[BOK] I vilt tillstånd
Roxane Gay
Översättning: Niclas Nilsson
Albert Bonniers förlag, 2016
De så kallade fattiga länderna är ofta också rika, på naturtillgångar, billig arbetskraft, ofta också turistattraktioner samt klasskillnader. Ett fåtal privilegierade provocerar med stora förmögenheter, och dessa människor måste skydda sig bakom murar och placeringar i de så kallade rika länder.
Ifall befolkningen skulle ställa till med kaos kan det räcka med en flygplansbiljett för att säkra fortsatt liv med chaufförer och smaragdgröna gräsmattor. Barnen befinner sig ofta redan på internatskolor i utlandet.
Författaren Roxane Gays roman I vilt tillstånd (tyvärr en inte så bra översättning av ursprungstiteln An untamed State) tar avstamp i det liv som är få förunnat i Haiti. För Mireille Jamesons familj är fattigdomen inte mycket mer än några irriterande extraarrangemang vid utflykter utanför den muromgärdade egendomen i Port-au-Prince.
Hon och hennes syster försöker bortse från de klungor av fattiga som hopas runt bilen när de kör från flygplatsen på besök hos föräldrarna från det nya hemmet i Miami där de bor som vuxna – bara drygt 100 mil och men en hel värld bort.
Under 13 dygn torteras Mireille, bland annat sexuellt, av en grupp män, allt våldsammare i takt med att de inser att hennes far står fast vid sitt beslut att inte betala lösensumman.
Mireille vill visa sin amerikanska man och lille son det varma, välkomnande land hon minns från uppväxten. Men besöket slutar i dramatik och tragedi när bilen omringas av kidnappare.
Så småningom kommer kravet på en stor lösensumma som fadern vägrar betala – av princip. Han tycker att han gör tillräckligt för de fattiga genom att anställa dem i sin byggindustri.
Under 13 dygn torteras Mireille, bland annat sexuellt, av en grupp män, allt våldsammare i takt med att de inser att hennes far står fast vid sitt beslut att inte betala lösensumman. När hon till slut kastas ut från en bil i ett okänt bostadsområde efter en sista våldtäkt vägrar hon att se sin tillskyndande far i ögonen och flyr landet.
Jag läste boken i rasande fart. Och kastade mig därefter över fördjupande artiklar om Haiti.
Med ett grundmurat rykte som feminist (trots titeln Bad feminist på hennes essäbok) och sina haitiska rötter har hon cred att skapa en redig konflikthärva bestående av fattigdom och kvinnoförakt, stolta rötter från frigörelsen från slaveri, och förnedring hos en misshandlad befolkning.
Gay lyckas beskriva ett nästan ur nödvändigheten sprunget våldsamt sätt att överleva (de mycket vanliga kidnappningarna) och visar samtidigt på de fruktansvärda konsekvenserna för offren.
Bokens andra del beskriver ingående Mireilles försök till överlevnad. Det är en gripande men kanske ändå lite uppsnofsad process – måhända för att göra den uthärdlig, vilket den knappt är ändå.
Jag läste boken i rasande fart. Och kastade mig därefter över fördjupande artiklar om Haiti. Jag har inte slutat läsa än.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr