Två journalister på Al Jazeera dödades på onsdagen i en israelisk missilattack i norra Gaza. Båda journalisterna bar pressvästar och även deras bil var tydligt identifierbar som press när de attackerades.
Korrespondenten Ismail al-Ghoul och kameramannen Rami al-Rifi befann sig i flyktinglägret Shati i norra Gaza när deras bil bombades på onsdagseftermiddagen i en israelisk missilattack.
I attacken dödades också en pojke som cyklade förbi.
Båda journalisterna bar pressvästar och deras bil var tydligt identifierbar som press när de attackerades.
Al Ghoul och Al Refee, som båda var 27 år gamla, bevakade efterdyningarna av mordet på den höga Hamas-ledaren Ismail Haniyeh, och rapporterade framför Haniyehs hem i Gaza en timme innan de dödades.
Al Jazeera sade i sin livebevakning att Al Ghoul och Al Refee lämnade platsen efter en israelisk order om att evakuera området när de attackerades. Al Jazeera fördömer attacken, som de beskriver som ett kallblodigt mord, och kräver att de ansvariga ställs till svars.
“Den här senaste attacken mot journalister från Al Jazeera är en del av en systematisk kampanj riktad mot nätverkets journalister och deras familjer sedan oktober 2023”, skriver mediebolaget i ett uttalande.
Tidigare i våras fängslades Ismail al-Ghoul av israeliska styrkor, efter att tillsammans med sitt team ha bevakat stormningen av al-Shifa sjukhuset. Enligt vittnen ska israeliska styrkor den gången också ha förstört nyhetsteamets sändningsfordon, rapporterar Expressen.
Arbetaren intervjuade tidigare i somras Youmna el Sayed, korrespondent för Al Jazeera English i Gaza.
– Det här kriget har varit annorlunda än alla krig. Jag har aldrig sett något liknande. I det här kriget är vi direkta måltavlor för den israeliska armén, sade Youmna el Sayed då till tidningen.
“Internationella journalister måste kräva tillträde till Gaza”
Arbetaren talar över Whatsapp med Shrouq Aila, journalist på Ain media, som befinner sig i Gaza. Samma dag som kriget bröt ut dödades hennes man Roshdi Sarraj, som också var journalist, i en israelisk attack. Shrouq Aila sörjer sin kollega Ismail Al-Ghoul.
– Det var en tung dag igår. Varje dag som vi förlorar en kollega tar det mig tillbaka till nollpunkten, till den där dagen då jag förlorade min man. Du känner ångest, rädsla och att ingenting skyddar dig, inte ens pressvästen. De försöker stoppa oss från att synas i media och har slaktat oss i tio månader nu, säger hon.
Shrouq Aila understryker att internationella journalister omgående bör sätta press på Israel för att få tillträde till Gazaremsan.
– Det finns gott om live-streamingar och bevis, men ingenting händer på marken för att stoppa den här galenskapen. Vi är utmattade och trötta på att säga saker utan att något händer, vi riskerar livet utan att något internationellt skydd finns att tillgå. Det är dags för utländska journalister att komma hit och hjälpa oss att sprida ordet, det är dags att spegla sanningen som den ser ut på marken, säger Shrouq Aila till Arbetaren.
Över hundra palestinska journalister har dödats i Gaza
Attacken innebär att fyra journalister på Al Jazeera dödats sedan kriget bröt ut.
– Det är fruktansvärt. Vi ser att ett hundratal journalister har dödats, varav ett trettiotal i tjänst, och det framstår som att Israel medvetet attackerar journalister. Därför har vi gjort flera anmälningar till ICC, internationella brottmålsdomstolen i Haag, säger Erik Larsson på Reportrar utan Gränser till Arbetaren.
Palestinska journalister har i tio månader bevakat kriget i Gaza, under vad som beskrivits som de dödligaste månaderna för journalister sedan pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) började föra statistik på 90-talet. Samtidigt utreds Israel för folkmord av Internationella domstolen, ICJ. Fler än 39 400 palestinier har dödats sedan den 7 oktober, de flesta kvinnor och barn, och mer än 91 000 skadats, enligt FN-organet OCHA.
Även CPJ fördömer attacken på journalisterna i ett pressmeddelande.
“CPJ är bestört över nyheten att Al Jazeeras TV-reporter Ismail Al Ghoul och kameramannen Rami Al Refee dödades i en israelisk attack i Gaza. Journalister är civila och bör aldrig bli föremål för attacker. Israel måste förklara varför ytterligare två Al Jazeera-journalister har dödats i vad som verkar vara en direkt attack, säger CPJ:s vd Jodie Ginsberg i pressmeddelandet.
Enligt preliminära siffror från CPJ har 109 palestinska journalister och mediearbetare dödats i Gaza sedan den 7 oktober. Samtidigt rapporterar pressfrihetsorganisationen IFJ, International Federation of Journalists, siffror på minst 120 dödade journalister. Israel har ännu inte kommenterat attacken.
Ismail Al-Ghoul lämnar efter sig en hustru och en ettårig dotter.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.