Endast 48 procent av de valberättigade ryssarna tog sig till valurnorna under söndagen. En minskning med hela 12 procent jämfört med valet 2011.
Flera observatörer har vittnat om ett stort antal oegentligheter i samband med omröstningen. Bland annat rapporterar nyhetsbyrån Interfax om soldater som röstat i vallokaler där de inte varit registrerade och att samma väljare setts rösta flera gånger.
Hela den politiska scenen har manipulerats långt innan valet där Putin haft landets medier under total kontroll.
Lena Jonsson, Rysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet
Förutom Vladimir Putins parti Enade Ryssland, som fick drygt 76 procent av rösterna, tog även Kommunistpartiet, Nationalistpartiet och det socialdemokratiska Rättvisa Ryssland plats i statsduman. Partier som enligt flera bedömare anses stå nära Putin samtidigt som övriga oppositionspartier, som länge kritiserat styret i landet, inte lyckades ta sig över den gällande femprocentsspärren.
Oppositionen i det allt mer auktoritära Ryssland har länge klagat på att de inte getts någon tid i TV och att de förtalats i flera stora statligt styrda medier. Något Lena Jonsson, Rysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet, håller med om.
– Resultatet är precis som förväntat. Hela den politiska scenen har manipulerats långt innan valet där Putin haft landets medier under total kontroll. Det har gjort att bara de som anses stå nära Enade Ryssland tagit sig in. Även om de kallas för oppositionspartier handlar det om en väldigt lojal opposition som aldrig skulle motsätta sig Putin, säger hon till Arbetaren.
Valet till duman hölls två år innan det planerade presidentvalet 2018. Från början var det tänkt att hållas den 4 december, men tidigarelades med motiveringen att det skulle spara pengar genom att sammanfalla med valen till flera av landets regionala parlament.
– Nu hamnade valet direkt i samband med att många ryssar kom hem från sin semester, vilket gjort att det varit svårt att synas och hålla valkampanjer för de verkliga oppositionspartierna, säger Lena Jonsson.
Hon förklarar också det låga valdeltagandet med att många invånare upplever en politisk apati där de känner att deras röst saknar inflytande.
– Den ryska valkommissionen har sagt att det varit mindre valfusk nu än tidigare, men där får vi nog vänta och se, säger Lena Jonsson.
Enligt Ella Pamfilova, ordförande i centrala valkommissionen i Ryssland, är inga stora förväntningar att vänta efter söndagens resultat. En uppfattning som delas av Lena Jonsson.
– Det auktoritära styret kommer att fortsätta.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr