De pågående konflikterna och inbördeskrigen i Irak, Libyen, Afghanistan, Syrien, Jemen, Sydsudan och Ukraina drivs på av vapenleveranser till ett värde av miljontals dollar. Främst kommer vapnen från länder som har undertecknat eller ratificerat ATT, ett avtal som trädde i kraft i december 2014.
Enkelt uttryckt så kan det, om det tillämpas fullt ut, rädda liv.
Natalie Goldring, FN-konsult och nedrustningsexpert
FN-konsulten Natalie Goldring, som är expert på nedrustningsfrågor och verksam vid Georgetown-universitet i USA, säger att FN:s vapenavtal är mycket viktigt.
– Enkelt uttryckt så kan det, om det tillämpas fullt ut, rädda liv.
Samtidigt varnar hon för att en otillräcklig tillämpning av avtalet resulterar i fortsatta brott mot internationella humanitära och mänskliga rättigheter. Enligt Natalie Goldring har länder som undertecknat avtalet på senare tid kommit med förslag på vapenleveranser som innebär en risk för en underminering av avtalets innehåll.
Denna vecka, mellan den 22 och 26 augusti, hålls en konferens om ATT i Genève. Samtidigt har nya rapporter från Amnesty International, Human Rights Watch och andra organisationer dokumenterat fortsatta försäljningar av konventionella vapen som riskerar att leda till människorättskränkningar.
Enligt Brian Wood, chef för Amnestys avdelning för vapenhandel, skulle vapenavtalet kunna bidra till att rädda miljontals människors liv. Just därför är det enligt honom särskilt allvarligt när länder som har undertecknat eller till och med ratificerat ATT anser att de kan fortsätta leverera vapen till styrkor som är kända för att begå krigsbrott, och godkänna vapenleveranser trots att det finns en stor risk för att vapnen kan leda till allvarliga människorättsbrott.
– Nolltolerans måste gälla för de stater som tror att de bara behöver stödja ATT med tomma ord, säger Brian Wood.
Samtidigt hotas och grips civila under vapenhot och väpnade grupper begår övergrepp med vapen som tillverkats av länder som är förpliktigade av avtalet.
Brian Wood, chef för Amnestys avdelning för vapenhandel
Han påpekar att barn i länder som Jemen, Syrien och Sydsudan dagligen dödas eller skadas mycket svårt av bomber.
– Samtidigt hotas och grips civila under vapenhot och väpnade grupper begår övergrepp med vapen som tillverkats av länder som är förpliktigade av avtalet, säger Brian Wood.
Amnesty har publicerat en lista med vad organisationen beskriver som “skrupellösa” vapenförsäljningar. Enligt organisationen har även USA, som undertecknat ATT och EU-länder som även ratificerat avtalet – däribland Bulgarien, Tjeckien, Frankrike och Italien – fortsatt att leverera lätta vapen, ammunition, bepansrade fordon och polisutrustning till Egypten. Detta “trots myndigheternas brutala tillslag mot dissidenter, vilket lett till olagligt dödande av hundratals protesterande, tusentals gripanden och rapporter om tortyr”.
Vapen från länder som ställt sig bakom ATT har dessutom fortsatt att driva på blodiga inbördeskrig, enligt Amnesty. Ett halvår efter att Ukraina undertecknat avtalet godkände landets myndigheter leveransen av ett okänt antal attackhelikoptrar till Sydsudan. Tre av dessa ska för närvarande användas av den sydsudanesiska staten, som enligt rapporter väntar på leveransen av ytterligare en helikopter. Innan dess ska Ukraina enligt Amnesty år 2014 ha godkänt exporten av nästan 900 maskingevär till Sydsudan.
Amnesty påpekar samtidigt att både USA och Storbritannien har godkänt vapenförsäljningar till Saudiarabien för mångmiljardbelopp. I ett färskt uttalande skriver Amnesty att detta godkänts samtidigt som “den saudiledda koalitionen genomfört fortsatta, urskillningslösa och oproportionerliga luftangrepp och attacker på marken mot civila i Jemen, varav vissa skulle kunna utgöra krigsbrott”.
Enligt Jeff Abramson vid nätverket Forum on the Arms Trade kan en av de frågor som tas upp under veckans möte i Genève vara försäljningen av vapen till Saudiarabien, med tanke på den humanitära katastrofen i Jemen.
Enligt Natalie Goldring har administrationen i USA nyligen lagt fram ett förslag om att sälja 153 stridsvagnar till Saudiarabien.
– Så den amerikanska regeringens respons till saudiernas bombningar av civila mål är att sälja fler vapen till dem? Det är obegripligt. Men det ligger i linje med ett mönster där fortsatta vapenförsäljningar genomförs trots den stora risken för att dessa vapen kommer att användas vid brott mot internationell människorätt och humanitära lagar, säger Natalie Goldring.
ATT är ett nytt avtal, men vi kan inte tillåta oss att ”mjuka upp” det.
Brian Wood, chef för Amnestys avdelning för vapenhandel
Hon påpekar att enligt ATT måste de länder som ingår i avtalet ta hänsyn till riskerna för att de vapen som säljs kommer på avvägar eller används på fel sätt. Och enligt Natalie Goldring innebär det, om reglerna tas på allvar, att det blir närmast omöjligt att fortsätta att sälja vapen till länder som Egypten och Saudiarabien.
– ATT är ett nytt avtal, men vi kan inte tillåta oss att ”mjuka upp” det. Medan vi diskuterar avtalet går liv förlorade runt om i världen. Vi måste redan från början med kraft se till att avtalet tillämpas.
Hon påpekar att en annan viktig aspekt av avtalet är att den globala vapenhandeln ska bli öppen, för att göra det möjligt för medborgare att granska vad deras regeringar gör i deras namn.
– Stater ska inte sälja vapen om de inte är beredda att ta ansvar för dem. Oviljan till öppenhet och transparens skapar frågor kring vad de vill dölja, säger Natalie Goldring.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr