I Venezuela har den sittande presidenten Nicolas Maduro utropat sig som segrare efter söndagens val. Oppositionen protesterar och menar att valet inte har gått rätt till och att det egentligen är de som har vunnit.
Enligt det officiella valresultatet, efter att 80 procent av rösterna räknats, fick Maduro 51,2 procent av rösterna. Och den främsta utmanaren, Edmundo Gonzalez Urrutina, drygt 44 procent.
Edmundo Gonzalez Urrutia är den 74-årige diplomaten och oerfarna politikern som i princip kastades in på den politiska scenen så sent som i april för att representera en enad högeropposition i Unitary Platform, vilket kan översättas till Enhetsplattformen på svenska, med målet att vinna presidentvalet.
Okänd men med extremt högt ställda förväntningar skulle Gonzalez Urrutia, som tidigare bland annat varit ambassadör i Algeriet och Argentina, rädda landet från Maduro och det socialistiska projekt som Hugo Chavez inledde för 25 år sedan. Detta var högeroppositionens förhoppningar.
Men det ser inte ut att ha gått vägen. Maduro, som har suttit vid makten sedan Chavez död 2013, har alltså utropat sig som segrare och menar sig ha säkrat en tredje mandatperiod och därmed ytterligare sex år vid makten.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och flera andra internationella ledare har dock uttryckt oro över att valet inte har gått rätt till.
Många venezuelaner är djupt besvikna på det socialistiska projektet som Chavez en gång lanserade. Till en början var kärnan i det socialistiska projektet att nationalisera landets naturtillgångar till exempel oljan, bygga ut sociala välfärdsprogram och stå emot nyliberlismen, representerad av bland annat Världsbanken och den Internationella valutafonden, som var på stark frammarsch i Latinamerika när Chavez kom till makten 1999. Men från att ha varit ett av Latinamerikas rikaste länder föll landet för några år sedan ner i en djup kris med massflykt som resultat.
– Den här regeringen har haft alla möjligheter att göra Venezuela till ett fantastiskt land, men istället har vi misär, säger Hector Emilio D’Avila till BBC.
Förklaringarna står bland annat att finna i illa skött ekonomi, att oljepriserna sjönk drastiskt och politisk instabilitet – en kombination som utlöste ekonomisk kris och nedgång för det en gång blomstrande landet som alltså besitter en av världens största oljereserver.
Närmare 8 miljoner venezuelaner har lämnat landet sedan 2014, vilket motsvarar nästan 20 procent av landets befolkning, enligt UNHCR. 2 000 personer om dagen fortsätter lämna landet.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.