verka för att EU:s associationsavtal med Israel hävs och sanktioner införs.
  • Kräv permanent eldupphör och att humanitär hjälp når fram till de drabbade omedelbart.
  • Fördöm tydligt Israels alla övergrepp mot civilbefolkningen i strid med internationella lagar och folkrätten.

Tystnad och passivitet under ett pågående folkmord är att stödja staten Israel och dess allierade. Bryt tystnaden! Agera!

Hälsningar,
66 organisationer i kampanjen: Stoppa Israel! Ingen handel med apartheidstaten!

Publicerad Uppdaterad
7 days sedan
S uppgörelse med Tidöregeringen är inte tillräckligt för nödvändiga framtida investeringar som gynnar unga arbetare, skriver debattörerna William Sundberg (tv) och Cajsa Holmqvist (mitten), Unga Byggare. Foto: Claudio Bresciani/TT, Terese Perman och Lotta Jepsen Sjölander

Unga Byggare: ”S sviker en generation arbetare med balansmålet”

Unga Byggare ser Socialdemokraternas och Centerpartiets uppgörelse med Tidöpartierna om att överge överskottsmålet i svensk ekonomi som ett hugg i ryggen av företrädare som säger sig representera arbetare.

Nyheten om den uppgörelse som Socialdemokraterna och Centerpartiet gjort med Tidöpartierna och som innebär att överskottsmålet för Sveriges finanser kommer skrotas och ersättas med ett balansmål är ett svek mot landets byggnadsarbetare och arbetare i stort.

När uppgörelsen dessutom görs i stängda rum utan insyn är det ett sätt att undergräva demokratin, och det känns som ett hugg i ryggen av företrädare som säger sig representera oss arbetare. 

Under flera års tid har vi sett behoven av satsningar på infrastruktur, elnät, VA-nät, utbildning, nyproduktion av bostäder men också upprustning och energieffektivisering av miljonprogrammen. 

Under samma tid har vi sett att stora omfattande investeringar i Sverige inte har blivit verklighet i förhållande till behovet.

Balansmålet är inte tillräckligt

Arbetslösheten har ökat till hela 8,2 procent enligt Statistiska centralbyrån. Sverige ligger nu på tredje plats med EU:s tredje högsta arbetslöshet, och inom byggbranschen är arbetslösheten värst bland de unga. Just nu är det bara ett fåtal av dem som går ut byggprogrammet på gymnasiet som får jobb efter studenten.  Det kan vi jämföra med en arbetslöshet som låg strax under 2 procent före 90-talskrisen. 

Det balansmål som det nu står klart att man kommit överens om bakom stängda dörrar tycker inte vi är tillräckligt för att möta den ökade arbetslösheten eller de behov som Sverige står inför. 

Sveriges unga arbetare hade hoppats på mer för att sätta fart på ekonomin men också för att lösa de utmaningar vi står inför gällande klimatomställning, bostadsbrist, utbyggnad och renoveringar av järnvägen, en större inhemsk livsmedelsproduktion och ett utbyggt försvar.

Med det nya balansmålet riskerar vi bara att kunna uppfylla en bråkdel av det investeringsbehov vi har. Ny kärnkraft riskerar att sluka det investeringsutrymme man öppnat upp för. Av historien har vi lärt oss att i perioder av låg tillväxt och hög arbetslöshet är det arbetarklassen som får det tuffast och en minskad frihet, därför tycker vi att denna överenskommelse är ett svek mot alla Sveriges arbetare.

Investeringar över tid

Med detta sagt är vi heller inga slösaktiga och naiva ungdomar som tror att sms-lån löser tillvaron. Utan vi vill se investeringar i sådant som kommer betala tillbaka över tid. Stabil elförsörjning med tillgång till billig grön el gör att produktionen kan vara stabil. Infrastruktur betalar också tillbaka sig, där malmbanan är ett tydligt exempel men också att rörligheten i befolkningen har positiva effekter på arbetsmarknad och livskvalitet.

Att lösa bostadsbristen kommer även ge positiva effekter på arbetsmarknaden när människor kan flytta dit jobben och utbildningarna finns. Nya bostäder är också stabila värden som vi har nytta av över lång tid. Ökade satsningar på livsmedelsproduktionen kommer att skapa nya viktiga arbetstillfällen, men även göra Sverige mindre importberoende av något så livsnödvändigt som maten.

Sveriges statsskuld är också väldigt mycket mindre än andra jämförbara länder som gör att vi har möjlighet att våga investera i att möta framtidens utmaningar och behov. När staten sparar och inte lånar för satsningar måste befolkningen på individnivå belåna sig för att upprätthålla tillväxten och levnadsstandarden, detta gör Sveriges befolkning räntekänsliga vilket framförallt många unga som köpt eller tänkt köpa bostad fått känna av under de senaste åren.   

Jämlika förutsättningar

Detta handlar även om jämlika förutsättningar för olika generationer. Många som i dag är pensionärer har fått uppleva stora statliga satsningar som förbättrade levnadsstandarden för hela befolkningen. En aktiv industripolitik har genom historien tryggat arbetstillfällen och tillväxt. Ett miljonprogram som gjort att vanliga arbetare kunde förverkliga sina drömmar om en egen villa eller lägenhet utan att behöva belåna sig så högt att en arbetarlön inte klarade av att amortera lånet under en livstid.

Men även vetskapen om att arbetstillfällen finns, där man uppfyller ett viktigt syfte och där risken att hamna i arbetslöshet är liten. Jämfört med dagens gig-ekonomi där många jobb känns både osäkra och ganska meningslösa. 

Sveriges och EU:s politiker måste våga satsa annars springer resten av världens ekonomier som vågar satsa på framtiden ifrån oss.

William Sundberg och Cajsa Holmqvist, Unga Byggare

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision protesterar mot Tidöregeringens planer på an angiverilag.
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision är två av trettiotalet talare på onsdagens manifestation mot regeringens planer på en så kallad angiverilag. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT och Oscar Olsson/TT

Facken om angiverilagen: Tidöpartierna har gått för långt


Kritiken är stenhård. Både fackförbund och människorättsorganisationer kraftsamlar nu för att stoppa Tidöregeringens kontroversiella förslag om en angiverilag. 

– Sammanslutningen från civilsamhället är i det närmaste total och det råder en fullständig samsyn i att det här är helt fel väg att gå, säger Anna Johansson som är generalsekreterare på svenska Amnesty till Arbetaren.

Hon är en av trettiotalet talare som på onsdag samlas för en stor manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm under parollen Stoppa angiverilagen.

Liknande demonstrationer har redan hållits i flera andra svenska kommuner sedan den SD-stödda regeringen strax efter valet 2022 meddelade att de ville se en lag där offentlighetsanställda ”ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.

– Konsekvenserna skulle bli att det så kallade skuggsamhället förvärras. Att brottsutsatta inte törs kontakta polisen, att sjuka inte vågar söka vård eller att barn till papperslösa, som redan är en väldigt utsatt grupp, inte går till skolan av risk för att bli anmäld, säger Anna Johansson.

Hon, och flera andra människorättsorganisationer med henne, har länge kritiserat det omdiskuterade lagförslaget.

En statligt ledd utredning kring lagen väntas presenteras den 29 november, och förslaget har väckt känslor även utanför Sveriges gränser.

– Det är fullständigt omänskligt, kommenterade exempelvis Michele Levoy, från den europeiska människorättsorganisationen Picum, lagförslaget i brittiska The Guardian tidigare i höstas.

Arbetaren har vid flera tillfällen rapporterat om den kokande ilskan och ökade oron bland sjuksköterskor, läkare, socialsekreterare, lärare och andra yrkesgrupper som riskerar påverkas av lagen.

– Regeringens förslag är inte förenligt med vare sig vår yrkesetik, vårt uppdrag eller med Barnkonventionen, sade Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Arbetaren förra året.

