Just nu pågår Reclaim pride Stockholm som vill vara ett alternativ till Stockholm Pride. Arbetaren träffade några av aktivisterna bakom evenemanget för att höra mer om programmet och deras syn på pinkwashing och homonationalism.
Det är svettigt, de två dansarnas hud glänser. Reggaetonartisten Chocolate remix berättar om rörelsen Ni una Menos(inte en mindre) i hemlandet Argentina som kämpar mot våld mot kvinnor och ber publiken sjunga med “Ni una Menos”. Dansarna kommer upp på scenen iförda varsin sjal som täcker halva ansiktet. Publiken jublar när de twerkar. Det är onsdag och Reclaim pride Stockholm som pågår fram till 2 augusti har precis dragit igång.
Dagen innan håller förberedelserna på för fullt när Arbetarens reporter kommer till Hägerstens medborgarhus för en intervju. Glitter och tyll hängs upp i hallen.
På övervåningen hittar Nala och Goldie, som egentligen heter något annat, ett lugnt och ljust mötesrum. De väljer att vara anonyma med hänvisning till ett allt hårdare samhällsklimat. När vi slagit oss ned vid borden som påminner om skolbänkar, berättar de hur arbetet med att anordna ett alternativt Pride startade.
– Redan efter Pride förra året var det många som var taggade på att göra något nytt, säger Goldie och berättar att organiseringen började i januari.
Det är ett brett nätverk av aktivister som anordnar Reclaim pride.
– Det ska vara inkluderande, vem som helst är välkommen, det är tillgängligt och antikapitalistiskt. Vi tjänar ingenting på det här. Det är verkligen av och för queers, säger Nala.
Reclaim pride har ett digert program och är tänkt att vara en mötesplats för queerpersoner fritt från pinkwashing, kommersialisering och homonationalism. Här kommer besökare kunna visionera om queera framtider, gå en workshop i verktygsvård, skriva plakatpoesi, dansa lapdance och mycket mer.
– Det är gratis och tillgängligt för alla till skillnad från Stockholm Pride, som fokuserar mycket på företag och myndigheter, säger Goldie.
Fullpris för en biljett till hela veckan i Pride park, med bland annat artister, utställare och fest, kostar 900 kronor. Pride house, där det bland annat hålls workshops och debatter, är däremot gratis.
I ett mail till DN, skriver Michal Budryk, ordförande för Stockholm Pride, att de nästan uteslutande finansieras av intäkter från besökare och samarbetspartner. Det är avgörande för att genomföra en festival i storlek med Stockholm Pride, enligt Budryk. Han ser festivalen som ett forum för hbtqi-politiska frågor.
”Vi värnar om att skapa plattformar för röster som kanske annars inte får så stort utrymme. Samtidigt värnar vi om festivalens syfte och anda: att arbeta för hbtqi+rättigheter”, skriver Michal Budryk till DN.
Nala beskriver hur de anser att exempelvis politiker använder Stockholm Pride som ett sätt att rosatvätta sig och sitt parti.
– Pinkwashing handlar om att använda hbtqi-personers röster för att skydda sig själva mot viss kritik. Politiker som deltar i prideparaden, men som inte röstar för hbtqi-personers rättigheter och förbättrade livsvillkor ägnar sig åt en form av pinkwashing, säger Nala och fortsätter:
– I dag på Stockholm Pride får företag, organisationer och politiker lika mycket plats, om inte mer, än de som kämpar för hbtqi-personers rättigheter, existens, förbättrade livsvillkor både här i Sverige och internationellt.
Istanbul Pride inbjudna
På Reclaim pride har man ett antal internationella punkter på programmet. Förutom argentinsk reggeton är Istanbul Pride inbjudna och ska hålla två punkter, en workshop som handlar om den tunna linjen mellan att vara synlig och att vara säker och på fredag klockan 18 har de ett samtal.
– Det känns jätteviktigt att vara solidariska, synliggöra de konflikter som finns och lära av varandra, säger Goldie.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.