Arbetaren har rapporterat om svenskarna Rima Klai och Manel Klai som är fast i Gaza tillsammans med sina respektive män och barn. Utrikesdepartementet har svarat på Arbetarens frågor om svenskar i Gaza.
Ett hundratal svenskar uppskattas fortfarande befinna sig i Gaza, men den siffran är osäker, enligt Utrikesdepartementet. Enligt deras uppgifter är det runt 600 svenskar som har kunnat lämna Gaza.
“Läget i Gaza är katastrofalt. UD arbetar sedan oktober förra året för att, i den mån det är möjligt, stötta de svenska medborgare och personer med svenskt uppehållstillstånd som fortfarande vill lämna Gaza.” skriver UD till Arbetaren.
Bland annat Reuters har rapporterat om att Världshälsoorganisationen, WHO, evakuerade 97 sjuka personer som fördes ut ur Gaza och sedan flögs från flygplatsen Ramon i Israel till Förenade arabemiraten. Richard Peeperkorn på WHO beskriver det som den största evakueringen sedan oktober förra året.
Svårt ta sig ut även när gränsen till Egypten är öppen
Enligt UD är det enda sättet för svenskar att lämna Gaza via Rafah vid gränsövergången till Egypten – en väg som nu är stängd.
”Det finns i nuläget ingen information om och när gränsövergången kommer att öppnas igen. UD och berörda utlandsmyndigheter följer utvecklingen noga och kommer att meddela om det finns indikationer på att gränsen öppnas igen, och hur svenskar som vill lämna då bör agera.”
Även när gränsen är öppen är det inte helt lätt att ta sig ut.
”När gränsen är öppen är gränspasseringen ut från Gaza en mycket komplex verksamhet med många aktörer involverade. Även när gränspassagen är öppen är säkerhetsläget allvarligt, vilket svenskar måste beakta. Utrikesförvaltningen kan enbart hjälpa svenskar att lämna Gaza om de är godkända av lokala myndigheter och har kontaktat UD innan om sin avsikt att försöka resa ut. Om gränsen är öppen och UD fått information om att svenskar getts tillstånd att lämna Gaza söker UD kontakt med dem det berör via sms, e-post och telefon.”, skriver UD i ett mejl till Arbetaren.
”Utrikesdepartementet har sedan cirka tio år tillbaka avrått från alla resor till Gaza, bland annat eftersom det varit svårt eller omöjligt för Sverige att agera konsulärt för dem som vistas i Gaza. Detta har ytterligare försvårats på grund av kriget.”
Lokala myndigheter bestämmer vem som får åka över gränsen
De lokala myndigheterna som hanterar processen för gränspassage är, enligt UD, framförallt Israeliska och egyptiska myndigheter. Vem som får resa från Gaza till Egypten och när det sker, bestämmer lokala myndigheter.
”Sverige har mycket begränsade möjligheter att påverka lokala myndigheters beslut om gränspassage. Samma sak gäller för alla länder med medborgare i Gaza.”
En av de två systrarna som är fast i Gaza uppger i ett videoklipp, som Arbetaren har tagit del av, att hon fått höra att hon och hennes systrar blivit flaggade av Säpo. Svenska Dagbladet (SvD) har tidigare rapporterat om att svenskar strukits från en evakueringslista, efter att Säpo flaggat dem.
I SvD har det rapporterats om att svenskar strukits från evakueringslistan, efter att de flaggats av Säpo. Varför har UD tagit det beslutet?
”Hur UD:s samarbete med svenska myndigheter ser ut är inte något vi går in närmare på av säkerhetsskäl.”
Jag har varit i kontakt med två svenska systrar som är fast i Gaza. Den ena av dem har fem barn, den andra kvinnan har fyra efter att ett av barnen dödades i en attack från Israel. Deras familj i Sverige har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med er. På vilket sätt försöker ni hjälpa dessa personer ut?
”Av hänsyn till bland annat konsulär sekretess kan vi inte kommentera de enskilda fallen.”
Situationen för de svenska systrarna Manel Klai och Rima Klai har uppmärksammats i sociala medier, och Nattalie Ström Bunpuckdee, aktivist och medlem i Rättvisa för alla har startat en namninsamling riktad till Ulf Kristersson för att få hem familjerna till Sverige. Det har dessutom startats en insamling på gofundme för systrarna.
Manel Klai svarar från Gaza
Arbetaren ringer upp Manel Klai för en kommentar, och hon riktar sig till UD när hon svarar:
– Som ni vet så finns jag, Manel Klai, och min tvillingsyster Rima Klai. Vi är svenska medborgare som befinner sig här i Gaza. Vi kom hit väldigt unga, tog ett snabbt beslut som vi inte kan ångra nu när vi är här. Vi var unga och dumma.
Åren i Gaza beskriver hon ändå som lyckliga och att hon och hennes syster försökt leva så bra som möjligt med sina familjer.
– Vi har inte gjort något fel alls. Vi förtjänar inte att bli flaggade. Vi vill att de ångrar att de flaggade oss och ser över våra namn och om de kan ta bort flaggningen. Och att de så fort det är möjligt tar ut oss härifrån. Vi har förklarat vår situation och vill att de stryker vår flaggning. Försöker göra det som krävs för att ångra det beslutet, för det är fel, säger Manel Klai.
Som svar på att Utrikesdepartementet menar att det är upp till lokala myndigheter vädjar Manel Klai till att Utrikesdepartementet ska göra vad de kan.
– Det har åkt ut ett antal sjuka härifrån. Kan de inte försöka på något sätt, vilket sätt som helst. Jag tror att ett meddelande från svenska myndigheter till Israel eller Egypten kan få dem att se över om de kan hjälpa Sverige att få ut oss.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.