Välfärdsfacken enade mot angiverilagen

Bakom manifestationen i Stockholm nu på onsdag står de fem fackförbunden inom välfärdssektorn som sammanlagt företräder 1,2 miljoner medlemmar. 

Veronica Magnusson är förbundsordförande i Vision som organiserar bland annat socialsekreterare, tandsköterskor och läkarsekreterare.

Även hon ska tala på onsdag och skräder inte orden mot lagförslaget.

– Vill vi ha ett angivarsamhälle? Införs lagen är det ett stort steg mot ett allt mer auktoritärt system som skulle försämra välfärdsuppdraget i grunden, säger Veronica Magnusson.

Enligt henne och flera andra fackliga företrädare skulle anställda inom exempelvis kommuner tvingas till helt nya arbetsuppgifter om lagen går igenom. Många lärare och andra berörda yrkesgrupper har varnat för massuppsägningar om regeringen står på sig.

– Därför lägger facket inom välfärden ny allt krut på att det här inte ska bli verklighet. Det är en fråga där Tidöpartierna gått alldeles för långt och de måste helt enkelt ta hänsyn till vilka konsekvenser det skulle leda till för alla som jobbar inom den offentliga sektorn. Det är inte för sent att ändra sig och jag förväntar mig att de nu lyssnar på oss och inte går vidare med lagen, säger Veronica Magnusson.

Förutom fackförbund och människorättsorganisationer har även flera av Sveriges kommuner och regioner tagit aktiv ställning mot lagen om anmälningsplikt för offentligt anställda.

– Kravet att ange papperslösa barn kan aldrig hamna på barnskötare, undersköterskor eller elevassistenter. Alla barn ska känna sig trygga när de går till förskolan. Papperslösa ska känna sig trygga när de söker vård. Välfärden ska vara en trygg plats fri från angiveri. Därför måste förslaget stoppas, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande i Kommunal i ett pressmeddelande inför onsdagens manifestation.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Kvinna i rosa huvudsjal och krigsbild i bakgrunden samt tre pratbubblor

Lama Majdi i Gaza: ”Utmattning är min ständiga följeslagare”

Den palestinska arkitektstudenten Lama Majdi är en av Gazas hundratusentals internflyktingar. Tillsammans med sin man och ettåriga dotter Sama kämpar hon för att överleva i det krigsdrabbade området. Via sms till Arbetaren direktrapporterar hon om hennes och familjens situation inne Gaza.

Söndag 20 oktober, kl: 21:44

I dag är det den 20 oktober. Etniska rensningar fortsätter i norra Gaza. Det verkar som om de genomför generalernas plan, som kommer att leda till en fullständig evakuering av området och förvandla det till en stängd militär zon, vilket betyder att vi aldrig kommer att återvända till våra landområden och egendomar där; Allt kommer att försvinna för alltid. 

Det är något som inte bara väcker sorg utan också ironi – hur vi, efter att vi fått instruktionerna att evakuera söderut, fråntas alla våra ägodelar som våra familjer arbetat i åratal för att skaffa och etablera ett stabilt liv fyllt av drömmar och ambitioner. 

Norra Gaza har blivit en grav där alla våra drömmar, liv, egenskaper och ambitioner är begravda för alltid.

Här lever vi det värsta och svåraste liv vi någonsin känt sedan vi föddes i detta land.

I dag har människor inget värde; alla dyrkar pengar, och alla utnyttjar varandra så mycket de kan. 

Våra liv är fyllda av exploatering från handlare, säkerhetskaos, banditer, stölder, mord, fördrivning och att dö av hunger och törst. 

De rika övervakar institutioner och föreningar, medan tjuvarna och de som är direkt kopplade till dem är handlare utan samvete. 

För några dagar sedan fick min dotter Sama sin andra dos av poliovaccinet och sedan dess har hon lidit av svår smärta och ihållande feber som fortsätter än i dag. 

Det har varit fyra dagar av helvete och jag vet inte när hon kommer att bli frisk. 

Jag har glömt smaken av sömn och utmattning är min ständiga följeslagare dessa dagar. 

Apotekaren på Ibn Al-Haytham Pharmacy diagnostiserade det som ett virus och ordinerade behandling för att minska febern och ta itu med viruset hon lider av. 

De sa att tillståndet kan pågå i upp till 10 dagar, vilket betyder att det finns en möjlighet att vår prövning kan förlängas med ytterligare 6 dagar! 

Min dotter kan inte äta eller dricka, och för några dagar sedan fick hon också brännskador på handen, vars märken gradvis bleknar; Jag vet inte vad det här livet vi lever är. Det är ett liv som påtvingats oss utan något val. 

Maten som finns tillgänglig i dag är mycket dyr; priserna på frukt, grönsaker, barnblöjor, städmaterial, kläder och skor, har aldrig nått sådana höjder förut.

Ingenting är billigt i ljuset av den skenande stölden av inkommande bistånd och blockaden som hindrar kommersiella varor från att komma in under förevändningen att de ansvariga har semester, vilket gör livet outhärdligt. 

Min fråga till dig som läser är: Finns det över huvud taget en väg till frihet och liv för en person från Gaza efter all denna tid av folkmord och etnisk rensning?

Lama Majdi
Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Emil Boss, poet och facklig organisatör hos SAC Syndikalisterna. Foto: Axel Green, Stina Stjernkvist

Emil Boss nya dikt ”Oleksandr”

Poeten Emil Boss är till vardags facklig organisatör och återkommande krönikör i tidningen Arbetaren. I augusti släppte han sin senaste diktsamling Kompression, som nominerades till Sveriges Radios Lyrikpris. Här kan ni nu läsa en av hans nyskrivna och tidigare opublicerade dikter.

Han kom till Sverige tjugoarton, 
fick jobb direkt från Svenska Palmen.
Altaner mest. Han lärde namnen
på Stockholms villastäder. 
Samma villkor som därhemma: 
Jämna sextiotimmarsveckor,  
varje sommar sju dar ledigt. 
Sängplats i en trång gemenskap  
av fjorton landsmän i en fyra.  
Tillståndets pris var ett gratis slit
på chefens kåk i Mälarhöjden.  

Två år gick, med lön att skicka 
till familjen i Zaporizhyzha, 
dubbelt mot vad han tjänat hemma
där Ana satt med fyra ungar. 
En dag plötsligt beordrad väntan:
”Kunden har inte betalat oss”. 
Följande halvår gick han runt 
utan jobb och sparkontot tömdes. 
Han pantade burkar när han fick höra
att en håltagningsfirma letade folk
till nyproduktion för allmännyttan
i Hässelby Strand: Bodar, passerkort, 
bygghiss och förman. Nya kollegor, 
samma slit och samma snöglopp,
samma obetalda helger. 
Covid värst: Borra med feber.  

Efter en tid kom en välbekant
order: ”Lönerna dröjer. Kunden har inte 
betalat fakturan. Vi måste jobba 
ikapp och bli klara, så att de betalar”.
Nästa månad samma visa. 
Spelets insats blev fördubblad 
och i tredje ronden var han slagen.
Vräktes från boendet, sov fyra nätter 
i chefens garage på ett liggunderlag,
hittade sängplats till rövarpris 
hos en georgier i Bagarmossen.  
sattes i skuld men kom genom
honom in på projektet Förbifarten: 
Byggstäd och bilning i tunnelbygge.  

Några svenskar inne i berget  
lärde ut kollektivavtalet. 
Han fattade mod och ringde georgiern, 
krävde sjuklön, övertid, OB och avtal, 
fick sparken och krävdes på hyresskulden. 
I desperation tog han vadsomhelst:
En känd aferist som jobbar åt PEAB.
Lade tak på en skola, byggde parhus i Sickla.
Lurad på lönen för fjärde gången  
kunde han inte annat än tomhänt  
resa hemåt med långfärdsbussen.  
Fyra veckor, sedan kom kriget.  
Familjen stod då illa rustad  
eftersom han byggt i Sverige. 
Många delade erfarenheten. 

Publicerad Uppdaterad