Under våren har protester och strejker i Frankrike avlöst varandra. Arbetslösheten har skjutit i höjden under Socialistpartiets tid som regeringsparti och den lösning som presenterats, i form av en arbetsrättsreform, har mött starkt motstånd bland stora delar av befolkningen.
Frankrikekännaren och skribenten Tomas Lindbom, som i höst utkommer med en bok om fransk politik, målar upp en bild av ett stelbent parti på väg mot upplösning, men framhåller samtidigt att situationen i Frankrike inte nödvändigtvis handlar om ett enkelt folkligt missnöje mot regeringen.
Men det unika den här gången är att vänstern sitter i regeringsställning.
Tomas Lindbom, Frankrikekännare
– Det är inget nytt, ungefär var tionde år blossar fruktansvärda motsättningar upp som nästan tvingar regeringen att avgå. Men det unika den här gången är att vänstern sitter i regeringsställning.
Är det inte anmärkningsvärt att just Socialistpartiet vill driva igenom en lagreform som innebär försämrade villkor för arbetstagare och inför ett undantagstillstånd som pågått i över ett halvår?
– Undantagstillståndet är nog egentligen ingen fråga som den överväldigande majoriteten tycker är konstig. Detta är en stormakt som anser sig föra krig mot terrorismen, retoriken påminner om den George Bush den yngre förde 2001. De flesta demonstranterna tycker nog att undantagstillståndet är fel, men jag tror att 80-90 procent av befolkningen nog skulle säga att det var bra.
– När det gäller arbetsrättsreformen är det ett faktum att fransmännen i de flesta undersökningar varit emot den. Men hur folk reagerar är komplicerat, de kan vara emot olika delar av den nya lagen.
Enligt Tomas Lindbom finns en utpräglad protestkultur i Frankrike som sträcker sig flera sekel tillbaka. Den kännetecknas av starka utspel, vilket han tror innebär att missnöjet verkar större och mer utbrett för utomstående än vad det egentligen är.
– Det är inte min bedömning att det handlar om ”folket” mot socialistregeringen. Många av de som varit emot lagförslaget i opinionsundersökningar står inte på samma ideologiska sida som de som driver kampen. Fackförbundet CGT är en av de starkaste kritikerna, och det handlar delvis om ett maktspel. De kämpar för sin egen överlevnad och är oroade över att förslaget ska leda till en orientering bort från en framför allt lagreglerad arbetsmarknad, mot en mer avtalsfokuserad sådan.
Våren 2017 går Frankrike till nytt presidentval och enligt Tomas Lindbom är det osäkert om den nuvarande presidenten François Hollande kommer försöka hålla sig kvar en andra mandatperiod. Han menar att presidenten, som inför valet 2012 uppgav att storfinansen var hans främsta fiende och som sedan rört sig allt mer mot en socialliberal politik, är impopulär både inom delar av det egna partiet och den allmänna folkopinionen.
Man sade sig vilja driva en annan politik än Sarkozy och när Hollande sedan lade om kursen mot mitten skapades en stor frustration inom partiet, inte minst bland gräsrötterna.
Tomas Lindbom
– Många inom vänstern hade stora förhoppningar och Socialistpartiet lyckades samla olika falanger. Man sade sig vilja driva en annan politik än Sarkozy och när Hollande sedan lade om kursen mot mitten skapades en stor frustration inom partiet, inte minst bland gräsrötterna. Samtidigt har han misslyckats med att vända arbetslösheten och problemen med ekonomin, vilket också skapat missnöje bland befolkningen i stort.
Det franska Socialistpartiet är svårt att jämföra med andra socialdemokratiska partier i Europa, menar Tomas Lindbom. Han beskriver partiet som stelare i sin politiska hållning och retoriskt gammalmodigt men tror att arbetsrättsreformen var ett försök att anta en mer pragmatisk politik.
– Men man har inte lyckats förbättra förhållandena för den breda folkmassan. Visserligen hade en annan politik förmodligen inte heller löst de djupa och strukturella problemen som finns. Om några år är det nog möjligt att Socialistpartiet inte längre finns kvar, utan splittras åt olika håll.
Hur kan nationalistpartiet Front nationals framgångar förstås i ljuset av de motsättningar du beskriver?
– Partiledaren Marine Le Pen har lyckats vända uppfattningen om Front national som ett halvstängt och reaktionärt parti till ett antietablissemangsparti när det gäller ekonomi. De ställer sig emot arbetsrättsreformen och har stöd i stora grupper av befolkningen som varit missnöjda längre, till exempel bland prekariatet i den lägre medelklassen. Reformförslaget har nog stärkt henne, hon har skickligt låtit påskina att partiet är arbetarnas vän i ekonomisk mening.
De har haft svårt att driva en rakryggad antirasistisk politik på grund av den främlingsfientlighet som är utbredd i alla samhällsklasser.
Tomas Lindbom
Tomas Lindbom tror också att Socialistpartiet lidit av att terrorismen blivit ett stort problem i Frankrike.
– De har haft svårt att driva en rakryggad antirasistisk politik på grund av den främlingsfientlighet som är utbredd i alla samhällsklasser. Det finns en misstänksamhet mot islam och regeringen har drivit en hård och oförsonlig politik. Det gynnar självklart inte arbetet mot Front national även om det förstås finns skillnader mellan Hollande och Le Pen. Samtidigt har Le Pen även fått hjälp att bli mer rumsren av den franska högern.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr