Ungern fortsätter att trotsa EU och i söndagens val som handlade om att ta emot sammanlagt 1300 flyktingar röstade hela 98 procent nej. Valdeltagandet var visserligen för lågt för att räknas – enligt ungersk lag måste över 50 procent av väljarna delta för att resultatet ska vara giltigt – men parlamentet förbereder nu en grundlagsändring
– Vi måste vara tydliga med att vi förbjuder den påtvingade omfördelningen av flyktingar, sade landets premiärminister Viktor Orbán, som representerar det högerpopulistiska och nationalkonservativa partiet Fidesz, under en presskonferens på tisdagen.
Enligt premiärministern kan en ny grundlag komma att röstas igenom av parlamentet redan i början av november och Orbáns tanke är, enligt honom själv, att stoppa mottagandet av eventuella framtida kvotflyktingar som kan komma att fördelas mellan EU-länderna.
Den ungerska regeringen har redan överklagat Bryssels beslut om att placera 1300 av de sammanlagt 160 000 asylsökande som finns inom EU och som har extra stort behov av internationellt skydd i landet.
Det var för ett år sedan som EU beslutade att samtliga 28 medlemsländer måste dela på ansvaret för att ta emot flyktingar. Ett sätt att underlätta för länder som Grekland och Italien dit många asylsökande först anländer. Trots detta har Ungern hittills vägrat släppa in någon av de 1292 flyktingar som landet tilldelades.
Viktor Orbán har haft starkt stöd från det ungerska folket i frågan och landets stenhårda flyktingpolitik har skapat stor debatt i flera europeiska länder. Folkomröstningen i söndags sågs av många experter som ett sätt att stärka makten för regeringen, men trots den stora majoriteten som röstade för fortsatt stängda gränser underkändes valresultatet på grund av för lågt deltagande.
Vad som nu händer är fortfarande oklart, men ingen tvivlar på att regeringen i Budapest kommer att fortsätta sin stenhårda linje. Propagandakostnaderna för att få folk att rösta för den rasistiska flyktingpolitiken beräknas ha kostat regeringen omkring 100 miljoner kronor.
Redan förra hösten uppförde landet Europas längsta mur, då man genom ett enormt taggtrådsstängsel stoppade flyktingar från att ta sig in i landet. Flera människorättsorganisationer har också vittnat om systematisk misshandel av flyktingar som försökte ta sig in i landet via gränsen mot Serbien från såväl polis som militär.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr