Den syndikalistiska fackföreningen, Göteborgs LS, genomförde förra veckan två indrivningsblockader. Medan den ena var det senaste kapitlet i ett utdraget och pågående ärende, ledde den andra omgående till resultat.
Göteborgs Lokala samorganisation av SAC-syndikalisterna genomförde förra veckan två indrivningsblockader. Först ut var ett företagshotell där städbolaget Blänka AB är registrerat, vilket facket har en utdragen konflikt med.
Ärendet gäller en ukrainsk städerska som anslöt sig till facket i höstas. Hon hade då, enligt facket, arbetat heltid i över fyra månader, men endast fått ut drygt 17 000 kronor i lön efter skatt.
Den utpekade arbetsköparen ska ha undvikit kontakt med facket, varför man valde att koppla in Kronofogden i hopp om att på den vägen driva in de över 100 000 kronor i löneskulder facket anser medlemmen vara berättigad till.
Enligt Alexander Westerberg, förhandlare på Göteborgs LS, har arbetsköparen visat sig vara allt annat än seriös.
– När vi ringt städbolagets kunder fick vi höra att de hade slutat att anlita bolaget, efter återkommande konstigheter med bland annat fakturering, säger Alexander Westerberg till Arbetaren.
Sätt press på bolaget
Den enda kontakten man haft med ställföreträdare för företagit, ska enligt facket, ha skett via en advokat som i korrespondens använde sig av ett gmail-konto, och i samtal verkade uppenbarligen berusad.
Att genomföra en blockad mot bolagets adress handlade enligt Alexander Westerberg om att sätta press på och syna bolaget. Om det gett resultat är i nuläget oklart. Enligt Alexander Westerberg är det osannolikt att arbetsköparen kommer ändra sin inställning och göra upp utanför domstolen.
Lyckad indrivningsblockad mot restaurang
Förra veckans andra blockad genomfördes onsdagen den 23 juli och ledde däremot till omedelbara resultat. Ärendet gällde en anställd på en indisk restaurang i östra Göteborg, som hade gått med i Göteborgs LS tidigare i somras.
Enligt facket hade kvinnan på egen hand förhandlat sig till kollektivavtalsenlig lön, men mot villkoret att inte göra något vidare väsen av sig. När hon hörde av sig till Hotell- och restaurangfacket (HRF), fick hon höra att hon som nybliven medlem enligt gällande regelverk inte kunde få hjälp i det redan pågående ärendet.
– När HRF-ombudsmannen av någon anledning sedan ändå kontaktar arbetsköparen, svarar denne med att sparka kvinnan, förklarar Alexander Westerberg, på Göteborgs LS.
Göteborgs LS kräver sedan restaurangen på 50 000 kronor för bland annat uteblivna löner, något som företaget under flera förhandlingar inte vill gå med på. Men när ett 20-tal medlemmar ur facket på onsdagen samlades utanför restaurangen dröjde det, enligt förhandlaren Alexander Westerberg, bara fem minuter tills företaget kommer med ett betydligt bättre bud.
En dryg halvtimme, och en kompromiss på 45 000 kronor senare, förklaras indrivningsblockaden avslutad.
– Sen blev det lite bärs i solen med nya kamrater, sammanfattar Alexander Westerberg nöjt.