Målet, som rör löner för utländska byggarbetare, har tagit två år att avgöra. Fackförbundet Byggnads stämde arbetsköparsidan och det irländska företaget ICDS Constructors i april 2014 efter en tvist om tolkningen av kollektivavtalet som säger att byggnadsarbetare ska ha svenska yrkesbevis eller erkännandeintyg för sina kunskaper för att på så vis nå den högsta lönenivån i avtalet.
Facket menade att företaget betalat ut för låga löner och ärendet gick till Arbetsdomstolen, AD, vars dom kom i onsdags. AD slår nu fast att ICDS, som sedan 2009 fungerat som underentreprenör på flera svenska byggarbetsplatser, inte brutit mot något avtal fast de endast betalat 88 procent av den fulla lönen till de irländska byggarbetarna i Sverige.
Men trots domen ser facket vissa ljuspunkter.
– Vi har än så länge bara hunnit göra en snabbanalys, men tycker oss se vissa öppningar som vi måste titta närmare på, säger Anneli Ohlsson Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads, till Arbetaren.
Hon pekar bland annat på att domen är skriven på ett sätt som visar att även om facket inte haft rätt till något skadestånd så skulle enskilda byggarbetare kunnat ha vunnit om de drivit ärendet via Byggnads.
Samtidigt är facket starkt kritiskt och skriver i ett pressmeddelande att AD och Sveriges Byggindustrier inte anser att utländsk arbetskraft som haft kompetens nog att bygga stora, komplicerade projekt inte anses ha kompetens nog för att få ut full lön.
– Domen i dag gör att vi nu får sätta oss och se över reglerna i kollektivavtalet om yrkesbevis och erkännandebetyg. Det finns skrivningar i domen som tyder på att arbetstagarnas rättigheter enligt EU-rätten har kränkts genom att de endast fått 88 procent av lönen. Och byggföretagen har ju uppenbarligen behov av kompetens som inte finns i Sverige. Då måste de ju vara beredda att betala för det. Annars är det uppenbart att det handlar om lönedumpning, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett uttalande.
Även Anneli Ohlsson Anderbjörk håller med om att domen lämnar vissa frågor öppna inför framtiden och understryker att facket nu ska analysera utslaget ännu en gång.
– Vi vill givetvis att yrkesutbildningsavtalet uppdateras i EU-rätten, det skrevs ju långt innan vi gick med i EU, säger hon.
Arbetsköparsidan är nöjd med AD:s beslut och kallar domen rättvis vad gäller likabehandlingsprincipen för utländska och svenska arbetstagare.
– Om Arbetsdomstolen hade gått på Byggnads linje om att outbildade byggnadsarbetare ska kunna begära full ersättning trots avsaknad av yrkesbevis och erkännandebetyg hade det omkullkastat hela yrkesutbildningsavtalet, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, i ett uttalande.
Byggnads själva har dock hela tiden hävdat att det irländska byggföretaget betalat 88 procent av lönen utan att aktivt undersöka om arbetarna genom sin kompetens kan ha haft rätt till högre lön.
Facket ska nu betala Sveriges Byggindustrier som företrätt ICDS 1,7 miljoner kronor för rättegångskostnaderna.