Omslag till Arbetarens sommarföljetong: Gun Hedlunds roman Striden må fortgå.
Gun Hedlunds roman Striden må fortgå – En roman om kärlek och syndikalism är sommarens följetong i Arbetaren.  Foto: Bomhus hembygdsförening/ Arkiv Gävleborg, Evelin Skoglund, Arkiv Gävleborg, privat

”Striden må fortgå” – Kapitel 14

Den självständiga Emilia förälskar sig i den revolutionära syndikalisten Paul. Deras liv präglas av hårt arbete, men också av solidaritet och kärlek. Runt dem växer striderna. Ska det sluta med rösträtt och reformer, eller med revolution? Emilia och Paul tycker olika, men de enas i kampen mot världskriget. Romanen utspelar sig under 1910-talet och är baserad på författaren Gun Hedlunds farföräldrars liv. Det här är kapitel 14 ur Striden må fortgå – En roman om kärlek och syndikalism.

1918

Det var en febrig stämning när männen stod kvar på gårds- planen utanför Folkets hus i mindre grupper och småpratade efter mötet denna söndag 20 januari. Rökarna tog fram pipor och tobak och hjälpte varandra att få fyr i den kalla vinterluften. Paul hörde fragment från spridda samtal om Finlands frigörelse från Ryssland och gissningar om huruvida de finska arbetarna skulle följa de ryska. Han vandrade runt bland kamraterna och språkade sparsamt med dem, lyssnade mest.

Han plågades av ovissheten och av sin misstro mot den svenska officerskåren som stod redo att gripa in på den finska borgarklassens sida, den vita sidan. Oavsett svensk neutralitet så skulle de med hänförelse låta sig värvas av finsk militär, påhejade av den svenska högern. En höger som redan var igång med olika kampanjer till stöd för de vita. Det var ingen hemlighet att borgerliga skyddskårer grundades i stor skala norr om Vasa eller att en mängd militärskolor inrättats med vapenleveranser från Tyskland.

Måtte det inte sluta med masslakt av de röda. Den finska generalstrejken i höstas och händelserna i Ryssland hade lett till en kraftig mobilisering inom den revolutionära arbetarrörelsen. Söder om Helsingfors hade en mängd Röda Garden tagit makten på lokal nivå och styrde via arbetarråd.

Pauls oro för okontrollerat våld gällde inte bara Finland. Också här hemma kändes det som att balansera på en knivsegg.

Även om hungerprotesterna inte hade samma omfattning som förra våren så fortgick de, strejkerna likaså, folk var desperata. När vänstern passerade slottet i sina Stockholmsdemonstratio- ner skallade ropen på republik. Spridda upprop publicerades i vänsterpressen med uppmaning att följa de finska arbetarna och bilda Röda Garden.

Förra våren, när den svenska rådsrörelsen drog igång efter rysk förebild, var Pauls förhoppningar stora. När Gävle Soldat- och arbetarråd bildades gick syndikalisterna, både från Bomhus, Gävle och Valbo, med. På ett efterföljande möte tillkom ett hundratal representanter från olika läger. Både i Gävle och på ett fyrtiotal orter i landet skulle det skapas organ som kunde leda massaktionerna på olika platser. De lokala LO-föreningarna i Gävle med omnejd lät sig inte alltid stoppas av den centralistiska ledningens långa arm utan vissa klubbar gick med. Inte heller försvarsmakten hade makt att förhindra att soldater och en underofficer från I 14 i Kungsbäck deltog. Att svenska soldater, både i soldatstrejker runt om i landet och i arbetarråd, var bered- da att trotsa order om att skjuta mot arbetare gjorde Paul varm om hjärtat. Långt borta var förnedringen i Fors 1909. Upprorets tid hade kommit.

Visst hade väl en hel del blivit gjort av rådet i Gävle. De hade träffat överenskommelser med vissa affärsidkare att sänka priserna på sina varor, fått fart på matleveranser, tagit över kontrollen av distribution på flera platser och ordnat särskilda köer för de mest utsatta. Men vilka massaktioner som rådet skulle understödja och hur en eventuell ockupation av en fabrik skulle gå till fanns det många stridande viljor omkring.

I dag hade LS tagit ställning och utsett honom själv och Klaesson till representanter i Soldat- och arbetarrådet. Han var hedrad över förtroendet men kände en viss vånda. Han suckade inför tanken på ändlösa möten med ungsocialistiska revolutionsromantiker och företrädarna för det nya vänster- partiet med deras ständiga ältande om allmän rösträtt. Om de bara kunde enas om syndikalisternas krav på löneförhöjningar, åtta timmars arbetsdag och lokal kontroll över matfrågan så vore mycket vunnet.
Paul avbröts i sina tankar och stannade till inför ett samtal mellan Backman och några nytillkomna kamrater.

»SSV. Är det nåt att lita till?« frågade Backman och såg sig uppfordrande runt på de andra.
Paul kände igen det ifrågasättande tonfallet, han och Back- man hade kämpat sida vid sida i fem år och de hade ingått i den första styrelsen.
»SSV?« undrade Mogren.

Han var bara unga pojken, färsk både som syndikalist och fabriksarbetare, lantarbetare söderifrån som varit utan tillgång till tidningar och skolning. Han småskuttade runt för att hålla värmen i fötterna, de spruckna kängorna räckte inte långt.
»Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, de som sparkats ut ur gamla partiet och bildat ett nytt«, förklarade Backman.
»De är revolutionärer, Kata Dahlström och Zäta Höglund och han Fabian Månsson som skrev i tidningen här i Gävle«, utbrast Lindström och fortsatte: »Och nu har vi lokala arbetar- råd i hela landet som kan ta ledningen över massaktionerna.«
»Som finska Röda Garden? Och arbetarråden i Ryssland?« frågade Mogren.
»Just så.«

Trots sin ovana vid att följa och förstå politiska nyheter hade Mogren inte undgått att det varit dramatiska händelser i Petrograd sedan i mars förra året. Paul hade fått förklara för honom att i likhet med att olika grenar av arbetarrörelsen i Sverige drog åt olika håll så var det på samma sätt i Ryssland. Och att nu hade bolsjevikerna tagit ledningen över hundratals självförvaltande arbetarråd. Han hade haft svårt att svara på alla Mogrens frågor om varför både tsarfamiljen och ryska regeringen fängslats och vad som väntade folket. Nöjt sig med att förklara att det avant- garde med centralistiskt styre som Lenin stod för var inget som syndikalisterna önskade.

Paul lyssnade till samtalet mellan kamraterna, stående en bit ifrån den lilla gruppen, ville helst undvika att bli indragen i diskussionen. Han hade fäst sig vid unge Mogren, klipsk och nyfiken. Okunnigheten kunde pojkstackarn inte rå för. Ljuslockig med klarblå ögon och längre än alla sina kamrater, alltid munter och pratsam, hjälpsam och nyfiken gick det inte att undgå att lägga märke till honom. Paul tänkte att han själv nog inte var den ende som fäst sig vid deras nya medlem. Ynglingen hade huvudet på skaft och kunde få betydelse inom rörelsen.

Paul fruktade att SAC:s linje, att huvudstriden handlade om ekonomi och utspelades på arbetsplatserna med generalstrejk som främsta vapen, höll på att falla samman. Hur skulle de spontana massaktionerna underifrån hanteras? Många som gladeligen kastade sig in i aktioner var inte några änglar. Partipolitiken som de alltid tagit avstånd ifrån tycktes ha nästlat sig in i kampen. Ordväxlingen om det nya vänsterpartiet var ett olycksbådande tecken. Själv var han vilsen om åt vilket håll de var på väg.
»Hedlund. Kom ett slag«, hojtade Lindström. »Har vi soldaterna med oss?«

Paul tog några motvilliga steg fram mot en annan grupp i ivrigt samspråk och märkte att karlarna runtom tystnade och rörde sig närmare. Han kunde inte vackla inför kamraterna, många hade tilltro till hans ord. Stridslusten var stark. Alla mötesdeltagarna hade varit ense för en stund sedan om att det började torna upp sig till strid gentemot Korsnäsbolaget. Kraven på åtta timmars arbetsdag hade fått blankt avslag. Prislistan som de lämnat in för sulfaten godtogs inte, allt förblev detsamma. Familjerna hade inte pengar till mat, lönerna för arbetare inom pappersmasseindustrin hade gått tillbaka femton procent under kriget. Nu gällde det att förbereda för konflikt och rätt taktik. Folk skulle kunna sparkas.

Han såg sig omkring på männen. Ett par gjorde åkarbrasor för att hålla värmen, de var inte klädda för att stå stilla utomhus i vinterkylan. Han hade inget svar på frågan om framtiden för en revolutionär massrörelse. I de finska eller ryska fotspåren eller med de hetsiga rösterna lugnade av Brantings löften? Ändå måste han ge kamraterna hopp.
»Vi har soldaterna med oss«, svarade Paul. »Soldatstrejkerna sprider sig bland både beväringar och stamanställda.«
»Hur ska det gå till?«
Paul kände igen den lågmälda rösten bakom sin rygg, det var Karlsson på sulfaten. En storvuxen man som sällan yttrade sig på möten, men när det hände så var hans synpunkter praktiska och jordnära. Enda sättet att besvara en sådan fråga var att hålla sig till sanningen.
»Jag vet inte. Vi får hålla oss till det lokala, kampen mot Korsnäs och matfrågan. Nu när SAC:s centralkommitté och Vänsterpartiet har bildat Arbetarnas landsråd, så får de sam- ordna alltihop.«
Karlsson nickade tigande, han tycktes nöjd med svaret.
»Får vi med oss LO på generalstrejk?« undrade Lindström.
»Om trycket underifrån blir detsamma som 1909 vet vi inte vad som händer.«
Paul ville ogärna förlänga frågestunden som han hamnat i.
Han visste inte själv vad som var vettiga svar.
»Men nu kamrater ska vi inte dra på oss sjukdom och elände i kylan. Vad sägs om att vi stämmer upp Arbetets söner och sen går vi hem till värmen.«

Bomhusbor på söndagspromenad stannade nyfiket till, Klockar-Kalle öppnade dörren och klev ut på farstutrappan när den oskolade manskören tog ton. Paul tyckte sig märka att kamraterna sjöng ut med hjärtats lust och hoppets kraft med en ovanlig glöd när de tog om refrängen: »Människovärdet vi fordra tillbaka. Kämpa för rättvisa, frihet och bröd.« Han hade alltid varit fäst vid den strofen, särskilt ordet människovärde.

På väg hem från mötet tänkte han på att Emilia var den enda som han pratat med om sin oro över Arbetarnas landsråd som nyligen presenterat sitt manifest. Insikten om att det nya vänsterpartiet med sin agitatoriska stridbarhet inte tycktes mäkta med att både få till en partiorganisation och samordna den revolutionära rörelsen kändes oroväckande. Samtalen hade blivit återkommande på kvällarna därhemma.

Hon hade lyssnat då han ältat sin besvikelse över att även företrädarna för syndikalisternas centralorganisation, som ingick i landsrådet, tycktes ha fullt upp med sitt eget. Inte blev det lättare av de ihållande tvisterna om de båda organisationernas hjärtefrågor. Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti med sin tilltro till parlamen- tarism och facklig enighet stod orubbligt ställd gentemot SAC:s vägran att ställa sig bakom allmän rösträtt och samarbete med LO. Dessutom hade vänsterpartiet svårt med att få ihop alla hetsporrar som drog åt olika håll i den egna organisationen. Även där fick han medhåll av Emilia, hon hade inget till övers för det nybildade partiet och var besviken på Fabian som gått med. Hon kommenterade torrt att SAC:s anarkistiska ådra inte gjorde situationen lättare.

Det var moltyst när Paul och Emilia läste tidningen en dryg vecka senare. Inbördeskriget i Finland var ett faktum. Valfusk med konfiskerade socialistiska röstsedlar och mer än hundra procent röster på Åland hade bara varit ett förspel. Likaså den borgerliga senatens upphävande av den tidigare socialdemokratiska regeringens beslut att lantdagen skulle vara landets högsta beslutande organ.
Senaten hade utsett de vita skyddskårstrupperna till regeringstrupper. Det bekostades helt i strid med finska konstitutionen. Och för den finska arbetarrörelsen blev detta en krigsförklaring. Dagen efter beslutet om skyddskårerna tändes en röd lykta i tornet på Folkets hus i Helsingfors, signalen att nu hade revolutionen börjat. Socialdemokratiska partiledningen klev motvilligt in i en ledarroll för att förhindra att revolten gick överstyr.

»Finland är utsatt för en statskupp från högern. De har stöd från de tyska imperialisterna, både med trupper och vapen«, sade Paul i bister ton.
Emilia ruskade på huvudet, reste sig upp och började stöka på köksbänken. Paul förstod att hon inte orkade mer och avstod från att säga något mer om händelserna i Finland.

Paul var orolig, inte bara över vad som hände i omvärlden, utan också för hur det stod till hemma. Emilia var blek och mager, Gösta grät och vägrade äta mer kålrötter, oändliga dagar med en gnagande värk i halvtomma magar plågade dem alla. De hung- rade och längtade efter att få äta sig mätta. På något sätt måste han försöka hitta försörjning när strejken bröt ut, han visste att den här gången kunde den bli långvarig. Kolning, visserligen hårt slit, men ändå en hygglig inkomst, skulle kunna vara en utväg. Men det fanns inga pengar till verktyg, det lilla de hade måste gå till mat och hyra. Kanske hans far hade några redskap kvar? Paul satte sig ned en lördagseftermiddag och skrev brev till Fors.
Emilia väntade med svarsbrevet en kväll när han kom hem, hon hade varit till postkontoret och hämtat det vita kuvertet med Johannis P:s darriga handstil utanpå. De dröjde med att öppna det tills pojkarna somnat, var överens om att barnen skulle skonas från pratet om matbristen.
»Läs du Emilia, jag är så trött. Jag lyssnar.«

Det gick lättare att läsa nu sedan de fått elektricitet och hon böjde sig fram under den svagt blinkande glödlampan och läste med dämpad röst:

Min son Paul och ditt hus. Frid vare med eder. På din begäran får jag nu skriva några rader och tala om att något verktyg för kolningsarbete har jag ej. Du vet att de verktygen som jag hade här var brukets och när jag gjorde skovlarna så fick jag betalt för däm och jag fick lov att lämna ifrån mig dem när det blev slut med kolningen här. Jag har värkligen två skovelämnen män jag har ej några krafter så att jag orkar göra något mer så jag kan ej giva dig någon hjälp. Det är så att jag kan ej få någon mat som sköterskan ordinerat jag skulle hava för få krafter åter. Hon har ordinerat att jag skulle äta löskokt ägg och äggvälling och …

Emilia avbröt sig: »Kan du se här vad han skrivit för äggrätt?« Paul böjde sig fram och försökte tyda bokstäverna som skrivits med darrande hand. Han ruskade på huvudet.

Emilia fortsatte: med ägg uti och havregrynsvälling män har ej kunnat skaffe sådan mat när ett ägg kostar 40 öre och det finns ej att köpa och jag har 50 öre om dagen att leva på …

»Är det så dåligt med farsan att han inget orkar?« frågade Paul sig själv, skakad av tanken på att Johannis P låg orkeslös och utan mat hemma i Fors. Det sved att tänka sig att Marta fortfarande var sköterskan i Fors och att hon hade kommit med sådana ordinationer. Hans käresta från ungdomen måste ha övergått till att bli bolagssköterska. Hon tycktes komma från en annan värld med sådana råd om mathållning. Den värld som hade tillgång till svartabörsmaten.

»Du vet, det är blödande magsår han har«, svarade Emilia och torkade sina tårar med förklädessnibben. »Han behöver näringsrik mat. Stackars Johannis …«
»Det är inget vi kan göra. Mor försöker väl hålla liv i honom med det hon kan skrapa fram.«
»Jag önskar vi hade så vi kunde sända ett matpaket«, suckade Emilia.
»Det tär på hälsan om det ska fortgå. Näringsrik kost är vad som erfordras. Var skulle vi hämta den maten?« mumlade Paul.
»Är du orolig nu, Paul?«
»Ja, både för far och för oss. Det dröjer inte förrän det blir strejk, den här gången kan det dra ut på tiden. Och då måste jag hitta annat arbete.«

Emilia höll hans hand och tryckte den där de satt nära varandra i soffan. De satt tysta ända tills hon bröt stillheten. De kunde inget göra nu.
»Vi går till sängs, Paul, det blir alltid någon råd ska du se.«

Det blev som Paul fruktat. Han och Klaesson turades om att delta i Soldat- och arbetarrådets hetsiga möten våren 1918, och de höll envist fast vid sin hållning att inte förespråka beväpnat våld som strategi för aktionerna. Men generalstrejken som kros- sar kapitalet, grundstenen i SAC:s strategi, tycktes långt borta. Hans egen vision om övertagandet via arbetarmakt på företag och arbetsplatser kändes alltmer avlägsen. Han som i sitt inre kunnat föreställa sig ett övertagande av Korsnäsbolaget och införandet av arbetarstyre.

Paul såg nöden runtom sig, hur bleka och sammanbitna kvinnor köade för ett paket ärtmjöl eller några skrumpna rovor.

Publicerad Uppdaterad
14 hours sedan
Suzanne Osten 1944–2024. Foto: Leif R Jansson/TT

Suzanne Osten – med liv och konst som ett äventyr

Suzanne Ostens gärningar för svensk kultur går inte att överskatta. En besvärlig och djupt älskad människa som man väl trodde skulle leva för alltid. Som visade hur leken kan läka och kulturen vara ett livsavgörande möte. Arbetarens Josephine Askegård minns Suzanne Osten, 1944–2024.

Dramatikern och regissören Suzanne Osten, som avled under en av de sista vackra oktoberdagarna, hyllas med rätta för sin livsgärning, och den var verkligen historiskt förändrande, på riktigt. Hyllningarna har funnits där under hela hennes långa kulturliv. Hon förde in den rikedom som också de psykiskt sjuka, de med beroendesjukdomar, de queera, de med utopiska drömmar och inte minst barnen i kulturen – också i så kallade finkulturella rum där de knappast synts innan hon stormade in. Själv övertygad men knappast färdig och tillsammans med de grupper hon mötte utvecklade hon det angelägna och fick det att spraka. 

Att se en föreställning eller läsa en text av Suzanne Osten var alltid ett äventyr och en varm hand i ryggen på den väg genom livet som ibland är lust, och ibland en ensam och vilsen färd i ett ökenlandskap. 

Total tilltro till barnet

Suzanne Ostens hela liv och verk handlade om att se barnet och den som befann sig eller kände sig utanför normen som gällde för tillfället. Hon föddes in i ett hem där hon utsattes för både extrem gräns- och skyddslöshet, och samtidigt fick hon med sig en självklar blick för det kreativt tillåtande – på ett positivt gränsöverskridande sätt. Hennes arbete handlade om att skilja de två, och att undersöka kreativa ramar på gott och ont. 

Suzanne Osten i samband sin 80-årsdag 2024. Foto: Pontus Lundahl/TT

Suzanne Ostens far var tysk socialdemokrat och flykting från det nazistiska Tyskland. Mamman Gerd Osten var känd skribent, scripta och filmregissör, som kritiker visade hon vägen och pekade ut begränsningar som hon såg hos de etablerade manliga regissörerna. Men hon flög högt i 1940- och -50-talens stränga normer och motades tillbaka. Gerd Osten utvecklade allvarlig psykisk sjukdom och dottern Suzanne som föddes under andra världskrigets sista år växte upp i en familj i kaos. En situation som hon berättat om i pjäser, självbiografiska texter, intervjuer och filmer som Mamma (1982) och inte minst i barnfilmen Flickan, mamman och demonerna 2016 – som blev barnförbjuden. Själv slogs hon för barns rätt att ta del av de av filmens teman som visserligen behandlar tunga mänskliga tillstånd men som visar på hopp och möjlighet i möten med människor som svajar. Hon hade en total tilltro till barnet. 

Fickteatern – teater för alla

Suzanne Osten tog tidigt tyglarna i sin egen konst, tillsammans med Lottie Ejebrant, Leif Sundberg och Gunnar Edander startade hon Fickteatern 1967, en av de första fria teatergrupperna i Sverige, och med ett uttalat socialistiskt perspektiv. Man ville söka upp en ny publik och spegla deras verklighet genom att spela på torg, skolor och fängelser. Musiken var en viktig ingrediens och samarbetet med musikern Gunnar Edander blev mångårigt. Han skrev det mesta av musiken till den enorma succén Jösses flickor! Befrielsen är nära på Stockholms stadsteater 1974. Den var den tredje i en rad pjäser om kvinnor, men blev hennes största publiksuccé, som lever än. Där fick även den prostituerade kvinnan, arbetarflickan och den nedtryckta hemmafrun sina sånger som, som vanligt, gavs ut på skiva och sjöngs, och sjungs forfarande i körer, i demonstrationståg och i varje kvinnas badrum. 

Fickteaterns ensemble 1968: Gunnar Edander, Lottie Ejebrant, Leif Sundberg och Suzanne Osten. Foto: Bo Schreiber/TT

Suzanne var beläst och arbetade med sina grupper kring teorier av forskare och barnpsykologer, en av de viktiga var psykolanalytikern Alice Miller. Många är de medarbetare i Suzanne Ostens projekt som vittnat om att ha hamnat i en utvecklande grupp och process som man aldrig glömde. Skådespelarna återkom, och så gjorde publiken. Hon har arbetat på många olika scener och alltid bidragit med nya synsätt. 

Suzanne Osten var beundrad och respekterad, inhöstade priser och hade ständigt nya projekt på gång, hennes liv och verk var som ett äventyr. Hennes humanism, arbete och kärlek till kulturen kan inte överskattas. 

Suzanne Osten och skådespelaren Gunilla Röör inviger Pridefestivalen i Stockholm 2010. Foto: Maja Suslin/TT

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
"Arbetare inom låglöneyrken behöver kompenseras kraftigt för att möta övriga branschers lönenivåer." Foto: Jonas Ekströmer/TT, Byggnads, Kollage: Arbetaren

Unga Byggare: Tre procent lön är 100 procent svek

LO:s krav på en tre-procentig löneökning är ett svek mot Sveriges arbetare skriver Erik Andersson, ordförande för Unga Byggare Väst i en debattartikel. Istället måste vi se löneökningar som motsvarar tidigare reallönesänkningar och inflation.

Idag går vi en ny vecka till mötes och Sveriges arbetare går upp för att ta sig till jobbet. Många av oss har en lång resväg innan vi är framme. Är man i god tid hinner man ta en kopp kaffe innan det uppjagade arbetstempot suger tag i en. Många reser sig segdraget upp från stolen i boden och tar en sista suck innan en dammig hjälm åker på, vissa är i början av arbetslivet medan för andra är det ännu en dag i ett långt yrkesliv. 

Det märks i stegen Sveriges byggnadsarbetare tar, det haltas och diskuteras operationstider med förhoppningen om en dugligare vardag. Väl ute på ställningen sviks man antingen av vädret i eller den så kallade ”inteckningen av ställningen”, och om inte kroppen orkar så gör snart inte psyket det heller. Man känner regnet piska i ansiktet och när regnet smyger innanför jackan så blir man snart påmind om att man lever.

Lönen äts upp

Murbruk börjas blandas och en armé av skottkärror körs fram. Under tiden kommer några uppmuntrande ord från arbetskamrater – det gäller att hålla moralen uppe. Sex kvadratmeter per gubbe är det som gäller, det är minimum för att ackordet ska gå ihop. Bort från storbyggena klättrar en byggnadsarbetare, en familjefar som många andra i branschen, upp på ett hustak för att fräsa ur fogarna på en skorsten och sedan foga om. Om man kan stänga av allt jäkt och stress samtidigt som man försöker göra ett noggrant arbete så kommer man förhoppningsvis hem helskinnad till sin familj efter ännu en hård arbetsdag. 222kr/timmen är priset på både kropp och själ, när man tar sig an samhällets uppgifter som byggnadsarbetare. 

När lönen trillar in den 25:e varje månad äts tyvärr mycket upp av höjda boendekostnader, matkostnader och el-priser. Ett gott liv som arbetare kräver ekonomiskt utrymme det vill säga att Sveriges arbetare får ut större del av mervärdet som vi skapar åt företagen. 

Att klassklyftorna ökar i det här landet beror mycket på synen på vårt arbete, och viljan till att hämta ut den lön vi har rätt till. Vår plikt känner vi varje gång klockan ringer och vi ger oss av mot arbetet. Plikten blir vi alltid varse om när vi tar av sparpengarna för att ekonomin ska gå ihop. Plikten är i vårt medvetande varje dag och om inte så känns den iallafall i kroppen, endast tre procent av Sveriges byggnadsarbetare klarar sig fram till pension. Då bör vi åtminstone få en god lön att leva på.

LO har blivit svagt

Det Unga Byggare vill lyfta fram är hur svag Landsorganisationen blivit. Man säger att Sveriges arbetare måste ta ansvar, att Sveriges arbetare inte kan kräva för mycket i förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Man tar ton för att en tre-procentig löneökningstakt skulle vara bra för Sveriges arbetare. Detta visar hur ”Märket” spelat ut sin roll och att industriavtalet borde skrynklas ihop för och hivas i papperskorgen. Det behövs bildas en ny lönemodell som ger Sveriges arbetare rättmätiga lönelyft. Arbetare inom låglöneyrken behöver kompenseras kraftigt för att möta övriga branschers lönenivåer, och de branscher där löneutrymmet är stort behöver man plocka ut en större del av mervärdet. Det är därför dags att man som huvudorgan inom fackföreningsrörelsen blir påmind om att allt annat är ett svek. Ett brutalt svek. Ett svek mot arbetare som vill få ut sin rätt i pengar och få chansen till en god tillvaro.

Lönekrav på 15 procent

Om man nu kan sätta ett pris på hederligt arbete som byggnadsarbetare, så är det bra mycket mer än 222kr/timmen. Arbetarrörelsen har inte råd att vända arbetare ryggen. Unga Byggare anser att vi måste ha löneökningar som tar igen tidigare reallönesänkningar och inflation, därför är ett lönekrav på 15 procent rimligt speciellt när inflationen varit vinstdrivande, och medvetet drivits på av företagen. För om inte så vänder snart Sveriges arbetare fackföreningsrörelsen ryggen, om de inte redan gjort det.

Men tron på gemenskap och vilja finns, något som vi i Unga Byggare alltid förespråkar i vårt fackliga arbete. Och när man har örat nära marken så blir man snart varse om att låga löneökningar är impopulära, därav vill vi se ett lönekrav på 15 procent.

Landsorganisationens förslag på tre procent är i praktiken ett svek på 100 procent. 

Erik Andersson är ordförande för Unga Byggare Väst

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
Facklig manifestation utanför Teslas butik på Sveavägen i Stockholm
Trots att ingen hindrades från att gå in i butiken polisanmäldes manifestaionen utanför Tesla i centrala Stockholm. Foto: Johan Apel Röstlund

Polisen anmäler facklig manifestation utanför Teslas butik i Stockholm

Den fackliga manifestationen utanför Teslas butik i centrala Stockholm polisanmäldes på måndagsförmiddagen.

– Det är vi själva som anmäler för brott mot ordningslagen då manifestationen inte är tillståndsgiven, säger Ola Österling som är Stockholmspolisens presstalesperson till Arbetaren.

Ett femtiotal personer samlades på måndagsmorgonen utanför Teslas butik på Sveavägen i centrala Stockholm med plakat och flygblad. På plats fanns förutom strejkvakter representanter för flera andra fackförbund. Den infekterade konflikten om kollektivavtal med den amerikanska elbilsjätten har nu pågått över ett år och läget ser, som Arbetare kunde rapportera i fredags, fortfarande låst ut.

Foto: Johan Apel Röstlund

– Jag är här för att stötta mina kompisar i IF Metall. I Sverige ska vi ha kollektivavtal helt enkelt, säger en kvinna på trottoaren utanför den exklusiva bilbutiken.

Hon är barnskötare, medlem i Kommunal och har bytt bort sitt arbetspass med en kollega för att kunna delta i manifestationen.

Andra är där som strejkvakter. Som exempelvis Mohammed Alansari.

För Mohammed Alansari var det viktigt att vara på plats utanför Tesla på måndagsmorgonen. Foto: Johan Apel Röstlund

“Håller ångan uppe”

– Vi måste hjälpas åt för att få till ett avtal med Tesla. Annars står arbetarna på deras verkstäder helt utan skydd, säger han och håller en bunt flygblad i händerna som han räcker över till förbipasserande.

En bit därifrån står Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST, och pratar med kollegor från andra fack. 

– Det är så otroligt viktigt att vi håller ångan uppe och stöttar den här kampen. Samtidigt hade jag önskat att ännu fler fackförbund slöt upp och drev på. Det skulle öka trycket på Tesla, säger hon.

Britta Lejon. Foto: Johan Apel Röstlund

Men trots att inga människor hindrats från att gå in i butiken valde polisen, bara 20 minuter efter det att manifestationen påbörjats, att göra en anmälan för brott mot ordningslagen.

Det bekräftar presstalesperson Ola Österling för Arbetaren.

– Jag vet faktiskt inte vad det innebär men vi kommer att stå här fram till klockan tolv idag, säger Emma Hansson som är ordförande i IF Metall i Stocholms län.

Emma Hansson. Foto: Johan Apel Röstlund

Hon är också på plats utanför huvudentrén och är trots anmälan nöjd med förmiddagen.

– Det har ju samlats en hel del folk och känns som en riktigt bra uppslutning. Att vi står här idag kanske inte kommer att leda till kollektivavtal men det är viktigt att vi fortsätter för att hitta en lösning för våra medlemmar, säger Emma Hansson.

Publicerad Uppdaterad
5 days sedan

Vendela Engström:
Jens Stoltenberg: Riddare av Nato-orden 

“Det hade lika gärna kunnat varit ett aprilskämt. Men den gångna veckan har återigen påmint om hur råkonservartiva de politiska strömningarna är just nu.” Arbetarens vikarierande chefredaktör Vendela Engström om att Jens Stoltenberg mottagit riddarorden av kungen.

För några år sedan besökte jag en medeltidsmarknad. Gycklare, kanderade äpplen och vuxna människor iklädda särk. Tempelriddaren Arn, alltså Joakim Nätterqvist, var marknadens och barnens stora dragplåster och jippo. Utklädd till riddare dubbade han alla som mäktade med kön. 

”Jens Stoltenberg får riddarorden” är en rubrik man inte såg komma. Det hade lika gärna kunnat varit ett aprilskämt. Men den gångna veckan har återigen påmint om hur råkonservartiva de politiska strömningarna är just nu. Denna  gång var det dock inte Arn som la svärdet på axeln, utan kungen som fäste en medalj på Nato-pensionärens bröst. 

Förra året återupplivades tydligen det svenska ordensväsendet: Riddarordnar kan återigen delas ut till personer som, enligt stadgarna, utfört ”extraordinära personliga insatser för Sverige eller svenska intressen.” Beslutet ska ha fattats av bred politisk enighet i riksdagen. 

Traditionen, ett ultrakonservativt blast from the past, härrör från korstågens religiösa väckelse vid början av 1100-talet. Det ”moderna” svenska ordensystemet härrör däremot från mitten av 1700-talet. Men för femtio år sedan, 1974, ansågs det konservativa belöningssystemet daterat. Att kungen ska dela ut ordnar till befolkningen, ansågs höra till det förflutna.

Att kungen, eller ”Stormästaren” som han kallas i det här samanhanget, nu delar ut ordnar för första gången på 50 år är ett ”återuppväckande av en fin tradition som Sverigedemokraterna drivit på för”. Det skriver fyra SD:are i motionen ”Konservativ politik för samtid och framtid”, inlämnad till riksdagen den 2 oktober i år. Ett litet stickspår: I motionen föreslår de bland annat att helgdagarna ska få grundlagsskydd. Givetvis undantaget  första maj. Den vill SD ersätta med Valborgsdagen. 

Utöver Stoltenberg får nio andra personer riddarorden för deras insatser i den svenska Nato-processen. En process som gick över huvudet på befolkningen. Nu ska Sverige i stället samsas med USA-imperialister som bistår Netanyahu att bomba sönder Gaza och samarbeta med Turkiets president Erdoğan. 

Samtidigt ökar polariseringen i landet. Den SD-influerade regeringen skyller givetvis alla problem på invandring och lösningen stavas hårdare straff, när det som i själva verket sker och har skett är att vi fått ett allt mer ojämlikt samhälle.

Enligt en ny rapport från Oxfam är Sverige nu sämst på jämlikhet i Norden och en vanlig lönearbetare bidrar 28 gånger mer till det gemensamma än en höginkomsttagare. 

Parallellt skålas det i kungahuset. Anslaget till kungen och Slottsstaten ökar nämligen med 21 miljoner kronor jämfört med förra året och uppgår nu till 190 miljoner kronor för 2025. Det lär räcka till en och annan riddarmedalj.

För Sverige, ur tiden. 

Publicerad Uppdaterad
5 days sedan
Klimatminister Romina Pourmokhtari och regeringen sågas när de svenka utslöppen ökar.
Klimatminister Romina Pourmokhtari och resten av Tidöregeringens politik har ökat utsläppen. Bildmontage. Foto: Bild: Roald Berit/TT och Jacob Åkersten Brodén/TT

Tidöregeringen sågas när utsläppen ökar: ”Väntat och katastrofalt”


För första gången på länge ökar de svenska utsläppen. Framförallt beror det på att användningen av diesel tagit fart igen efter Tidöpartiernas sänkning av reduktionsplikten för snart ett år sedan. Nu sågas regeringen ännu en gång för att inte ta klimatkrisen på allvar.

– Tidöpartierna tar inte klimatfrågan på allvar. Vi har en regering som för en politik som ökar utsläppen när vi lever i tider med rekordtemperaturer och det är katastrofalt.

Det säger Kristina Östman som är chef på klimatenheten vid Naturskyddsföreningen till Arbetaren.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som tagit fram de nya dystra siffrorna som visar att klimatutsläppen i Sverige ökat med hela 5,6 procent under årets andra kvartal jämför med förra året vid samma tid.

Under det första kvartalet 2024 ökade utsläppen ännu mer, med nära sju procent jämfört med året innan.

Främst är det inom bygg- och transportsektorn som ökningen varit som starkast. Men också genom hushållens högre konsumtion. Enligt SCB beror ökningen på att användandet av diesel tagit fart igen efter den SD-styrda regeringens starkt ifrågasatta beslut att kraftigt sänka reduktionsplikten från 30,5 procent till sex procent för snart ett år sedan.

– Det här var tyvärr väntat. Regeringen låtsas att de har en ambitiös klimatpolitik när det i själva verket är precis tvärtom. De har ju aktivt nedmonterat fungerande klimatpolitik och tagit bort nästan allt stöd till satsningar på förnybar energi, elbilar och energieffektivisering, säger Kristina Östman.

Kristina Östman. Foto: Naturskyddsföreningen

“Totalt haveri”

Regeringens klimatpolitik har redan upprepade gånger sågats från alla möjliga håll. Både miljöorganisationer, oppositionen och den samlade expertgruppen inom den statliga myndigheten Klimatpolitiska rådet har varit starkt kritiska till att Sverige inte gör mer i frågan.

– Det är mycket allvarligt. Det är ett totalt haveri av regeringen. Vi har varit djupt kritiska till den höjda inblandningen av fossilt bränsle, till de sänkta fossilskatterna och att takten på elektrifieringen bromsas. Vi hade velat se en fortsatt reduktionsplikt som gör att man klarar klimatmålen, säger Miljöpartiets språkrör Amanda Lind till Dagens Nyheter.

Bryter mot klimatlagen

Så sent som i mars tidigare i år skrev Klimatpolitiska rådet i sin rapport att ”Den beslutade politiken under 2023 ökar utsläppen och leder inte i riktning mot att Sveriges klimatmål och EU-åtaganden till 2030 uppnås”, samtidigt som de menade att regeringen bryter mot klimatlagen som instiftades 2017 och som syftar till att motverka de allt mer akuta klimatförändringarna.

Liberalernas Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har vid flera tillfällen både hånats och ifrågasatts för att hon enligt kritiker låter Sverigedemokraterna styra regeringens klimatpolitik.

I en intervju med Sveriges radios miljöprogram Vetenskapsradion Klotet sade hon för bara någon vecka sedan att regeringens politik inte lett till några ökade utsläpp.

Nu kommenterar hon de nya uppgifterna i en intervju med Dagens Nyheter.

– Självklart är det så att när produktionen ökar och vår ekonomi blir starkare och inflationen stävjas – då påverkar det vår ekonomi något enormt. Det påverkar också våra utsläpp som en följd av att vår ekonomi växer, säger hon till tidningen.

Men enligt SCB förklarar inte den växande ekonomin den kraftiga utsläppsökningen.

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
"Vi kräver att svenska fackförbund bryter tystnaden om det pågående folkmordet". Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT, Leo Correa/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/TT, Claudio Bresciani/TT

Till SACO, LO och TCO: ”Stoppa Israel”

Regeringens tystnad och passivitet under det pågående folkmordet i Gaza är att stödja staten Israel och dess allierade, skriver 66 organisationer från kampanjen Stoppa Israel – Ingen handel med apartheidstaten och kräver att regeringen agerar.

Till SACO, LO och TCO,

Det pågår ett folkmord i Palestina. Svenska regeringen stödjer detta pågående folkmord och trots palestinska fackliga organisationers upprepade vädjan om hjälp att stoppa vapenhandeln med Israel, pågår det fortfarande vapentillverkning och export till Israel. 

Med stöd av rapporter från FN och människorättsorganisationer samt beslutet från den Internationella domstolen (ICJ) har allt fler som tvivlade, övertygats om rimliga indikationer på att Israel utför folkmord i Palestina.

Nyligen gick ett stort antal palestinska fackföreningar ut med vädjan om att ni fackliga organisationer ska göra vad ni kan för att stoppa Israels krigsmaskin.

Facken kräver markeringar mot Israel

Vi arbetare, lärare, journalister, vårdpersonal, tjänstemän, studenter med flera, kräver att svenska fackförbund arbetar för att svensk sjukvård öppnar upp för att krigsskadade palestinier ska ges möjligheten att få vård i Sverige. 

I solidaritet med palestinska fackliga organisationer kräver vi att ni bortom tomma ord, uttalanden och fördömanden gå till praktisk handling och omedelbart stoppa medverkan till all handel med Israel och arbeta för ett slut på apartheidregimen och ockupationen. 

Vi kräver även att svenska fackförbund bryter tystnaden om det pågående folkmordet och ställer sig bakom följande krav till regeringen: 

  • Inför sanktioner och stoppa all handel med Israel.
  • Avbryt all militär handel och allt samarbete med ockupationsmakten Israel.
  • Verka för att EU:s associationsavtal med Israel hävs och sanktioner införs.
  • Kräv permanent eldupphör och att humanitär hjälp når fram till de drabbade omedelbart.
  • Fördöm tydligt Israels alla övergrepp mot civilbefolkningen i strid med internationella lagar och folkrätten.

Tystnad och passivitet under ett pågående folkmord är att stödja staten Israel och dess allierade. Bryt tystnaden! Agera!

Hälsningar,
66 organisationer i kampanjen: Stoppa Israel! Ingen handel med apartheidstaten!

Publicerad Uppdaterad
7 days sedan
S uppgörelse med Tidöregeringen är inte tillräckligt för nödvändiga framtida investeringar som gynnar unga arbetare, skriver debattörerna William Sundberg (tv) och Cajsa Holmqvist (mitten), Unga Byggare. Foto: Claudio Bresciani/TT, Terese Perman och Lotta Jepsen Sjölander

Unga Byggare: ”S sviker en generation arbetare med balansmålet”

Unga Byggare ser Socialdemokraternas och Centerpartiets uppgörelse med Tidöpartierna om att överge överskottsmålet i svensk ekonomi som ett hugg i ryggen av företrädare som säger sig representera arbetare.

Nyheten om den uppgörelse som Socialdemokraterna och Centerpartiet gjort med Tidöpartierna och som innebär att överskottsmålet för Sveriges finanser kommer skrotas och ersättas med ett balansmål är ett svek mot landets byggnadsarbetare och arbetare i stort.

När uppgörelsen dessutom görs i stängda rum utan insyn är det ett sätt att undergräva demokratin, och det känns som ett hugg i ryggen av företrädare som säger sig representera oss arbetare. 

Under flera års tid har vi sett behoven av satsningar på infrastruktur, elnät, VA-nät, utbildning, nyproduktion av bostäder men också upprustning och energieffektivisering av miljonprogrammen. 

Under samma tid har vi sett att stora omfattande investeringar i Sverige inte har blivit verklighet i förhållande till behovet.

Balansmålet är inte tillräckligt

Arbetslösheten har ökat till hela 8,2 procent enligt Statistiska centralbyrån. Sverige ligger nu på tredje plats med EU:s tredje högsta arbetslöshet, och inom byggbranschen är arbetslösheten värst bland de unga. Just nu är det bara ett fåtal av dem som går ut byggprogrammet på gymnasiet som får jobb efter studenten.  Det kan vi jämföra med en arbetslöshet som låg strax under 2 procent före 90-talskrisen. 

Det balansmål som det nu står klart att man kommit överens om bakom stängda dörrar tycker inte vi är tillräckligt för att möta den ökade arbetslösheten eller de behov som Sverige står inför. 

Sveriges unga arbetare hade hoppats på mer för att sätta fart på ekonomin men också för att lösa de utmaningar vi står inför gällande klimatomställning, bostadsbrist, utbyggnad och renoveringar av järnvägen, en större inhemsk livsmedelsproduktion och ett utbyggt försvar.

Med det nya balansmålet riskerar vi bara att kunna uppfylla en bråkdel av det investeringsbehov vi har. Ny kärnkraft riskerar att sluka det investeringsutrymme man öppnat upp för. Av historien har vi lärt oss att i perioder av låg tillväxt och hög arbetslöshet är det arbetarklassen som får det tuffast och en minskad frihet, därför tycker vi att denna överenskommelse är ett svek mot alla Sveriges arbetare.

Investeringar över tid

Med detta sagt är vi heller inga slösaktiga och naiva ungdomar som tror att sms-lån löser tillvaron. Utan vi vill se investeringar i sådant som kommer betala tillbaka över tid. Stabil elförsörjning med tillgång till billig grön el gör att produktionen kan vara stabil. Infrastruktur betalar också tillbaka sig, där malmbanan är ett tydligt exempel men också att rörligheten i befolkningen har positiva effekter på arbetsmarknad och livskvalitet.

Att lösa bostadsbristen kommer även ge positiva effekter på arbetsmarknaden när människor kan flytta dit jobben och utbildningarna finns. Nya bostäder är också stabila värden som vi har nytta av över lång tid. Ökade satsningar på livsmedelsproduktionen kommer att skapa nya viktiga arbetstillfällen, men även göra Sverige mindre importberoende av något så livsnödvändigt som maten.

Sveriges statsskuld är också väldigt mycket mindre än andra jämförbara länder som gör att vi har möjlighet att våga investera i att möta framtidens utmaningar och behov. När staten sparar och inte lånar för satsningar måste befolkningen på individnivå belåna sig för att upprätthålla tillväxten och levnadsstandarden, detta gör Sveriges befolkning räntekänsliga vilket framförallt många unga som köpt eller tänkt köpa bostad fått känna av under de senaste åren.   

Jämlika förutsättningar

Detta handlar även om jämlika förutsättningar för olika generationer. Många som i dag är pensionärer har fått uppleva stora statliga satsningar som förbättrade levnadsstandarden för hela befolkningen. En aktiv industripolitik har genom historien tryggat arbetstillfällen och tillväxt. Ett miljonprogram som gjort att vanliga arbetare kunde förverkliga sina drömmar om en egen villa eller lägenhet utan att behöva belåna sig så högt att en arbetarlön inte klarade av att amortera lånet under en livstid.

Men även vetskapen om att arbetstillfällen finns, där man uppfyller ett viktigt syfte och där risken att hamna i arbetslöshet är liten. Jämfört med dagens gig-ekonomi där många jobb känns både osäkra och ganska meningslösa. 

Sveriges och EU:s politiker måste våga satsa annars springer resten av världens ekonomier som vågar satsa på framtiden ifrån oss.

William Sundberg och Cajsa Holmqvist, Unga Byggare

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision protesterar mot Tidöregeringens planer på an angiverilag.
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision är två av trettiotalet talare på onsdagens manifestation mot regeringens planer på en så kallad angiverilag. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT och Oscar Olsson/TT

Facken om angiverilagen: Tidöpartierna har gått för långt


Kritiken är stenhård. Både fackförbund och människorättsorganisationer kraftsamlar nu för att stoppa Tidöregeringens kontroversiella förslag om en angiverilag. 

– Sammanslutningen från civilsamhället är i det närmaste total och det råder en fullständig samsyn i att det här är helt fel väg att gå, säger Anna Johansson som är generalsekreterare på svenska Amnesty till Arbetaren.

Hon är en av trettiotalet talare som på onsdag samlas för en stor manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm under parollen Stoppa angiverilagen.

Liknande demonstrationer har redan hållits i flera andra svenska kommuner sedan den SD-stödda regeringen strax efter valet 2022 meddelade att de ville se en lag där offentlighetsanställda ”ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.

– Konsekvenserna skulle bli att det så kallade skuggsamhället förvärras. Att brottsutsatta inte törs kontakta polisen, att sjuka inte vågar söka vård eller att barn till papperslösa, som redan är en väldigt utsatt grupp, inte går till skolan av risk för att bli anmäld, säger Anna Johansson.

Hon, och flera andra människorättsorganisationer med henne, har länge kritiserat det omdiskuterade lagförslaget.

En statligt ledd utredning kring lagen väntas presenteras den 29 november, och förslaget har väckt känslor även utanför Sveriges gränser.

– Det är fullständigt omänskligt, kommenterade exempelvis Michele Levoy, från den europeiska människorättsorganisationen Picum, lagförslaget i brittiska The Guardian tidigare i höstas.

Arbetaren har vid flera tillfällen rapporterat om den kokande ilskan och ökade oron bland sjuksköterskor, läkare, socialsekreterare, lärare och andra yrkesgrupper som riskerar påverkas av lagen.

– Regeringens förslag är inte förenligt med vare sig vår yrkesetik, vårt uppdrag eller med Barnkonventionen, sade Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Arbetaren förra året.

Välfärdsfacken enade mot angiverilagen

Bakom manifestationen i Stockholm nu på onsdag står de fem fackförbunden inom välfärdssektorn som sammanlagt företräder 1,2 miljoner medlemmar. 

Veronica Magnusson är förbundsordförande i Vision som organiserar bland annat socialsekreterare, tandsköterskor och läkarsekreterare.

Även hon ska tala på onsdag och skräder inte orden mot lagförslaget.

– Vill vi ha ett angivarsamhälle? Införs lagen är det ett stort steg mot ett allt mer auktoritärt system som skulle försämra välfärdsuppdraget i grunden, säger Veronica Magnusson.

Enligt henne och flera andra fackliga företrädare skulle anställda inom exempelvis kommuner tvingas till helt nya arbetsuppgifter om lagen går igenom. Många lärare och andra berörda yrkesgrupper har varnat för massuppsägningar om regeringen står på sig.

– Därför lägger facket inom välfärden ny allt krut på att det här inte ska bli verklighet. Det är en fråga där Tidöpartierna gått alldeles för långt och de måste helt enkelt ta hänsyn till vilka konsekvenser det skulle leda till för alla som jobbar inom den offentliga sektorn. Det är inte för sent att ändra sig och jag förväntar mig att de nu lyssnar på oss och inte går vidare med lagen, säger Veronica Magnusson.

Förutom fackförbund och människorättsorganisationer har även flera av Sveriges kommuner och regioner tagit aktiv ställning mot lagen om anmälningsplikt för offentligt anställda.

– Kravet att ange papperslösa barn kan aldrig hamna på barnskötare, undersköterskor eller elevassistenter. Alla barn ska känna sig trygga när de går till förskolan. Papperslösa ska känna sig trygga när de söker vård. Välfärden ska vara en trygg plats fri från angiveri. Därför måste förslaget stoppas, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande i Kommunal i ett pressmeddelande inför onsdagens manifestation.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Kvinna i rosa huvudsjal och krigsbild i bakgrunden samt tre pratbubblor

Lama Majdi i Gaza: ”Utmattning är min ständiga följeslagare”

Den palestinska arkitektstudenten Lama Majdi är en av Gazas hundratusentals internflyktingar. Tillsammans med sin man och ettåriga dotter Sama kämpar hon för att överleva i det krigsdrabbade området. Via sms till Arbetaren direktrapporterar hon om hennes och familjens situation inne Gaza.

Söndag 20 oktober, kl: 21:44

I dag är det den 20 oktober. Etniska rensningar fortsätter i norra Gaza. Det verkar som om de genomför generalernas plan, som kommer att leda till en fullständig evakuering av området och förvandla det till en stängd militär zon, vilket betyder att vi aldrig kommer att återvända till våra landområden och egendomar där; Allt kommer att försvinna för alltid. 

Det är något som inte bara väcker sorg utan också ironi – hur vi, efter att vi fått instruktionerna att evakuera söderut, fråntas alla våra ägodelar som våra familjer arbetat i åratal för att skaffa och etablera ett stabilt liv fyllt av drömmar och ambitioner. 

Norra Gaza har blivit en grav där alla våra drömmar, liv, egenskaper och ambitioner är begravda för alltid.

Här lever vi det värsta och svåraste liv vi någonsin känt sedan vi föddes i detta land.

I dag har människor inget värde; alla dyrkar pengar, och alla utnyttjar varandra så mycket de kan. 

Våra liv är fyllda av exploatering från handlare, säkerhetskaos, banditer, stölder, mord, fördrivning och att dö av hunger och törst. 

De rika övervakar institutioner och föreningar, medan tjuvarna och de som är direkt kopplade till dem är handlare utan samvete. 

För några dagar sedan fick min dotter Sama sin andra dos av poliovaccinet och sedan dess har hon lidit av svår smärta och ihållande feber som fortsätter än i dag. 

Det har varit fyra dagar av helvete och jag vet inte när hon kommer att bli frisk. 

Jag har glömt smaken av sömn och utmattning är min ständiga följeslagare dessa dagar. 

Apotekaren på Ibn Al-Haytham Pharmacy diagnostiserade det som ett virus och ordinerade behandling för att minska febern och ta itu med viruset hon lider av. 

De sa att tillståndet kan pågå i upp till 10 dagar, vilket betyder att det finns en möjlighet att vår prövning kan förlängas med ytterligare 6 dagar! 

Min dotter kan inte äta eller dricka, och för några dagar sedan fick hon också brännskador på handen, vars märken gradvis bleknar; Jag vet inte vad det här livet vi lever är. Det är ett liv som påtvingats oss utan något val. 

Maten som finns tillgänglig i dag är mycket dyr; priserna på frukt, grönsaker, barnblöjor, städmaterial, kläder och skor, har aldrig nått sådana höjder förut.

Ingenting är billigt i ljuset av den skenande stölden av inkommande bistånd och blockaden som hindrar kommersiella varor från att komma in under förevändningen att de ansvariga har semester, vilket gör livet outhärdligt. 

Min fråga till dig som läser är: Finns det över huvud taget en väg till frihet och liv för en person från Gaza efter all denna tid av folkmord och etnisk rensning?

Lama Majdi
Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Emil Boss, poet och facklig organisatör hos SAC Syndikalisterna. Foto: Axel Green, Stina Stjernkvist

Emil Boss nya dikt ”Oleksandr”

Poeten Emil Boss är till vardags facklig organisatör och återkommande krönikör i tidningen Arbetaren. I augusti släppte han sin senaste diktsamling Kompression, som nominerades till Sveriges Radios Lyrikpris. Här kan ni nu läsa en av hans nyskrivna och tidigare opublicerade dikter.

Han kom till Sverige tjugoarton, 
fick jobb direkt från Svenska Palmen.
Altaner mest. Han lärde namnen
på Stockholms villastäder. 
Samma villkor som därhemma: 
Jämna sextiotimmarsveckor,  
varje sommar sju dar ledigt. 
Sängplats i en trång gemenskap  
av fjorton landsmän i en fyra.  
Tillståndets pris var ett gratis slit
på chefens kåk i Mälarhöjden.  

Två år gick, med lön att skicka 
till familjen i Zaporizhyzha, 
dubbelt mot vad han tjänat hemma
där Ana satt med fyra ungar. 
En dag plötsligt beordrad väntan:
”Kunden har inte betalat oss”. 
Följande halvår gick han runt 
utan jobb och sparkontot tömdes. 
Han pantade burkar när han fick höra
att en håltagningsfirma letade folk
till nyproduktion för allmännyttan
i Hässelby Strand: Bodar, passerkort, 
bygghiss och förman. Nya kollegor, 
samma slit och samma snöglopp,
samma obetalda helger. 
Covid värst: Borra med feber.  

Efter en tid kom en välbekant
order: ”Lönerna dröjer. Kunden har inte 
betalat fakturan. Vi måste jobba 
ikapp och bli klara, så att de betalar”.
Nästa månad samma visa. 
Spelets insats blev fördubblad 
och i tredje ronden var han slagen.
Vräktes från boendet, sov fyra nätter 
i chefens garage på ett liggunderlag,
hittade sängplats till rövarpris 
hos en georgier i Bagarmossen.  
sattes i skuld men kom genom
honom in på projektet Förbifarten: 
Byggstäd och bilning i tunnelbygge.  

Några svenskar inne i berget  
lärde ut kollektivavtalet. 
Han fattade mod och ringde georgiern, 
krävde sjuklön, övertid, OB och avtal, 
fick sparken och krävdes på hyresskulden. 
I desperation tog han vadsomhelst:
En känd aferist som jobbar åt PEAB.
Lade tak på en skola, byggde parhus i Sickla.
Lurad på lönen för fjärde gången  
kunde han inte annat än tomhänt  
resa hemåt med långfärdsbussen.  
Fyra veckor, sedan kom kriget.  
Familjen stod då illa rustad  
eftersom han byggt i Sverige. 
Många delade erfarenheten. 

Publicerad Uppdaterad